Ce sa mâncăm în caz de diaree! Sfaturi utile!

2 2 jpg jpeg

În caz de diaree, este esenţială hidratatrea. De aceea e bine să consumăm supe de legume.

Dacă vă e greaţă, aveţi vărsături, puteţi mânca banane, orez, compot de mere. E bun şi ceaiul de ghimbir. Aceste alimente sunt mai uşor de reţinut, pentru că aderă la pereţii stomacului şi ajută la calmarea sistemului digestiv. Evitaţi însă produsele lactate, alimentele foarte dulci, carnea roşie şi legumele proaspete, care sunt mai dificil de asimilat. E important, de asemenea, să nu vă forţaţi să mâncaţi, dacă nu vă e foame. Totuşi, nu uitaţi să beţi regulat apă sau ceai neîndulcit, pentru a nu vă deshidrata.

Trebuie să ştiţi că o mare parte din apărarea noastră imunitară se află în sistemul digestiv. Flora intestinală este compusă din milioane de bacterii care ne scapă de o parte din microbi. Prin urmare, să consumaţi alimente bogate în probiotice, adică acele bacterii care reglează flora intestinală, restabilesc echilibrul ei şi ajută în lupta împotriva bacteriilor periculoase. Iaurturile sunt purtătoare naturale de probiotice.

De asemenea, nu e bine să ţineţi cure de slăbire dacă v-aţi îmbolnăvit. Dietele riscă să ducă la o scădere a proteinelor prezente în corp, or ele sunt indispensabile în lupta contra infecţiilor.

Diareea presupune eliminarea frecventă de scaune apoase, mai mult de 3 pe zi. Printre cauzele care duc la apariţia acestui simptom se numără infecţia cu unele bacterii (Salmonella, E.coli), cu virusuri (rotavirus) sau cu paraziţi (Giardia lamblia).

De asemenea, diareea însoţeşte sindromul colonului iritabil, unele boli inflamatoare intestinale sau intoleranţa la lactoză. Poate fi şi un efect advers al unor medicamente (antibiotice) sau tratamente (chimioterapia).

Adesea, diareea poate fi însoţită de crampe abdominale, ameţeli, vărsături, greaţă şi febră. Ce este de făcut pentru a trata şi pentru a preveni complicaţiile?

Modifică-ţi temporar dieta

Persoanele care se confruntă cu episoade de diaree trebuie să ţină un regim, în timpul căruia pot consuma: orez fiert, ceai de mentă neîndulcit, supă de morcovi, pâine prăjită, brânză proaspătă slabă, carne de pui fiartă, banane. Trebuie evitate cafeaua, alcoolul şi fumatul, precum şi dulciurile, laptele dulce, băuturile acidulate, condimentele, carnea prăjită şi celelalte fructe în afară de banane.

Evită deshidratarea

Una dintre complicaţiile imediate ale diareei este deshidratarea, care duce la pierderea electroliţilor, cu perturbarea unor funcţii ale organismului. Printre semnele deshidratării se numără uscăciunea gurii, setea, scăderea cantităţii de urină eliminată, urina închisă la culoare, oboseala şi ameţelile.

La copiii mici, pot fi puse pe seama deshidratării febra, iritabilitatea şi lipsa lăcrimării. Deshidratarea trebuie prevenită prin consum suficient de lichide – apă plată, ceai de mentă. De ajutor sunt şi sărurile de rehidratare disponibile în farmacii, sub formă de pulbere, care se dizolvă în apă plată. Sărurile de rehidratare conţin minerale, care acoperă pierderile. Trebuie evitate cafeaua, alcoolul şi băuturile care conţin cofeină, pentru că grăbesc eliminarea apei din corp.