Ce faci când te internezi?
Teoretic, personalul medical are datoria să-ţi acorde îngrijiri medicale de calitate şi să te informeze, cu explicaţii pe înţeles asupra stării de sănătate, a diagnosticelor, tratamentelor, intervenţiilor ce urmează a fi efectuate, asupra riscurilor acestora, cât şi asupra consecinţelor în cazul nerespectării sau neefectuării lor. „Se solicită consimţământul scris al pacientului pentru efectuarea acestora, având dreptul de a refuza în cunoştinţă de cauză“, explică medicul de familie Călin Ciubotaru de la clinica Infosan din Bucureşti.
Poţi cere părerea unui alt medic
În cazul în care pacientul are dubii legate de diagnosticul şi de tratamentul recomandat de un medic, bolnavul are dreptul la o a doua opinie medicală. Fie că e internat sau urmează un tratament în regim ambulatoriu, doctorul trebuie să ţină confidenţiale datele medicale şi personale ale pacientului. „De asemenea, pacientul are dreptul de a fi respectat ca om, fără nicio discriminare. Şi, nu în ultimul rând, persoana internată poate oferi angajaţilor sau unităţii sanitare unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, ca o expresie a recunoştinţei şi mulţumirii sale. Orice condiţionare este, însă, total interzisă“, încheie medicul de familie. Se acordă 10 zile pentru boli profesionale
- Durata de internare, potrivit noilor reguli date de Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar, se stabileşte în funcţie de îngrijirile medicale necesare şi de secţia în care se face internarea. Astfel, dacă eşti internat la oricare din secţiile de hemodializă şi sterilitate-infertilitate, durata maximă de spitalizare este de trei zile.
- La secţiile ORL copii, Oftalmologie, Obstetrică sau Anestezie şi Terapie Intensivă, ai dreptul să stai patru zile. Pacienţii internaţi în secţii precum Chirurgie maxilo-facială, Gineco-oncologie, Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică pot sta în spital cinci zile.
- Pacienţii asiguraţi internaţi în secţiile de Chirurgie laparoscopică, Chirurgie pediatrică, Chirurgie plastică şi reparatorie pot sta şase zile internaţi.
- Pentru secţiile de Boli Infecţioase, HIV-SIDA, Cardiologie, durata de spitalizare nu poate fi mai mare de şapte zile.
- De opt zile de internare vor beneficia pacienţii din secţiile: Psihiatrie Pediatrică, Neurologie, Medicină Internă.
- Nouă zile de spitalizare se recomandă pacienţilor din secţii precum Dializă Peritoneală, Chirurgie Cardiovasculară, Transplant Medular Copii.
- Dacă ai fost implicat într-un accident de muncă sau ai o boală profesională, atunci beneficiezi de 10 zile de spitalizare. Găseşti lista completă cu durata de spitalizare în funcţie de afecţiuni pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, www.cnas.ro, la secţiunea de legislaţie.
Info: La secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) nu poţi sta mai mult de patru zile