Bănuieşti că ai conjunctivită? Nu te trata singur!

1 2 jpg jpeg

Atingerea ochilor cu mâna, cosmeticele care au termenul de garanţie depăşit sau scurtat din cauza păstrării în bătaia soarelui, în geantă sau în mediu umed cum este baia, precum şi folosirea prosopului sau a pernei altei persoane sunt câteva cauze care stau la baza apariţiei conjunctivitei.

Atenţie!

Imunitatea scăzută poate să crească riscul de conjunctivită.

Există şi un tip de conjunctivită numită alergică, provocată de agenţi patogeni din aer, de praf sau de polen. În alte cazuri, este întâlnită conjunctivita iritantă, cauzată de săpun sau de clorul din apă.

Dacă apar simptome ca înroşirea unui ochi sau a ambilor, mâncărimile, ursturimile, înţepăturile la nivelul ochilor e bine să te adresezi unui medic, fie celui de familie, fie oftalmologului. Printre alte semne ale conjunctivitei se numără:

- sensibilitatea la lumină puternică,

- vederea în ceaţă,

- secreţiile care lipesc genele între ele,

- senzaţia de nisip în ochi şi lăcrimare abundentă.

Ai nevoie de tratament personalizat

Chiar dacă la altcineva a funcţionat un tip de tratament cu unguent sau picături, asta nu înseamnă că te va ajuta dacă îl aplici întocmai. Contează foarte mult în ce stadiu este boala în cazul tău, dacă secreţiile sunt abundente. Cel mai bine este să ceri sfatul unui specialist, chiar şi înainte de a recurge la recomandările unui farmacist sau la remedii naturiste. În acest fel, vindecarea va fi rapidă şi vei ocoli apariţia complicaţiilor care-ţi pot pune vederea în pericol.

Dacă ai primit diagnosticul de conjunctivită bacteriană, ca urmare a prelevării de secreţii, este posibil ca medicul să-ţi indice să aplici picături de câteva ori pe zi. Reţine să-ţi speli bine mâinile înainte şi după ce pui picăturile. Îndepărtează pleoapele şi picură picăturile cu ajutorul unei pipete, fără să atingi ochiul.

Vei afla detalii despre cum să-i protejezi pe ceilalţi

Conjunctivita este o boală contagioasă. De aceea, în timp ce iei tratamentul prescris, e nevoie să păstrezi o igienă ireproşabilă pentru a-i feri pe cei din jur de boală. Nu împrumuta şi nu folosi la comun cu altcineva obiectele de igienă personală. De asemenea, e bine să eviţi împărţirea cearşafurilor şi a pernei. În caz că boala a atins un singur ochi, ai grijă să nu ajungă secreţiile la ochiul sănătos.

Sfat

Lasă ochiul neacoperit, ca să poată fi eliminate secreţiile, altfel e posibil ca infecţia să atace corneea.