Aşa tratezi corect infecţia urinară!
Printre cauzele infecţiei urinare se numără igiena deficitară, aportul insuficient de lichide, golirea incompletă a vezicii, prezenţa pietrelor la rinichi şi prostata mărită în volum. Femeile sunt mai predispuse la infecţii urinare, din cauza uretrei scurte.
Usturimea la urinare, semn al bolii
Semnele care ar trebui să te trimită la medic sunt usturimea în timpul urinării, senzaţia de presiune în zona pelviană, urina tulbure şi/sau urât mirositoare, nevoia de a merge des la toaletă, prezenţa sângelui în urină. La acestea se adaugă oboseala. Dacă infecţia ajunge la rinichi, apar febra, durerile de spate, în zona rinichilor, frisoanele, o stare generală de rău.
Medicul stabileşte tratamentul
O infecţie urinară se tratează cu antibiotice. „Tratamentul infecţiilor urinare va fi întotdeauna recomandat de medic, în urma efectuării unei uroculturi analiză a urinei. Conform acesteia, se decide dacă pacientul are o infecţie urinară, cu ce tip de germene (cel mai des întâlnit este E. Coli) şi mai ales la ce antibiotic este acesta sensibil (antibiogramă)“, explică dr. Elisa Venera Nica, medic specialist obstetrică – ginecologie la Clinica Polisano Plaza Bucureşti.
În formele mai grave, poate fi necesară administrarea de antibiotice intravenos. Medicii mai pot recomanda şi analgezice, pentru calmarea durerilor.
Cum o previi
Pentru a preveni infecţiile urinare şi apariţia recidivelor, trebuie să te hidratezi suficient ( 2 litri de apă zilnic), să mergi la toaletă imediat după apariţia senzaţiei de urinare şi după un act sexual. Evită lenjeria intimă din material sintetic, deoarece creează un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor, şi optează pentru cea din bumbac.
INFO
Vârstnicii, diabeticii, persoanele care suferă de cancer şi cei infectaţi cu HIV au un grad mai ridicat de a face infecţie urinară.
Sfatul specialistului
Dr. Elisa Venera Nica, medic specialist obstetrică – ginecologie, Clinica Polisano Plaza Bucureşti
Un pacient este sfătuit să nu ia medicamente fără să consulte medicul, întrucât o infecţie netratată corespunzător poate să determine o pielonefrită, cu distrugerea rinichiului.
Tratamentele pot fi naturiste - cu efect antiinflamator şi, respectiv, cel mai important, de tip antibiotic- ţintit asupra bacteriei dăunătoare, după ce se realizează urocultura şi sumarul de urină. În momentul tratării repetate după ureche a unei infecţii vechi, germenul determinant devine rezistent la antibiotice, cu imposibilitatea înlăturării acelei infecţii şi complicaţii grave asupra rinichiului şi funcţiilor sale.