Ce trebuie să ştii despre implanturile dentare

1 2 jpg jpeg

Este o intervenţie cu o rată mare de succes

Rata de succes a unei astfel de intervenţii stomatologice este de 98%, acestea având o garanţie de cel puţin 10 ani. Pentru a putea fi supusă unei astfel de intervenţii, o persoană trebuie să aibă osul sănătos, ca să poată să susţină rădăcina noului dinte.

Când nu este recomandată procedura

De asemenea, trebuie să nu suferi de anumite boli de inimă, de tulburări de coagulare a sângelui, hipertensiune arterială, unele afecţiuni endocrine, dar şi de diabet de tipul I.

Cel care va stabili însă dacă eşti eligibil pentru o astfel de intervenţie este doar medicul stomatolog, care îţi va recomanda nişte investigaţii medicale.

Totodată, persoanele care fumează, cât şi cei care au o igienă precară a cavităţii bucale prezintă contraindicaţii la implantul dentar. Medicul îţi va explica totul despre procedura medicală.

Implantul dentar se desfăşoară pe etape

Implantul se desfăşoară în mai multe etape, de aceea poate dura între trei şi nouă luni până când este finalizat. Această perioadă este cunoscută în termeni medicali drept osteointegrare. Există şi cazuri în care pot apărea complicaţii după intervenţie, dacă nu urmezi regulile pe care ţi le-a stabilit medicul.

Întreaga intervenţie, care se face sub anestezie, poate dura de la câteva zeci de minute până la câteva ore (în funcţie de câte implanturi se inserează). După inserare, se suturează gingia, iar pacientul aşteaptă 7- 10 zile până la scoaterea firelor.

„Medicul va recomanda, în această perioadă, un tratament cu antibiotic şi antiinflamator. După îndepărtarea firelor, ia şi amprenta pentru o proteză provizorie, deoarece vor trece 4- 6 luni până la protezarea definitivă (prin coroane metalo-ceramice sau ceramică pe zirconiu)“, explică medicul Andrei Tîrpea.

În cazul în care volumul de os nu este propice inserării implanturilor, se vor face intervenţii de adiţie osoasă (adăugare de os artificial), care, după caz, vor fi făcute înainte sau concomitent cu inserarea implanturilor. În acest caz, perioada de aşteptare până la protezarea finală creşte până la 8 luni.

Nu se recomandă implantul dentar femeilor gravide sau care alăptează, celor care au forme avansate de osteoporoză (dacă pacientele ştiu că suferă de această boală, medicul stomatolog le va cere analize suplimentare).

Au contraindicaţii în inserarea implanturilor pacienţii care au forme avansate de diabet (diabet insulinodependent), boli cardiovasculare sau afecţiuni grave ale ficatului (ciroza hepatică), afecţiuni autoimune (lupus, sclerodermie), neoplasm, insuficienţă renală, insuficienţă cardiacă, infarct miocardic sau accident vascular cerebral recent.