Chirurgia cardiovasculară minim invazivă, alternativa modernă în tratamentul bolilor de inimă

Pe data de 4 mai, sărbătorim în România ziua naţională a inimii, marcată anual cu scopul de a atrage atenţia asupra creşterii alarmante a numărului de afecţiuni cardiovasculare și de a încuraja adoptarea unui stil de viaţă sănătos, pentru prevenirea bolilor de inimă.  

image

Bolile cardiovasculare reprezintă în prezent principala cauză a mortalității la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În acest context, în lumea medicală se fac eforturi continue pentru creșterea ratei de reușită a intervențiilor pe cord și reducerea stresului chirurgical, iar chirurgia cardiovasculară minim invazivă îndeplinește cu succes aceste cerințe.

Dacă până acum câțiva ani chirurgia clasică avea prioritate, în prezent, tot mai multe tipuri de boli de inimă sunt abordate prin metode moderne de chirurgie cardiovasculară minim invazivă. Spre deosebire de chirurgia clasică, care presupune tăierea sternului pentru a ajunge la inimă, chirurgia minim invazivă se realizează printr-o incizie mult mai mică la nivelul toracelui, de unde se ajunge la inimă printre coaste.

Inciziile reduse ca dimensiune au o multitudine de avantaje,  cele mai importante  fiind riscul mai mic de sângerare și de infecții postoperatorii, reducerea intensității durerilor postoperatorii, perioada de spitalizare mai scurtă, recuperarea mult mai ușoară, reintegrare socială rapidă prin revenirea la activitățile obișnuite în doar câteva săptămâni și un aspect estetic satisfăcător, cu cicatrici mai puțin vizibile.        

Printre afecțiunile care pot fi tratate cu succes prin metode minim invazive se numără bolile aterosclerotice, anevrismele de aortă toracică, bolile valvei tricuspide, tumorile cardiace benigne, leziunile coronariene sau endocardita infecțioasă.  

Chiar dacă chirurgia cardiovasculară clasică nu poate fi înlocuită în totalitate de cea minim invazivă, aceasta din urmă reprezintă o alternativă excelentă în proceduri precum protezarea valvei mitrale și a valvei aortice, tratamentul anevrismelor aortei ascendente, închiderea defectelor de sept atrial, îndepărtarea formațiunilor tumorale atriale benigne și revascularizarea miocardică.

Majoritatea pacienților care au nevoie de operație la inimă pot beneficia de chirurgia cardiovasculară minim invazivă, însă este important ca aceștia să nu sufere de obezitate sau de vreo afecțiune pulmonară, factori care ar putea crește complexitatea intervenției și ar îngreuna accesul către inimă. De asemenea, numărul de artere afectate și localizarea acestora la nivelul inimii se numără printre criteriile de care se ține cont atunci când este decisă utilizarea acestei metode, la pacienții cărora trebuie să li se efectueze bypass aorto-coronarian.

Recomandarea pentru intervenția chirurgicală cardiacă minim invazivă se face doar după consultul de specialitate, care presupune o evaluare a pacientului cu ajutorul ecografiei cardiace, electrocardiogramei sau testelor de efort pentru stabilirea diagnosticului. Suplimentar, pot fi recomandate și alte investigații moderne, de înaltă precizie, precum angio-CT, angio-RM sau coronarografie.    

În vederea investigațiilor și tratamentului bolilor cardiovasculare, la SANADOR poți beneficia atât de explorări funcționale cardiologice cu ajutorul tehnologiilor performante, cât și de intervenții minim invazive realizate de către o echipă de medici profesioniști, prin tehnici chirurgicale avansate.

Departamentul de Chirurgie cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR abordează întreaga gamă de intervenții chirurgicale cardiace și vasculare din patologia adultului, de la bypass aortocoronarian, reconstrucții și înlocuiri valvulare, chirurgia aortei toracice și chirurgia complicațiilor mecanice ale infarctului de miocard, până la implantarea de valve transcateter, stenturi, grafturi endoaortice sau proceduri hibride, realizate împreună cu echipa de cardiologie intervențională.

Echipele medicale de la SANADOR, cu vastă experiență și mii de intervenții chirurgicale efectuate cu succes, operează într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din sistemul medical privat. Blocul operator cuprinde 10 săli de operații, între care două laboratoare de cateterism cardiac dotate cu cele mai performante angiografe de ultimă generație, Philips Azurion 7.