Cum stăm corect la birou ca să nu ne doară spatele!

1 2 jpg jpeg

Specialiştii ne recomandă ca, după fiecare oră petrecută la birou, să facem o pauză de cel puţin 10 minute, pentru dezmorţirea întregului corp. Eficiente în acest sens sunt exerciţiile de kinetoterapie efectuate cu ajutorul scaunului sau chiar pe birou, care înlătură durerile cauzate de posturile incorecte. Prof. CFM dr. Elena Căciulan, preşedintele Fizioterapeuţilor din România, a explicat la Antena3 ce trebuie făcut pentru a nu avea probleme cu spatele.

”Poziţia corectă de stat pe scaun este gambă, coapsă, trunchi, la 90 de grade. În fotoliile astea simt cum mă doare coloana lombară. Faptul că tinerii stau în poziţia aşezat atrage o presiune mare asupra discurilor vertebrale. În timp, solicită coloana şi apare durerea.

Kinetoterapia este arta de a vindeca folosind mişcarea. Exerciţiile readuc mobilitatea, troficitatea, ne aduc acolo unde ar trebui să fim, să avem o poziţie cât de cât corectă. Din când în când ar trebui să vă ridicaţi de la birou. După 50 de minute, o oră, trebuie să vă ridicaţi. Corpul ne transmite semnale. Cel mai important lucru este o viaţă fără durere.

Folosiţi un rulou, un prosop. Este o poziţie enervantă, dar cu timpul o acceptaţi. Uitaţi-vă în jur dacă mai stă cineva in acestă poziţie fără să fie sprijinit. Avem mecanisme posturale formidabile la nivelul fiecărei articulaţii. Dacă creierul nostru trebuie să aleagă într-un corp perfect şi unul echilibrat, o să îl aleagă pe cel echilibrat. Lipsa de mişcare, dezechilibrele posturale formează o nouă schemă corporală la nivelul corpului. Dacă ne privim în oglindă o să vedem ce se întâmplă cu noi. Apar aceste asimetrii, când sunteţi concentraţi pe muncă înseamnă o lipsă de control postural.”