Cum se trateaz─â corect un dinte

1 2 jpg jpeg

Nu doar odată am ajuns în cabinetul medicului stomatolog care în urma unui consult amănunţit ne-a recomandat efectuarea unui tratament de canal.

Despre ce reprezint─â un tratament de canal ┼či problemele ce pot ap─ârea ├«n urma lez─ârii canalului dental am vorbit cu dr stomatolog specialist ├«n implantologie Alexandra Diroescu.

Ce înseamnă dinte fără nerv?

La ├«nceput el va ├«ncerca s─â se apere, se va inflama ┼či va durea. Dup─â o perioad─â de nop┼úi nedormite ┼či ┼čedin┼úe ratate sistemul va ceda, nervii vor muri ┼či durerea va disp─ârea. Spa┼úiul pe care acesta ├«l ocup─â va fi invadat ├«n totalitate de bacterii ┼či va ap─ârea infec┼úia. C├ónd aceasta se va extinde ├«n osul care sprijin─â dintele nostru, durerea va reapare, dar de data asta ├«nso┼úit─â de o imens─â umfl─âtur─â a fe┼úei. ┼×i iat─â cum un mic organ de obicei neglijat ne poate face s─â pierdem nu numai nop┼úi, dar ┼či ├«nt├ólniriÔÇŽ Ce este de f─âcut? Dac─â ├«n cele din urm─â pumnul de pastile pe care farmacista ni-l ofer─â v─âz├ónd situa┼úia disperat─â nu mai face fa┼ú─â, vom ajunge ├«ntr-un cabinet stomatologic unde ni se va povesti despre necesitatea unui tratament de canal, sau, ┼čtiin┼úific vorbind, un tratament endodontic. Nu ne mai intereseaz─â, s─â fac─â orice numai s─â curme aceast─â suferin┼ú─â inegalabil─â

Dup─â ce adrenalina revine la cote normale, ├«ncepem s─â ne punem ├«ntreb─âri. ÔÇŁDintele mai tr─âie┼čte?ÔÇŁ, ÔÇŁC├ót are s─â mai reziste f─âr─â nerv?ÔÇŁ, ÔÇŁVoi fi mai lini┼čtit cu un nerv ├«n minus?ÔÇŁÔÇŽ┼×i tot a┼ča nel─âmuririle se ├«n┼čir─â ├«n mintea noastr─â.

Lucrurile sunt mai simple dec├ót parÔÇŽSistemul din interiorul dintelui nu mai exist─â, el este ├«nlocuit cu un material solid, rezistent, care nu se dizolv─â ┼či care are rolul de barier─â ├«ntre cavitatea oral─â ┼či osul ce sus┼úine dintele. Astfel bacteriile sunt ┼úinute la distan┼ú─â, iar osul r─âm├óne s─ân─âtos pentru a fixa dintele pentru o lung─â perioad─â de timp de acum ├«nainte.

Cum se realizeaz─â acest tratament de canal?

Tratamentul de canal poate fi f─âcut de un medic stomatolog generalist sau de un medic stomatolog specialist endodont care dispune de materiale ┼či aparatur─â superioare, inclusiv un microscop de mare precizie. De obicei situa┼úiile speciale sunt preluate de medicii endodon┼úi, costurile tratamentelor fiind direct propor┼úionale cu calitatea materialelor ┼či aparaturii.

Un tratament complet de canal presupune c├óteva ┼čedin┼úe, ├«n timpul c─ârora, sub anestezie local─â, dintele prime┼čte diverse substan┼úe menite s─â distrug─â bacteriile ce au p─âtruns ├«n spa┼úiul intern. La final, c├ónd sensibilitatea dintelui a disp─ârut ├«n totalitate, semn c─â spa┼úiul interior este curat, se poate aplica plomba de canal, bariera fa┼ú─â de mediul incojur─âtor. Este un mit acela c─â ÔÇŁscoaterea nervuluiÔÇŁ doare ├«ngrozitor. Tratamentul este menit s─â amelioreze durerea ┼či s─â ├«nl─âture infec┼úia ┼či se face sub anestezie local─â. Dac─â infec┼úia este foarte mare, se va mai urma ┼či un tratament cu antibiotic oral.

Afl─â cum se face corect albirea dentar─â AICI

O ├«ntrebare frecvent─â este ÔÇŁcum poate rezista dintele f─âr─â sistemul s─âu interior?ÔÇŁ. Chiar dac─â el nu mai are vasele si nervii proprii, ┼úesutul ├«nconjur─âtor ÔÇŁtr─âie┼čteÔÇŁ ├«n continuare ┼či face ca dintele s─â func┼úioneze la fel de bine ca ┼či p├ón─â acum. Ceea ce se schimb─â este rezisten┼úa lui la fractur─â. ├Än timp devine casant ┼či fragil ┼či este posibil ca unul dintre pere┼úii lui s─â cedeze. Se recomand─â ca un dinte cu tratament de canal s─â primeasc─â un pivot ┼či o coroni┼ú─â de acoperire pentru a-i lungi durata de via┼ú─â.

Succesul tratamentului de canal depinde de mul┼úi factori, cum ar fi: dimensiunile cariei ce a generat problema, timpul trecut de la primele semne transmise de dintele nostru, forma si structura sistemului intern al dintelui, care este format din canale. Un dinte are intre unul ┼či trei canale, dar exist─â ┼či situa┼úii atipice cu un num─âr mai mare de canale. Cu c├ót sistemul este mai complicat, cu at├ót tratamentul este mai anevoios ┼či de obicei preluat de medicul specialist

. Dar dus la bun sf├ór┼čit, tratamentul face ca dintele natural s─â nu se piard─â, evit├ónd astfel interven┼úii mai complicate ca lucr─âri complexe sau implanturi.

Recomandarea mea este s─â men┼úinem c├ót mai mult naturalul. Nimic nu func┼úioneaz─â mai bine dec├ót dintele propriu. El conserv─â osul ├«n care se sprijin─â ┼či p─âstreaz─â din┼úii vecini in pozi┼úiile lor corecte. S─ân─âtatea general─â a danturii noastre este depenedent─â de fiecare dinte ├«n parte.

2 jpg jpeg

Doctor Stomatolog, Specialist în Implantologie

Alexandra Diroescu, Bucure┼čti

Contact: 0721.805.239