Când se operează hernia de disc

1 2 jpg jpeg

Numit─â ┼či disc rupt sau deplasare de disc, hernia de disc apare atunci c├ónd peretele extern al unui disc intervertebral se rupe, iar nucleul gelatinos apas─â pe un nerv spinal. ├Än astfel de cazuri,

se ├«ncearc─â mai ├«nt├ói tratarea durerilor de spate ┼či a celorlalte simptome f─âr─â bisturiu. Doar atunci c├ónd tratamentul nu d─â rezultate ┼či apare pericolul unor leziuni ale nervilor, este necesar─â interven┼úia chirurgical─â.

ÔÇ×Frecvent este luat─â ├«n discu┼úie opera┼úia, de┼či nu este necesar─â. Avem aceste hernii de ani ┼či ani de zile, ├«n general f─âr─â simptome, iar ├«n momentul ├«n care apar crizele, de cele mai multe ori trec prin repaus scurt, 2-3 zile maxim, ┼či tratament cu antiinflamatoare. De fapt, riscul ca o hernie s─â se rup─â ┼či s─â ne paralizeze este extrem de mic. ├Än plus, dac─â se rupe un fragment de disc (indiferent de m─ârimea sa) nu trebuie scos, pentru c─â organismul, prin sistemul imun, ├«l fibrozeaz─â la dimensiuni infimeÔÇť,atrage aten┼úia dr. Ovidiu Nicolae Palea, medic primar anestezie ┼či terapie intensiv─â, Terapia Durerii, din cadrul Centrului Medical Provita.

Poate fi nevoie de fizioterapie

Tratamentul herniei de disc se concentrează de obicei, într-o primă etapă, pe ameliorarea durerii cu medicamente antialgice. Pacienţii cu hernie de disc pot să poarte un guler de protecţie, în cazul herniei cervicale, sau un corset, pentru hernia de disc lombară.

Medicul ├«i va sf─âtui s─â fac─â fizioterapie, tratament cu ultrasunete ┼či exerci┼úii gradate pentru rec─âp─âtarea for┼úei ┼či mobilit─â┼úii musculare. De asemenea, fizioterapeu┼úii le arat─â cum s─â ├«┼či men┼úin─â o pozi┼úie corect─â, ├«i ├«nva┼ú─â tehnici corecte de ridicare a obiectelor ┼či ├«i sf─âtuiesc cum s─â ├«┼či protejeze spatele ├«n timpul activit─â┼úilor zilnice, de acas─â ┼či de la serviciu.

Uneori se apeleaz─â ┼či la terapii pentru durere minim invazive, cum sunt anumite injec┼úii prin care medicamentele sunt introduse direct ├«n discul afectat, cu ace foarte fine.

Dacă toate aceste măsuri nu ameliorează starea pacientului sau atunci când hernia afectează un nerv, astfel încât există riscul unei deteriorări permanente sau chiar al paraliziei, este necesară intervenţia chirurgicală.

Ce implică intervenţia chirurgicală

2 jpg jpeg

Opera┼úia de hernie de disc poate fi efectuat─â ┼či endoscopic, printr-o incizie mic─â ├«n zona lombar─â, iar durata ei este relativ scurt─â, de 30 ÔÇô 60 de minute.

Cu toate acestea, intervenţia nu este complet lipsită de riscuri.

├Än plus, ├«ndep─ârtarea chirurgical─â a discului herniat are ca scop ameliorarea sau remedierea simptomelor acute, dar nu ÔÇ×repar─âÔÇťdiscul intervertebral defect.

Prin urmare, discul ar putea s─â provoace din nou disconfort ┼či chiar s─â necesite o nou─â opera┼úie.

Concluzia este evidentă: medicul specialist trebuie să analizeze cu atenţie dacă o intervenţie chirurgicală este sau nu necesară pentru pacientul afectat de hernia de disc.

Sfatul specialistului

ÔÇ×Hernia de disc trebuie operat─â atunci c├ónd avem durere rebel─â la tratament, c├ónd avem deficit motor ├«n evolu┼úie sever─â, sub tratament, sau dac─â apare incontinen┼ú─â urinar─â sau fecal─â.

Aten┼úie mare la defini┼úia deficitului motor, pentru c─â, de cele mai multe ori, mersul ┼čchiop─âtat, de exemplu, este rezultatul ap─âr─ârii dureroase ┼či nu al unui deficit motor rea!ÔÇŁ

2 jpg jpeg

Dr. Ovidiu Nicolae Palea, medic primar anestezie ┼či terapie intensiv─â, Terapia Durerii, www.centrul-provita.ro