Cum se pot trata malformaţiile piciorului

1 2 jpg jpeg

Practic, unul din 1000 de nou–născuţi este afectat de deformarea congenitală piciorul strâmb. Există şi o veste bună în această situaţie: există tratament pentru această afecţiune. Însă, ca acest lucru să fie posibil, această problemă trebuie să fie depistată la timp.

Cum se ajunge la această afecţiune Piciorul strâmb varus equin reprezintă o deformare congenitală a unuia sau a ambelor picioare ce afectează 1 din 1000 nou–născuţi şi este rezultatul unei dezvoltări anormale a muşchilor, tendoanelor şi oaselor piciorului în viaţă intrauterină cauzată de factori genetici şi de mediu. Cel mai frecvent, piciorul strâmb varus equin apare ca o anomalie izolată, la un copil altfel sănătos, şi poartă numele de picior strâmb varus equin idiopatic. Exista însă şi aşa-numitele forme teratologice la copiii care prezintă artrogripoza, mielomeningocel sau alte malformaţii.

“Aspectul clinic al piciorului strâmb varus equin este caracteristic şi asociază equin şi varus calcanean, aducţie şi inversie a antepiciorului şi mediopiciorului, atrofie a musculaturii gambei de partea afectată şi lungime mai mică a piciorului comparativ cu cel sănătos. Netratat, piciorul strâmb varus equin produce dizabilitate majoră, mersul devine anormal cu sprijin pe faţa dorso-laterală a piciorului şi cu vârsta devine dureros”, spune Dr. Valentina Contanu, Medic Specialist Ortopedie Pediatrică, Atestat internaţional PONSETI în tratamentul piciorului strâmb congenital Varus Equin.

Pentru aceasta afecţiune există un tratamen prin metoda Ponseti. Acest tratament are ca obiectiv corectarea diformităţii cu menţinerea mobilităţii şi a forţei musculare.

Ce presupune tratamentul prin metoda Ponseti

Acest tratament a fost descoperit de medicul Ignacio Ponseti. El presupune corectarea secvenţială a componentelor deformării prin manipulări şi aplicarea de aparate gipsate succesive urmate în unele cazuri de o mică intervenţie chirurgicala la nivelul tendonului achilean şi purtarea unor orteze speciale.

Cel mai des, corecţia se obţine după aplicarea a 5-7 aparate gipsate şi ea trebuie menţinuta prin purtarea ulterioară a ortezelor pe tot parcursul zilei în primele 3 luni şi doar în cursul nopţii până la vârsta de 3 ani.

Deşi este ideal ca tratamentul prin metoda Ponseti să înceapă în primele 7-10 zile de viaţă, el poate fi aplicat şi la vârste mai mari cu rezultate foarte bune.

Ziua patologiei piciorului strâmb, marcată pe 3 iunie

Astăzi, medicii specialişti în ortopedie pediatrică marchează World ClubfootDay, Ziua Internaţională a patologiei piciorului strâmb varus equin.