Ce este chirurgia metabolică și când este indicată

Obezitatea este o boală metabolică complexă, tot mai des întâlnită, care poate da naștere unor afecțiuni severe, care conduc la rândul lor la complicații grave. Atunci când tratamentele care vizează scăderea greutății corporale prin dietă sau exerciții fizice nu dau rezultate sau dacă persoana care suferă de obezitate se confruntă cu probleme serioase de sănătate, poate fi luată în calcul soluția chirurgicală.

image

Chirurgia bariatrică, numită și chirurgie metabolică sau chiar chirurgia obezității, este necesară atunci când obezitatea pune în pericol sănătatea și chiar pacientului. Indiferent dacă se intervine prin bypass gastric, intervenția considerată standard „de aur” pentru bariatrie, sau prin altă metodă, menirea chirurgiei obezității este, de fapt, îmbunătățirea calității vieții bolnavului și reducerea riscului unor patologii care îi amenință viața – hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, boala coronariană ischemică, accidentele cerebrale vasculare, apneea în somn și multe altele, fiecare cu complicații grave precum infarctul miocardic, retinopatie, neuropatie, picior diabetic, toate putând ajunge rapid către deces.

Intervențiile chirurgicale bariatrice sunt recomandate persoanelor la care indicele de masă corporală este mai mare sau egal cu 40, dar și celor cu un indice de masă corporală cuprins între 35 și 40, când există boli asociate. Obiectivele tratamentului sunt scăderea reală și de durată în greutate, pentru îmbunătățirea calității vieții și reducerea riscurilor asociate. Astfel, operația propriu-zisă va fi doar un pas dintr-un șir lung de etape care include consilierea, ameliorarea greutății, menținerea greutății după intervenție și evaluarea periodică.

Alegerea procedurii potrivite pentru fiecare pacient în parte este una dificilă și va fi luată împreună cu o echipă multidisciplinară, cu experiență în chirurgia obezității. În funcție de mecanism, intervențiile din chirurgia bariatrică se împart în: restrictive, malabsorbtive sau mixte. Cele restrictive (gastric banding, gastric sleeve – „micșorarea stomacului” și plicatura gastrică) limitează cantitatea de alimente ingerate, ceea ce face ca senzația de sațietate să apară repede după ingestia de alimente, cele malabsorbtive modifică procesul de digestie astfel încât organismul să asimileze mai puține calorii, iar cele mixte (bypassul gastric și diversia biliopancreatică) includ ambele mecanisme – ajută la scăderea în greutate atât printr-un consum redus de alimente, cât și prin scădea absorbției de calorii și nutrienți.

Spitalul Clinic SANADOR dispune de o echipă de experți în chirurgia bariatrică, iar pacientul metabolic va fi inclus într-un program complex de consiliere și evaluare înaintea intervenției, pentru a se afla cu precizie care este starea lui de sănătate și care ar fi tipul optim de intervenție.  În urma discuției cu medicii, bolnavul va ști exact care este cea mai potrivită tehnică pentru el, care îi poate aduce mai multe beneficii, dar și care sunt eventualele riscuri și efecte adverse ale operației. Intervențiile sunt realizate prin chirurgie minim invazivă, laparoscopic sau robotic, cu beneficii importante pentru pacient.