Ce este sindromul ovarelor polichistice şi cum ne dăm seama dacă suferim de aşa ceva

1 2 jpg jpeg

Această afecţiune apare odată cu apariţia unor chisturi de dimensiuni mici la nivelul ovarelor. Căptuşeala acestora începe să se îngroaşe. Deşi tinde să apară mai ales în perioada adolescenţei, sindromul ovarelor polichistice se poate dezvolta oricând în perioada de reproducere.

Acnee, ten gras, mătreaţă, pete pe piele, creştere în greutate, depresie, infertilitate, sunt doar câteva din problemele de sănătate ce pot apărea femeilor. Totul ar putea fi din cauza sindromul ovarelor micropolichistice.

”Toamna coşurile explodează cu forţă. Pe de o parte din cauza schimbării stării de hidratare cutanată, pe de altă parte din cauza schimbării obiceiurilor alimentare şi ale vieţii de zi cu zi şi nu în ultimul rând, din cauza persistenţei cauzelor interne. Uneori, cremele nu sunt suficiente pentru rezolvarea cu totul a afecţiunii în sine şi va trebui ca medicul dermatolog să ceară ajutorul medicului ginecolog sau endocrinolog. Dacă constatăm că ne cade părul sau dimpotrivă, creşterea părului în zone nedorite pentru femei este cu atât mai important să ne gândim la factorul ginecologic sau hormonal” spune Viviana Iordache, medic dermatolog, la Antena1.

”Sindromul ovarelor micropolichistice este o afecţiune care afectează întreg organismul şi se manifestă printr-un dezechilibru hormonal. Aceste femei prezintă foarte mulţi foliculi la nivelul ovarelor, dar nu au capacitatea de a se matura şi de a produce ovulaţia. Acest sindrom se declanşează de obicei odată cu intrarea la pubertate, deci la fete foarte tinere şi se manifestă prin lipsa menstruaţiei sau acnee, dar poate să apară şi la 30-35 de ani odată cu creşterea bruscă în greutate, iar femeile care nu au menstruaţie pot avea infertilitate prin lipsa ovulaţiei. Tratamentul se concentrează pe simptomatologie. Scăderea în greutate poate duce la reinstalarea menstruaţiei şi a ovulaţiei şi femeile să devină din nou fertile. Femeile care vor un bebeluş trebuie să facă un tratament de stimulare ovariană sau inseminare sau fertilizare in vitro. Doar în cazuri foarte grave se ajunge la tratament chirurgical” a adăugat doctorul Erna Stoian, medic obstetică-ginecologie.