Ce faci când te internezi?

1 2 jpg jpeg

Teoretic, personalul medical are datoria s─â-┼úi acorde ├«ngrijiri medicale de calitate ┼či s─â te informeze, cu explica┼úii pe ├«n┼úeles asupra st─ârii de s─ân─âtate, a diagnosticelor, tratamentelor, interven┼úiilor ce urmeaz─â a fi efectuate, asupra riscurilor acestora, c├ót ┼či asupra consecin┼úelor ├«n cazul nerespect─ârii sau neefectu─ârii lor. ÔÇ×Se solicit─â consim┼ú─âm├óntul scris al pacientului pentru efectuarea acestora, av├ónd dreptul de a refuza ├«n cuno┼čtin┼ú─â de cauz─âÔÇť, explic─â medicul de familie C─âlin Ciubotaru de la clinica Infosan din Bucure┼čti.

Poţi cere părerea unui alt medic

├Än cazul ├«n care pacientul are dubii legate de diagnosticul ┼či de tratamentul recomandat de un medic, bolnavul are dreptul la o a doua opinie medical─â. Fie c─â e internat sau urmeaz─â un tratament ├«n regim ambulatoriu, doctorul trebuie s─â ┼úin─â confiden┼úiale datele medicale ┼či personale ale pacientului. ÔÇ×De asemenea, pacientul are dreptul de a fi respectat ca om, f─âr─â nicio discriminare. ┼×i, nu ├«n ultimul r├ónd, persoana internat─â poate oferi angaja┼úilor sau unit─â┼úii sanitare unde a fost ├«ngrijit pl─â┼úi suplimentare sau dona┼úii, ca o expresie a recuno┼čtin┼úei ┼či mul┼úumirii sale. Orice condi┼úionare este, ├«ns─â, total interzis─âÔÇť, ├«ncheie medicul de familie. Se acord─â 10 zile pentru boli profesionale

- Durata de internare, potrivit noilor reguli date de ┼×coala Na┼úional─â de S─ân─âtate Public─â ┼či Management Sanitar, se stabile┼čte ├«n func┼úie de ├«ngrijirile medicale necesare ┼či de sec┼úia ├«n care se face internarea. Astfel, dac─â e┼čti internat la oricare din sec┼úiile de hemodializ─â ┼či sterilitate-infertilitate, durata maxim─â de spitalizare este de trei zile.

- La sec┼úiile ORL copii, Oftalmologie, Obstetric─â sau Anestezie ┼či Terapie Intensiv─â, ai dreptul s─â stai patru zile. Pacien┼úii interna┼úi ├«n sec┼úii precum Chirurgie maxilo-facial─â, Gineco-oncologie, Chirurgie ┼či Ortopedie Pediatric─â pot sta ├«n spital cinci zile.

- Pacien┼úii asigura┼úi interna┼úi ├«n sec┼úiile de Chirurgie laparoscopic─â, Chirurgie pediatric─â, Chirurgie plastic─â ┼či reparatorie pot sta ┼čase zile interna┼úi.

- Pentru sec┼úiile de Boli Infec┼úioase, HIV-SIDA, Cardiologie, durata de spitalizare nu poate fi mai mare de ┼čapte zile.

- De opt zile de internare vor beneficia pacienţii din secţiile: Psihiatrie Pediatrică, Neurologie, Medicină Internă.

- Nouă zile de spitalizare se recomandă pacienţilor din secţii precum Dializă Peritoneală, Chirurgie Cardiovasculară, Transplant Medular Copii.

- Dac─â ai fost implicat ├«ntr-un accident de munc─â sau ai o boal─â profesional─â, atunci beneficiezi de 10 zile de spitalizare. G─âse┼čti lista complet─â cu durata de spitalizare ├«n func┼úie de afec┼úiuni pe site-ul Casei Na┼úionale de Asigur─âri de S─ân─âtate, www.cnas.ro, la sec┼úiunea de legisla┼úie.

Info: La sec┼úia de Anestezie ┼či Terapie Intensiv─â (ATI) nu po┼úi sta mai mult de patru zile