Ai un dinte lipsă? Uite cum îl poţi înlocui

1 2 jpg jpeg

De ce? Dintele pe care ├«l folosim zilnic ├«n mastica┼úie este fixat ├«n os ┼či gingie pe care le stimuleaz─â permanent pentru a le p─âstra forma ┼či densitatea. Prin pozi┼úia lui, dintele este ca un st├ólp pentru din┼úii vecini din st├ónga, dreapta, deasupra sau dedesuptul lui, care astfel nu se ├«nclin─â sau coboar─â, fiind alinia┼úi at├óta timp c├ót dintele exist─â. C├ónd mestec─âm, presiunile se distribuie tuturor din┼úilor de care dispunem.

Dac─â sunt mai pu┼úini, for┼úele se ├«mpart la un num─âr mai mic de din┼úi, astfel suprasolicit├ónd dantura restant─â. Deci pierderea nu se opre┼čte aici, put├ónd afecta ┼či din┼úii s─ân─âto┼či pe care ├«i mai avem.

Aceste argumente sunt cele mai importante al─âturi de faptul c─â, bine├«n┼úeles, mestec─âm mai greu c├ónd avem un dinte lips─â ┼či suprasolicit─âm musculatura ┼či articula┼úia maxilarului.

Medicul stomatolog Alexandra Diroescu ne-a vorbit pentru cititorii Click!S─ân─âtate despre care ar fi modalit─â┼úile prin care ai putea s─â ├«┼úi ├«nlocuie┼čti un dinte lips─â.

Implantul dentar

Standardul de aur de ast─âzi pentru ├«nlocuirea din┼úilor este implatul dentar. El ├«nlocuie┼čte r─âd─âcina dintelui pierdut printr-un ÔÇŁ┼čurubÔÇŁ la care se va ata┼ča o coroan─â estetic─â cu care s─â po┼úi mesteca corect. Coroana imit─â perfect dintele t─âu at├ót ca form─â, c├ót ┼či ca ┼či culoare.

Sunt câteva reguli care trebuie îndeplinite pentru ca implantul să aibă succes: cantitate suficientă de os sănătos, pe care medicul o va aprecia înainte de a porni orice intervenţie, gingii sănătoase, să nu existe probleme de sănătate ca diabet, tratament chimioterapeutic sau radioterapie, boli autoimune, osteoporoză avansată aflată sub tratament.

Află cum poţi să ai grijă de dantura ta în sarcină AICI

Avantajul implantului dentar

Folosind un implant, nu vei compromite structura dinţilor vecini care nu trebuie neapărat să fie solidari pierderii tale. Este o lucrare independentă care are, ce este drept, costuri mai mari, dar ce nu facem pentru sănătatea noastră.

Din momentul ├«n care ai un implant, trebuie respectate cu stricte┼úe normele de igien─â dentar─â, folosirea du┼čului bucal fiind obligatorie. Nici fumatul nu este indicat, acesta reduc├ónd la jum─âtate durata de via┼ú─â a implantului.

Lucrare cimentată pe dinţii vecini

P├ón─â s─â se descopere implantul, varianta ideal─â era lucrarea cimentat─â pe din┼úii vecini, un ÔÇŁpodÔÇŁ suspendat cu un dinte artficial. ├Än func┼úie de tipul de lucrare, calitatea ┼či tehnologia ei de fabricare, este mai mult sau mai pu┼úin observabil─â, spre deloc, dac─â vorbim despre zirconiu sau ceramic─â presat─â E-max.

Avantajul lucrării cimentate pe dinţii vecini:

Este mai ieftin─â dec├ót implantul, dar pre┼úul pl─âtit ├«n plus este structura din┼úilor vecini de sprijin, care se ÔÇŁpilescÔÇŁ de jur ├«mprejur pentru a putea primi coroanele de leg─âtur─â. Odat─â ce le-am ├«ndep─ârtat stratul superficial, ei pot c─âp─âta sensibilitate ┼či posibilitatea apar─â┼úiei cariei cre┼čte.

Lucrare mobil─â provizorie

Pentru o perioad─â scurt─â de timp, fie pe perioada vindec─ârii implantului, fie p├óna la decizia final─â privind ├«nlocuirea dintelui pierdut, se poate realiza o lucrare dintr-un plastic special. Ea are aspectul unui ÔÇŁflutura┼čÔÇŁ cu aripioarele prinse pe din┼úii vecini ┼či cu un dinte artificial la mijloc. Nu se prinde cu ajutorul unui ciment, de aceea ┼či denumirea de lucrare mobil─â.

Ea nu are rezisten┼úa unei lucr─âri definitive ┼či nici estetica, iar mobilitatea ei, necesitatea de a o ├«ndep─ârta permanent pentru igienizare reprezint─â un discomfort. Cu timpul aripioarele se l─ârgesc, de aceea folosirea ei este limitat─â.

Nu l─âsa un dinte lips─â s─â ├«┼úi afecteze ├«ntreaga dantur─â, fizionomia ┼či confortul t─âu psihic. Ai variante la dispozi┼úie, nu te neglija!

2 jpg jpeg

Medic Stomatolog, Specialist în Implantologie

Dr Alexandra Diroescu, Bucure┼čti

Contact: 0721.805.239

https://www.facebook.com/DrAlexandraDiroescu/