Cum se tratează corect un dinte
Nu doar odată am ajuns în cabinetul medicului stomatolog care în urma unui consult amănunţit ne-a recomandat efectuarea unui tratament de canal.
Despre ce reprezintă un tratament de canal şi problemele ce pot apărea în urma lezării canalului dental am vorbit cu dr stomatolog specialist în implantologie Alexandra Diroescu.
Ce înseamnă dinte fără nerv?
La început el va încerca să se apere, se va inflama şi va durea. După o perioadă de nopţi nedormite şi şedinţe ratate sistemul va ceda, nervii vor muri şi durerea va dispărea. Spaţiul pe care acesta îl ocupă va fi invadat în totalitate de bacterii şi va apărea infecţia. Când aceasta se va extinde în osul care sprijină dintele nostru, durerea va reapare, dar de data asta însoţită de o imensă umflătură a feţei. Şi iată cum un mic organ de obicei neglijat ne poate face să pierdem nu numai nopţi, dar şi întâlniri… Ce este de făcut? Dacă în cele din urmă pumnul de pastile pe care farmacista ni-l oferă văzând situaţia disperată nu mai face faţă, vom ajunge într-un cabinet stomatologic unde ni se va povesti despre necesitatea unui tratament de canal, sau, ştiinţific vorbind, un tratament endodontic. Nu ne mai interesează, să facă orice numai să curme această suferinţă inegalabilă
După ce adrenalina revine la cote normale, începem să ne punem întrebări. ”Dintele mai trăieşte?”, ”Cât are să mai reziste fără nerv?”, ”Voi fi mai liniştit cu un nerv în minus?”…Şi tot aşa nelămuririle se înşiră în mintea noastră.
Lucrurile sunt mai simple decât par…Sistemul din interiorul dintelui nu mai există, el este înlocuit cu un material solid, rezistent, care nu se dizolvă şi care are rolul de barieră între cavitatea orală şi osul ce susţine dintele. Astfel bacteriile sunt ţinute la distanţă, iar osul rămâne sănătos pentru a fixa dintele pentru o lungă perioadă de timp de acum înainte.
Cum se realizează acest tratament de canal?
Tratamentul de canal poate fi făcut de un medic stomatolog generalist sau de un medic stomatolog specialist endodont care dispune de materiale şi aparatură superioare, inclusiv un microscop de mare precizie. De obicei situaţiile speciale sunt preluate de medicii endodonţi, costurile tratamentelor fiind direct proporţionale cu calitatea materialelor şi aparaturii.
Un tratament complet de canal presupune câteva şedinţe, în timpul cărora, sub anestezie locală, dintele primeşte diverse substanţe menite să distrugă bacteriile ce au pătruns în spaţiul intern. La final, când sensibilitatea dintelui a dispărut în totalitate, semn că spaţiul interior este curat, se poate aplica plomba de canal, bariera faţă de mediul incojurător. Este un mit acela că ”scoaterea nervului” doare îngrozitor. Tratamentul este menit să amelioreze durerea şi să înlăture infecţia şi se face sub anestezie locală. Dacă infecţia este foarte mare, se va mai urma şi un tratament cu antibiotic oral.
Află cum se face corect albirea dentară AICI
O întrebare frecventă este ”cum poate rezista dintele fără sistemul său interior?”. Chiar dacă el nu mai are vasele si nervii proprii, ţesutul înconjurător ”trăieşte” în continuare şi face ca dintele să funcţioneze la fel de bine ca şi până acum. Ceea ce se schimbă este rezistenţa lui la fractură. În timp devine casant şi fragil şi este posibil ca unul dintre pereţii lui să cedeze. Se recomandă ca un dinte cu tratament de canal să primească un pivot şi o coroniţă de acoperire pentru a-i lungi durata de viaţă.
Succesul tratamentului de canal depinde de mulţi factori, cum ar fi: dimensiunile cariei ce a generat problema, timpul trecut de la primele semne transmise de dintele nostru, forma si structura sistemului intern al dintelui, care este format din canale. Un dinte are intre unul şi trei canale, dar există şi situaţii atipice cu un număr mai mare de canale. Cu cât sistemul este mai complicat, cu atât tratamentul este mai anevoios şi de obicei preluat de medicul specialist
. Dar dus la bun sfârşit, tratamentul face ca dintele natural să nu se piardă, evitând astfel intervenţii mai complicate ca lucrări complexe sau implanturi.
Recomandarea mea este să menţinem cât mai mult naturalul. Nimic nu funcţionează mai bine decât dintele propriu. El conservă osul în care se sprijină şi păstrează dinţii vecini in poziţiile lor corecte. Sănătatea generală a danturii noastre este depenedentă de fiecare dinte în parte.
Doctor Stomatolog, Specialist în Implantologie
Alexandra Diroescu, Bucureşti
Contact: 0721.805.239