B─ânuie┼čti c─â ai conjunctivit─â? Nu te trata singur!

1 2 jpg jpeg

Atingerea ochilor cu m├óna, cosmeticele care au termenul de garan┼úie dep─â┼čit sau scurtat din cauza p─âstr─ârii ├«n b─âtaia soarelui, ├«n geant─â sau ├«n mediu umed cum este baia, precum ┼či folosirea prosopului sau a pernei altei persoane sunt c├óteva cauze care stau la baza apari┼úiei conjunctivitei.

Atenţie!

Imunitatea sc─âzut─â poate s─â creasc─â riscul de conjunctivit─â.

Exist─â ┼či un tip de conjunctivit─â numit─â alergic─â, provocat─â de agen┼úi patogeni din aer, de praf sau de polen. ├Än alte cazuri, este ├«nt├ólnit─â conjunctivita iritant─â, cauzat─â de s─âpun sau de clorul din ap─â.

Dac─â apar simptome ca ├«nro┼čirea unui ochi sau a ambilor, m├ónc─ârimile, ursturimile, ├«n┼úep─âturile la nivelul ochilor e bine s─â te adresezi unui medic, fie celui de familie, fie oftalmologului. Printre alte semne ale conjunctivitei se num─âr─â:

- sensibilitatea la lumin─â puternic─â,

- vederea în ceaţă,

- secreţiile care lipesc genele între ele,

- senza┼úia de nisip ├«n ochi ┼či l─âcrimare abundent─â.

Ai nevoie de tratament personalizat

Chiar dac─â la altcineva a func┼úionat un tip de tratament cu unguent sau pic─âturi, asta nu ├«nseamn─â c─â te va ajuta dac─â ├«l aplici ├«ntocmai. Conteaz─â foarte mult ├«n ce stadiu este boala ├«n cazul t─âu, dac─â secre┼úiile sunt abundente. Cel mai bine este s─â ceri sfatul unui specialist, chiar ┼či ├«nainte de a recurge la recomand─ârile unui farmacist sau la remedii naturiste. ├Än acest fel, vindecarea va fi rapid─â ┼či vei ocoli apari┼úia complica┼úiilor care-┼úi pot pune vederea ├«n pericol.

Dac─â ai primit diagnosticul de conjunctivit─â bacterian─â, ca urmare a prelev─ârii de secre┼úii, este posibil ca medicul s─â-┼úi indice s─â aplici pic─âturi de c├óteva ori pe zi. Re┼úine s─â-┼úi speli bine m├óinile ├«nainte ┼či dup─â ce pui pic─âturile. ├Ändep─ârteaz─â pleoapele ┼či picur─â pic─âturile cu ajutorul unei pipete, f─âr─â s─â atingi ochiul.

Vei afla detalii despre cum să-i protejezi pe ceilalţi

Conjunctivita este o boal─â contagioas─â. De aceea, ├«n timp ce iei tratamentul prescris, e nevoie s─â p─âstrezi o igien─â irepro┼čabil─â pentru a-i feri pe cei din jur de boal─â. Nu ├«mprumuta ┼či nu folosi la comun cu altcineva obiectele de igien─â personal─â. De asemenea, e bine s─â evi┼úi ├«mp─âr┼úirea cear┼čafurilor ┼či a pernei. ├Än caz c─â boala a atins un singur ochi, ai grij─â s─â nu ajung─â secre┼úiile la ochiul s─ân─âtos.

Sfat

Lasă ochiul neacoperit, ca să poată fi eliminate secreţiile, altfel e posibil ca infecţia să atace corneea.