Boala Lyme - simptome si cum se trateaza

1 2 jpg jpeg

Care sunt cele mai intalnite simptome ale bolii Lyme

Boala evolueaza in trei faze, nefiind obligatorie prezenta in toate cazurile a tuturor etapelor, mai exact a primului stadiu al bolii.

„Prima faza a bolii debuteaza mai frecvent primavara-vara, la 3-30 de zile de la muscatura, cu o leziune cutanata specifica, aparuta la locul muscaturii, cu aspect de ”tras la tinta”, numita eritem migrator, leziune cutanata rotund-ovalara, inelera, cu un diametru de peste 3 cm, care creste in dimensiuni in absenta tratamentului specific“, explica Victoria Birlutiu, medic primar boli infectioase si medic specialist in medicina interna, cu competenta in ecografie general la Spitalul European Polisano din Sibiu.

De asemenea, locul muscaturii poate capata aspect rosu pe masura extinderii. Bine de stiut este ca in 18-30% dintre cazurile care dezvolta boala Lyme, eritemul migrator nu este prezent.

In unele situatii, pacientii pot avea febra, dureri musculare, articulare, stare generala alterata, afectare oculara, dar si tuse.

Al doilea si al treilea stadiu al bolii Lyme

Cea de-a doua etapa a afectiunii consta in afectarea sistemului nervos, cel mai frecvent prin paralizii de nervi cranieni (in special paralizia de nerv facial), asociate si cu manifestari generale, precum durerile de articulatii, musculare, dar si starea de rau general.

Spre deosebire de cel de-al doilea stadiul al bolii, in cel final (faza cronica) pot sa persiste neplacerile articulare, iar eritemul migrator poate sa se multiplice.

„Boala Lyme prin variabilitatea simptomtologiei, care pe buna-dreptate o definesc ca ”boala cu o mie de fete”, poate avea simptome comune cu afectiunile inflamatorii cronice, cele reumatismale sau cele degenerative. Aproximativ 5% din pacienti pot prezenta manifestari cardiace, iar in 15% din cazuri fiind prezente si simptome neurologice“, a mai adaugat medicul Victoria Birlutiu.

In ce consta tratamentul pentru boala Lyme

De cele mai multe ori, boala Lyme se trateaza cu antibiotice, mai ales daca infectia este diagnosticata si tratata precoce. Etapele ulterioare au nevoie de tratament pe termen lung. Important este ca tratamentul sa fie inceput la scurt timp dupa ce a fost pus diagnosticul, el fiind personalizat pentru fiecare persoana in parte.

„Tratamentul bolii Lyme trebuie adaptat in functie de varsta pacientului. De exemplu, la copiii sub 8 ani, nu vom administra doxiciclina, dar terapia se diferentiaza si raportata la vechimea bolii, prezenta alergiilor la un tip sau altul de antibiotice. Antibioticele se administreaza cu o durata variabila, in functie de stadiu, uzual 2-4 saptamani. Perioada tratamentului este decisa si de persistenta acuzelor pacientului, de afectarea neurologica, de experienta medicului specialist, de rezultatele obtinute pentru fiecare caz in parte“, a mai spus medicul Victoria Birlutiu.