Chirurgia cardiovasculară minim invazivă, alternativa modernă în tratamentul bolilor de inimă

Pe data de 4 mai, s─ârb─âtorim ├«n Rom├ónia ziua na┼úional─â a inimii, marcat─â anual cu scopul de a atrage aten┼úia asupra cre┼čterii alarmante a num─ârului de afec┼úiuni cardiovasculare ╚Öi de a ├«ncuraja adoptarea unui stil de via┼ú─â s─ân─âtos, pentru prevenirea bolilor de inim─â.  

image

Bolile cardiovasculare reprezint─â ├«n prezent principala cauz─â a mortalit─â╚Ťii la nivel global, potrivit Organiza╚Ťiei Mondiale a S─ân─ât─â╚Ťii. ├Än acest context, ├«n lumea medical─â se fac eforturi continue pentru cre╚Öterea ratei de reu╚Öit─â a interven╚Ťiilor pe cord ╚Öi reducerea stresului chirurgical, iar chirurgia cardiovascular─â minim invaziv─â ├«ndepline╚Öte cu succes aceste cerin╚Ťe.

Dac─â p├ón─â acum c├ó╚Ťiva ani chirurgia clasic─â avea prioritate, ├«n prezent, tot mai multe tipuri de boli de inim─â sunt abordate prin metode moderne de chirurgie cardiovascular─â minim invaziv─â. Spre deosebire de chirurgia clasic─â, care presupune t─âierea sternului pentru a ajunge la inim─â, chirurgia minim invaziv─â se realizeaz─â printr-o incizie mult mai mic─â la nivelul toracelui, de unde se ajunge la inim─â printre coaste.

Inciziile reduse ca dimensiune au o multitudine de avantaje,  cele mai importante  fiind riscul mai mic de s├óngerare ╚Öi de infec╚Ťii postoperatorii, reducerea intensit─â╚Ťii durerilor postoperatorii, perioada de spitalizare mai scurt─â, recuperarea mult mai u╚Öoar─â, reintegrare social─â rapid─â prin revenirea la activit─â╚Ťile obi╚Önuite ├«n doar c├óteva s─âpt─âm├óni ╚Öi un aspect estetic satisf─âc─âtor, cu cicatrici mai pu╚Ťin vizibile.        

Printre afec╚Ťiunile care pot fi tratate cu succes prin metode minim invazive se num─âr─â bolile aterosclerotice, anevrismele de aort─â toracic─â, bolile valvei tricuspide, tumorile cardiace benigne, leziunile coronariene sau endocardita infec╚Ťioas─â.  

Chiar dac─â chirurgia cardiovascular─â clasic─â nu poate fi ├«nlocuit─â ├«n totalitate de cea minim invaziv─â, aceasta din urm─â reprezint─â o alternativ─â excelent─â ├«n proceduri precum protezarea valvei mitrale ╚Öi a valvei aortice, tratamentul anevrismelor aortei ascendente, ├«nchiderea defectelor de sept atrial, ├«ndep─ârtarea forma╚Ťiunilor tumorale atriale benigne ╚Öi revascularizarea miocardic─â.

Majoritatea pacien╚Ťilor care au nevoie de opera╚Ťie la inim─â pot beneficia de chirurgia cardiovascular─â minim invaziv─â, ├«ns─â este important ca ace╚Ötia s─â nu sufere de obezitate sau de vreo afec╚Ťiune pulmonar─â, factori care ar putea cre╚Öte complexitatea interven╚Ťiei ╚Öi ar ├«ngreuna accesul c─âtre inim─â. De asemenea, num─ârul de artere afectate ╚Öi localizarea acestora la nivelul inimii se num─âr─â printre criteriile de care se ╚Ťine cont atunci c├ónd este decis─â utilizarea acestei metode, la pacien╚Ťii c─ârora trebuie s─â li se efectueze bypass aorto-coronarian.

Recomandarea pentru interven╚Ťia chirurgical─â cardiac─â minim invaziv─â se face doar dup─â consultul de specialitate, care presupune o evaluare a pacientului cu ajutorul ecografiei cardiace, electrocardiogramei sau testelor de efort pentru stabilirea diagnosticului. Suplimentar, pot fi recomandate ╚Öi alte investiga╚Ťii moderne, de ├«nalt─â precizie, precum angio-CT, angio-RM sau coronarografie.    

├Än vederea investiga╚Ťiilor ╚Öi tratamentului bolilor cardiovasculare, la SANADOR po╚Ťi beneficia at├ót de explor─âri func╚Ťionale cardiologice cu ajutorul tehnologiilor performante, c├ót ╚Öi de interven╚Ťii minim invazive realizate de c─âtre o echip─â de medici profesioni╚Öti, prin tehnici chirurgicale avansate.

Departamentul de Chirurgie cardiovascular─â din Spitalul Clinic SANADOR abordeaz─â ├«ntreaga gam─â de interven╚Ťii chirurgicale cardiace ╚Öi vasculare din patologia adultului, de la bypass aortocoronarian, reconstruc╚Ťii ╚Öi ├«nlocuiri valvulare, chirurgia aortei toracice ╚Öi chirurgia complica╚Ťiilor mecanice ale infarctului de miocard, p├ón─â la implantarea de valve transcateter, stenturi, grafturi endoaortice sau proceduri hibride, realizate ├«mpreun─â cu echipa de cardiologie interven╚Ťional─â.

Echipele medicale de la SANADOR, cu vast─â experien╚Ť─â ╚Öi mii de interven╚Ťii chirurgicale efectuate cu succes, opereaz─â ├«ntr-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din sistemul medical privat. Blocul operator cuprinde 10 s─âli de opera╚Ťii, ├«ntre care dou─â laboratoare de cateterism cardiac dotate cu cele mai performante angiografe de ultim─â genera╚Ťie, Philips Azurion 7.