Ai un dinte lipsă? Uite cum îl poţi înlocui

1 2 jpg jpeg

De ce? Dintele pe care îl folosim zilnic în masticaţie este fixat în os şi gingie pe care le stimulează permanent pentru a le păstra forma şi densitatea. Prin poziţia lui, dintele este ca un stâlp pentru dinţii vecini din stânga, dreapta, deasupra sau dedesuptul lui, care astfel nu se înclină sau coboară, fiind aliniaţi atâta timp cât dintele există. Când mestecăm, presiunile se distribuie tuturor dinţilor de care dispunem.

Dacă sunt mai puţini, forţele se împart la un număr mai mic de dinţi, astfel suprasolicitând dantura restantă. Deci pierderea nu se opreşte aici, putând afecta şi dinţii sănătoşi pe care îi mai avem.

Aceste argumente sunt cele mai importante alături de faptul că, bineînţeles, mestecăm mai greu când avem un dinte lipsă şi suprasolicităm musculatura şi articulaţia maxilarului.

Medicul stomatolog Alexandra Diroescu ne-a vorbit pentru cititorii Click!Sănătate despre care ar fi modalităţile prin care ai putea să îţi înlocuieşti un dinte lipsă.

Implantul dentar

Standardul de aur de astăzi pentru înlocuirea dinţilor este implatul dentar. El înlocuieşte rădăcina dintelui pierdut printr-un ”şurub” la care se va ataşa o coroană estetică cu care să poţi mesteca corect. Coroana imită perfect dintele tău atât ca formă, cât şi ca şi culoare.

Sunt câteva reguli care trebuie îndeplinite pentru ca implantul să aibă succes: cantitate suficientă de os sănătos, pe care medicul o va aprecia înainte de a porni orice intervenţie, gingii sănătoase, să nu existe probleme de sănătate ca diabet, tratament chimioterapeutic sau radioterapie, boli autoimune, osteoporoză avansată aflată sub tratament.

Află cum poţi să ai grijă de dantura ta în sarcină AICI

Avantajul implantului dentar

Folosind un implant, nu vei compromite structura dinţilor vecini care nu trebuie neapărat să fie solidari pierderii tale. Este o lucrare independentă care are, ce este drept, costuri mai mari, dar ce nu facem pentru sănătatea noastră.

Din momentul în care ai un implant, trebuie respectate cu stricteţe normele de igienă dentară, folosirea duşului bucal fiind obligatorie. Nici fumatul nu este indicat, acesta reducând la jumătate durata de viaţă a implantului.

Lucrare cimentată pe dinţii vecini

Până să se descopere implantul, varianta ideală era lucrarea cimentată pe dinţii vecini, un ”pod” suspendat cu un dinte artficial. În funcţie de tipul de lucrare, calitatea şi tehnologia ei de fabricare, este mai mult sau mai puţin observabilă, spre deloc, dacă vorbim despre zirconiu sau ceramică presată E-max.

Avantajul lucrării cimentate pe dinţii vecini:

Este mai ieftină decât implantul, dar preţul plătit în plus este structura dinţilor vecini de sprijin, care se ”pilesc” de jur împrejur pentru a putea primi coroanele de legătură. Odată ce le-am îndepărtat stratul superficial, ei pot căpăta sensibilitate şi posibilitatea aparăţiei cariei creşte.

Lucrare mobilă provizorie

Pentru o perioadă scurtă de timp, fie pe perioada vindecării implantului, fie pâna la decizia finală privind înlocuirea dintelui pierdut, se poate realiza o lucrare dintr-un plastic special. Ea are aspectul unui ”fluturaş” cu aripioarele prinse pe dinţii vecini şi cu un dinte artificial la mijloc. Nu se prinde cu ajutorul unui ciment, de aceea şi denumirea de lucrare mobilă.

Ea nu are rezistenţa unei lucrări definitive şi nici estetica, iar mobilitatea ei, necesitatea de a o îndepărta permanent pentru igienizare reprezintă un discomfort. Cu timpul aripioarele se lărgesc, de aceea folosirea ei este limitată.

Nu lăsa un dinte lipsă să îţi afecteze întreaga dantură, fizionomia şi confortul tău psihic. Ai variante la dispoziţie, nu te neglija!

2 jpg jpeg

Medic Stomatolog, Specialist în Implantologie

Dr Alexandra Diroescu, Bucureşti

Contact: 0721.805.239

https://www.facebook.com/DrAlexandraDiroescu/