Ce este radioterapia şi în ce tipuri de cancer se foloseşte. Opinia medicului

image

Radioterapia foloseşte radiaţia, mai ales razele X, pentru a distruge celulele maligne. Această formă de tratament este folosită pentru vindecarea cancerului, pentru prevenirea recidivelor şi a metastazelor, precum şi în scop paliativ. 

Când este recomandată

Prof.Dr.Taylan Bükülmez specialist în radioterapie la LIV Hospital, Istanbul, explică în ce tipuri de cancer se foloseşte radioterapia:

1. Cancerele de cap și gât: Radioterapia poate fi foarte eficientă în tratarea tumorilor din această zonă.

2. Cancerul de prostată: În cazurile de cancer de prostată, radioterapia oferă frecvent rezultate de succes.

3. Cancerul pulmonar: Este eficientă mai ales în stadiile incipiente ale cancerului pulmonar non-microcelular.

4. Cancerul de sân: Se folosește pentru a distruge celulele rămase după intervenția chirurgicală.

5. Tumorile cerebrale: Radioterapia este utilizată frecvent pentru tumorile cerebrale primare și metastatice.

6. Cancerul rectal și anal: Dă rezultate bune, mai ales când este combinată cu intervenția chirurgicală.

7. Cancerul de col uterin (cervical): Este o opțiune de tratament eficientă atât în stadiile timpurii, cât și în cele avansate.

Radioterapia variază în funcție de tipul și stadiul cancerului, precum și de starea generală de sănătate a pacientului, astfel încât rezultatele tratamentului pot fi personalizate.

Cum se administrează

Radioterapia poate fi administrată în mai multe moduri:

Extern: razele de mare energie se direcţionează din exteriorul corpului către tumoră. Pacientul care primeşte radiaţii externe nu este radioactiv şi nu trebuie să respecte măsuri speciale. 

Intern: cunoscută şi ca brahiterapie, această terapie presupune ca sursa radioctivă să fie introdusă în interiorul corpului sau în apropierea tumorii. Sursa de radiaţii este plasată în corp pentru o perioadă, apoi se îndepărtează. 

Radiaţii sistemice: este vorba despre medicamentele radioactive, care se administrează pe cale orală sau intravenos. În cazul administrării unei astfel de terapii, este nevoie de măsuri de protecţie pentru cei din jur. 

Ce efecte secundare pot apărea

Radioterapia ajută la tratarea cancerului, dar are şi câteva efecte adverse, printre care: oboseala, reacţii la nivelul pielii (înroşiri, umflături), căderea părului, gură uscată, dureri de cap.