Când se operează hernia de disc

1 2 jpg jpeg

Numită şi disc rupt sau deplasare de disc, hernia de disc apare atunci când peretele extern al unui disc intervertebral se rupe, iar nucleul gelatinos apasă pe un nerv spinal. În astfel de cazuri,

se încearcă mai întâi tratarea durerilor de spate şi a celorlalte simptome fără bisturiu. Doar atunci când tratamentul nu dă rezultate şi apare pericolul unor leziuni ale nervilor, este necesară intervenţia chirurgicală.

„Frecvent este luată în discuţie operaţia, deşi nu este necesară. Avem aceste hernii de ani şi ani de zile, în general fără simptome, iar în momentul în care apar crizele, de cele mai multe ori trec prin repaus scurt, 2-3 zile maxim, şi tratament cu antiinflamatoare. De fapt, riscul ca o hernie să se rupă şi să ne paralizeze este extrem de mic. În plus, dacă se rupe un fragment de disc (indiferent de mărimea sa) nu trebuie scos, pentru că organismul, prin sistemul imun, îl fibrozează la dimensiuni infime“,atrage atenţia dr. Ovidiu Nicolae Palea, medic primar anestezie şi terapie intensivă, Terapia Durerii, din cadrul Centrului Medical Provita.

Poate fi nevoie de fizioterapie

Tratamentul herniei de disc se concentrează de obicei, într-o primă etapă, pe ameliorarea durerii cu medicamente antialgice. Pacienţii cu hernie de disc pot să poarte un guler de protecţie, în cazul herniei cervicale, sau un corset, pentru hernia de disc lombară.

Medicul îi va sfătui să facă fizioterapie, tratament cu ultrasunete şi exerciţii gradate pentru recăpătarea forţei şi mobilităţii musculare. De asemenea, fizioterapeuţii le arată cum să îşi menţină o poziţie corectă, îi învaţă tehnici corecte de ridicare a obiectelor şi îi sfătuiesc cum să îşi protejeze spatele în timpul activităţilor zilnice, de acasă şi de la serviciu.

Uneori se apelează şi la terapii pentru durere minim invazive, cum sunt anumite injecţii prin care medicamentele sunt introduse direct în discul afectat, cu ace foarte fine.

Dacă toate aceste măsuri nu ameliorează starea pacientului sau atunci când hernia afectează un nerv, astfel încât există riscul unei deteriorări permanente sau chiar al paraliziei, este necesară intervenţia chirurgicală.

Ce implică intervenţia chirurgicală

2 jpg jpeg

Operaţia de hernie de disc poate fi efectuată şi endoscopic, printr-o incizie mică în zona lombară, iar durata ei este relativ scurtă, de 30 – 60 de minute.

Cu toate acestea, intervenţia nu este complet lipsită de riscuri.

În plus, îndepărtarea chirurgicală a discului herniat are ca scop ameliorarea sau remedierea simptomelor acute, dar nu „repară“discul intervertebral defect.

Prin urmare, discul ar putea să provoace din nou disconfort şi chiar să necesite o nouă operaţie.

Concluzia este evidentă: medicul specialist trebuie să analizeze cu atenţie dacă o intervenţie chirurgicală este sau nu necesară pentru pacientul afectat de hernia de disc.

Sfatul specialistului

„Hernia de disc trebuie operată atunci când avem durere rebelă la tratament, când avem deficit motor în evoluţie severă, sub tratament, sau dacă apare incontinenţă urinară sau fecală.

Atenţie mare la definiţia deficitului motor, pentru că, de cele mai multe ori, mersul şchiopătat, de exemplu, este rezultatul apărării dureroase şi nu al unui deficit motor rea!”

2 jpg jpeg

Dr. Ovidiu Nicolae Palea, medic primar anestezie şi terapie intensivă, Terapia Durerii, www.centrul-provita.ro