Ce trebuie să ştii despre vaccinul Johnson&Johnson. Ce reacţii adverse poate avea
Comisia Europeană a autorizat vaccinul Johnson & Johnson, considerat „sigur şi eficace” contra COVID-19. Află ce tehnologie foloseşte, în câte doze se administrează şi ce reacţii adverse poate avea.
Vaccinul a fost creat de Janssen Pharmaceutica NV, una dintre companiile farmaceutice ale Johnson & Johnson. Este al patrulea ser împotriva COVID-19 autorizat în Uniunea Europeană, certificare bazată pe o evaluare aprofundată a siguranţei, eficacităţii şi calităţii vaccinului de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).
Vaccinul are o eficienţă estimată la 85% contra formelor grave de COVID-19. Pentru formele moderate şi severe, eficienţa serului a fost estimată la 67%.
În timpul studiilor clinice, niciuna dintre persoanele vaccinate cu acest ser nu a decedat, faţă de 7 persoane din grupul placebo care şi-au pierdut viaţa.
Ce tehnologie foloseşte
La fel ca AstraZeneca, vaccinul Johnson & Johnson a fost dezvoltat pe baza unui vector viral nereplicativ, spre deosebire de Moderna şi Pfizer-BioNTech, care au fost realizate folosind ARN mesager.
Serul Johnson & Johnson se bazează pe un adenovirus, un virus inofensiv care transmite „instrucţiunile” din partea noului coronavirus. Prin acest lucru, celulele organismului produc proteina specifică virusului COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei vaccinate recunoaşte că această proteină nu ar trebui să fie prezentă în corp, motiv pentru care reacţionează prin producerea de modalităţi de apărare naturale împotriva COVID-19.
Este important de reţinut că adenovirusul din vaccin nu se poate resproduce şi nu cauzează boala.
Protecţia oferită de acest vaccin începe la aproximativ 14 zile de la administrarea lui. Este posibil ca serul să nu ofere protecţie tuturor persoanelor vaccinate.
Se administrează într-o singură doză
Vaccinul Johnson&Johnson este recomandat pentru prevenirea COVID-19 persoanelor cu vârsta peste 18 ani. Se administrează în doză unică, de 0,5 ml, prin injecţie intramusculară. Spre deosebire de alte vaccinuri anti-COVID-19 aprobate, cel de la Johnson&Johnson poate fi păstrat timp de 3 luni, la temperaturi de 2 – 8 °C.
Până în prezent, nu se cunoaşte cu exactitate cât durează protecţia oferită de vaccin, acest lucru urmând a fi stabilit prin studiile clinice aflate în desfăşurare.
Ce reacţii adverse pot apărea
Printre efectele adverse posibile ale imunizării cu acest ser, se numără: cefaleea, slăbiciunea musculară la nivelul extremităţilor, durerea la nivelul locului de injectare, oboseala, urticaria, astenia, starea generală de rău, durerea de spate. Au fost raportate şi episoade de anafilaxie, de aceea, trebuie să fie disponibil un tratament de urgenţă dacă apare o reacţie de tip anafilactic după administrarea serului. Se recomandă monitorizarea atentă 15 minute după vaccinare.
Potrivit prospectului, serul trebuie administrat cu prudenţă persoanelor cărora li se administrează tratament anticoagulant sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (cum este hemofilia), întrucât în urma administrării intramusculare la aceste persoane pot să apară sângerări sau echimoze.
La persoanele compromise (cu sistem imunitar slăbit), eficacitatea vaccinului Johnson&Johnson poate fi redusă.
Vaccinurile autorizate contra COVID-19
Vaccin
Pfizer BioNTech
Moderna
AstraZeneca Oxford
Johnson&Johnson
Tipul vaccinului
ARN mesager
ARN mesager
Vector viral nereplicativ
Vector viral nereplicativ
Eficacitate
95%
94,1%
60%
67%
Administrare
2 doze
la 21 de zile
2 doze
la 28 de zile
2 doze
la 56 de zile
1 doză