Cum grăbeşti vindecarea vânătăilor
Vânătăile apar de cele mai multe ori din cauza unor lovituri, însă pot avea şi cauze medicale (apar când nu ai suferit nicio leziune, de aceea trebuie să te prezinţi la medic, mai ales dacă sunt însoţite şi de alte simptome).
Atunci când te loveşti sub piele se pot sparge mici vase de sânge, sângele se revarsă în ţesut, formând o pată roşie sub piele, un hematom. Acesta poate trece în câteva ore sau, dacă nu, se poate forma o vânătaie.
Gheaţa, de ajutor
În primele 24 de ore de când a apărut vânătaia poţi pune gheaţa pe zona afectată. Aceasta grăbeşte vindecarea şi reduce din intensitatea vănătăii.
Înfăşori câteva bucăţi de gheaţă zdrobită într-un prosop, după care aplici pe zona cu probleme, timp de jumătate de oră. Poţi aplica gheaţa de mai multe ori pe zi, cu pauze.
Frunzele de varză
Un remediu eficient sunt frunzele crude de varză, aplicate direct pe vânătaie. Acesatea nu doar că ajută la tratarea vânătăii, ci şi la calmarea durerilor provocate de lovituri. Aplici frunzele timp de câteva ore.
În acelaşi timp, este bine să consumi şi ananas, un fruct care conţine o enzimă care contribuie la reducerea umflăturilor.
Cartofii cruzi
Cartoful crud este un remediu excelent contra vânătăilor, deşi nu foarte multe persoane ştiu asta. Pentru a grăbi vindecarea vânătăii, pui câteva felii de cartof crud direct pe aceasta şi laşi să acţioneze câteva zeci de minute.
Un remediu folosit de pe vremea bunicilor este şi miezul de pâine înumiat în puţin vin, pe care îl laşi să acţioneze câteva minute pe locul afectat.