Ce lucruri bune apar după ce te laşi de fumat
Nu puţine sunt la număr cercetările care au evidenţiat de-a lungul timpului efectele negative pe care le are fumatul asupra sănătăţii. De cele mai multe ori persoanele fumătoare asociază obiceiul cu o stare de bine şi neglijează de fapt multiplele riscuri care apar. „Campaniile antitabac şi consultaţiile acordate de medici au ca obiectiv corecta informare cu privire la principalele efecte negative ale fumatului şi consilierea susţinută în scopul renunţării la acest viciu extrem de dăunător. Putem considera fumatul o boală. Pacientul trebuie să cunoască şi să înţeleagă atât efectele negative ale fumatului, dar mai ales cele pozitive care apar după renunţare“, afirmă dr. Adelina Creangă, medic specialist pneumologie.
Persoana nu se mai simte mereu obosită
„Captată de aşa-zisă stare de bine pe care o oferă fumatul, persoana uită de propria sa stare anterioară iniţierii viciului. În funcţie de istoricul de fumat al fiecărui fumător (şi aici ne referim la numărul de ţigarete fumate zilnic asociate numărului de ani de fumat) renunţarea la acest obicei poate readuce în scurt timp organismul la starea sa iniţială“, adaugă medicul pneumolog. Printre beneficiile care apar imediat se numără îmbunătăţirea respiraţiei, diminuarea efortului respirator în activităţi solicitante - precum alergatul, mersul pe bicicletă, urcatul scărilor sau al unui teren înclinat, dispariţia repiraţiei urât mirositoare, recăpătarea gustului şi a mirosului. De asemenea, persoana începe să nu mai resimtă la fel de persistentă starea de oboseală şi timpul zilei, iar tenul, părul şi unghiile îşi recapătă treptat aspectul sănătos.
Funcţia erectilă se îmbunătăţeşte
Bine de ştiut este că schimbările pozitive vor continua să apară şi după o perioadă mai lungă de timp de când persoana a renunţat la fumat. Tranzitul intestinal se normalizează, scade aciditatea gastrică şi se diminuează refluxul gastroesofagian. De asemenea, nivelul de oxigen şi de monoxid de carbon din circuitul sangvin revine la un nivel optim, bărbaţii îşi recapătă funcţia erectilă, calitatea spermei devine mai bună, iar timpul de aşteptare îndelungat până la apariţia unei sarcini scade în cazul femeilor. Schimbări pozitive apar şi la persoanele fumătoare care suferă de astm bronşic sau la cele care sunt diagnosticate cu boli pulmonare. Mai exact, cele din prima categorie pot obţine un control mai bun al bolii sub tratament specific, în timp ce la cele cu afecţiuni pulmonare scade inflamaţia bronşică şi se diminuează tusea şi cantitatea de secreţii bronşice.
Risc mai scăzut de cancer şi de infarct
Numeroase cercetări au evidenţiat că fumatul este un factor de risc în apariţia majorităţii tipurilor de cancer (gastric, de prostată, de vezică, mamar, urogenital, bucofaringian sau laringian). „Beneficiul renunţării la fumat în ceea ce priveşte riscul de a dezvolta oricare din aceste tipuri de cancere este unul la distanţă, însă este mult diminuat pe măsură ce trece timpul scurs de la ultima ţigaretă. La 10 ani de la stingerea ultimei ţigări riscul de cancer pulmonar scade cu 30-50%“, explică doctorul pneumolog. Atât circulaţia sangvină, cât şi funcţia cardiacă se îmbunătăţesc din momentul în care persoana renunţă la viciu, fapt ce scade predispoziţia pentru accidentul vascular cerebral (AVC), pentru infarctul miocardic şi aritmiile cardiace.
Ştiai că…
… la aproximativ 1 an de la renunţarea la fumat riscul de boli cardiovasculare se înjumătăţeşte, iar riscul de a suferi un AVC ajunge să fie la fel de mic ca cel al unui nefumător?