Când e necesară operaţia de amigdalită

1 2 jpg jpeg

Inflamarea amigdalelor, frecventă la copii, se manifestă prin dureri în gât, febră, dificultăţi de înghiţire, dureri de cap.

Aceste simptome se pot asocial cu dureri de urechi, pete albe sau gălbui pe toată suprafaţa lor.

În mod obişnuit, dacă infecţia este de natură bacteriană, se tratează cu antibiotice prescrise de medicul de familie sau de un orelist. Amigdalectomia, operaţia de extirpare a amigdalelor, este recomandată în anumite situaţii.

În ce cazuri medicul indică operaţia Au nevoie de o intervenţie chirurgicală (amigdalectomie) în primul rând cei care au minimum patru episoade de amigdalită acută anual. Totodată, şi o amigdalită care persistă mai mult de şase luni se tratează chirurgical.

Mărirea exagerată a amigdalelor, care determină tulburări respiratorii sau de înghiţire, este un alt motiv de a recurge la operaţie.

Se mai recomandă amigdalectomia dacă, din cauza amigdalelor apar şi alte complicaţii, cum ar fi bolile reumatice, apneea în somn, inflamarea ochiului, în interior (uveita cronică).

Recuperarea durează între 7 şi 20 de zile

Operaţia de amigdalită se poate efectua cu anestezie locală sau generală. Nu este complicată şi durează de la o jumătate de oră la 45 de minute.

De obicei, pacientul pleacă acasă în aceeaşi zi. Urmează o perioadă de recuperare, între una şi trei săptămâni, în care odihna este foarte importantă.

Cel aflat în convalescenţă trebuie să respecte sfaturile date de medic la externare.

În primele 4-5 ore de la intervenţie nu are voie să vorbească şi nici să înghită.

Alimentaţia este interzisă în prima zi, iar în următoarele zile, pacientul trebuie să mănânce alimente moi, ţinute la temperatura camerei.