Cum poate zâmbetul să-ți sporească încrederea în sine
Cum te simți când zâmbești? Fericit? Încrezător? Stăpân pe viața și viitorul tău? Toate acestea sunt aspecte pe care un simplu zâmbet le poate face posibile, dar de ce anume se întâmplă acest lucru? Știința zâmbetului dezvăluie modul în care creierul procesează emoțiile și reglează stările de spirit, dar și felul în care te folosești de acestea pentru a comunica cu ceilalți. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre ce are de spus psihologia despre zâmbete.
Cum poate zâmbetul tău să influențeze încrederea în sine
Zâmbetul are un efect de îmbunătățire a stării de spirit asupra creierului. Atunci când zâmbești, creierul eliberează serotonină, care te face să te simți mai fericit. De exemplu, persoanele care zâmbesc în timp ce îndeplinesc o sarcină dificilă se simt mai puțin stresate și mai mulțumite de munca lor. Zâmbetul eliberează, de asemenea, dopamină, care este asociată cu plăcerea. Așadar, nu numai că surâsul te face să te simți bine din punct de vedere emoțional, dar îți oferă și un impuls fiziologic.
Ai văzut vreodată pe cineva zâmbind larg după ce a ieșit dintr-o clinica dentara in Bucuresti? Asta pentru că zâmbetul poate avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra stimei tale de sine. Acea persoană poate că tocmai a obținut zâmbetul ideal, cu o dantură impecabilă, la care visa de ceva vreme, ceea ce i-a amintit de faptul că acum se va simți mai acceptată social. Zâmbetul îi poate face pe ceilalți să te perceapă în mod pozitiv.
Cum să câștigi încredere în sine cu ajutorul zâmbetului
Există câteva motive care te pot face să îți pierzi dorința de a zâmbi, iar unul dintre acestea poate fi un zâmbet imperfect. Dinții strâmbi sau alte probleme estetice îți pot limita zâmbetul pentru că ai impresia că oamenii se vor uita insistent. Dar nu trebuie să disperi dacă ți se întâmplă asta. Cel mai indicat este să mergi la un medic stomatolog specializat în estetica dentară.
Medicul dentist îți va putea oferi sfaturi cu privire la cel mai bun mod de a rezolva orice problemă legată de zâmbetul tău și poate chiar să îți recomande un tratament estetic, cum ar fi fatetele dentare premium sau albirea dinților. Obținerea zâmbetului pe care ți l-ai dorit dintotdeauna te va face să vrei să zâmbești mai mult. Asta pentu că, atunci când te simți bine în pielea ta, acest lucru se vede la exterior.
Știința zâmbetului
Psihologia afirmă că zâmbetul este un proces complex, care implică diferite părți ale creierului și ale corpului. Trei tipuri de zâmbete reflectă activitățile cerebrale activate în diferite momente:
● Zâmbetele spontane se produc atunci când vezi ceva care te face fericit sau te amuză - de exemplu, un meme distractiv pe social media. Creierul eliberează dopamină ca răspuns la acești stimuli, ceea ce provoacă sentimentul de fericire asociat cu zâmbetul;
● Zâmbetele sociale sunt folosite atunci când interacționezi cu alte persoane. S-ar putea să fie zâmbete false, dar ele tot îți modifică starea de spirit și modul în care comunici cu ceilalți;
● Zâmbetele emoționale sunt cele mai autentice dintre toate - ele apar atunci când te simți cu adevărat fericit, iar creierul tău eliberează oxitocină ca răspuns la aceste emoții.
Cum poți folosi zâmbetul ca stimulent al încrederii
Există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți crește încrederea în sine, iar a zâmbi este unul dintre ele. Așadar, pentru început, fă-ți un obicei din a-ți zâmbi în oglindă în fiecare zi, chiar și atunci când nu ai chef. Acest lucru te va ajuta să te obișnuiești cu senzația de zâmbet și îți va spori stima de sine.
Un alt lucru pe care îl poți face este să zâmbești tuturor celor pe care îi întâlnești pe parcursul zilei. Asta îi va face pe toți să se simtă bine în pielea lor. De ce? Pentru că zâmbetele sunt contagioase - și chiar și cele false pot afecta pozitiv chimia cerebrală. Nu uita să exersezi zâmbetul în timpul activităților precum vorbitul în public, susținerea unei prezentări sau realizarea de fotografii. Surâsul îți poate insufla o atitudine mai încrezătoare și poate diminua anxietatea resimțită în astfel de situații.
În concluzie, știința zâmbetului dezvăluie o legătură profundă între mintea, corpul și interacțiunile tale sociale. Fie că este vorba despre un zâmbet spontan, de o amabilitate socială sau despre o expresie autentică a fericirii, gestul de a zâmbi este un limbaj universal. Așadar, data viitoare când te simți abătut, încearcă să zâmbești - s-ar putea să-ți schimbe ziua.
Sursa foto: Freepik.com