Totul despre iritațiile penisului

Iritația penisului se manifestă prin mâncărime, roșeață, umflare, durere și alte simptome care apar la local și care pot fi supărătoare.

Multe afecțiuni diferite, cum ar fi infecția fungică, psoriazisul sau anumite infecții cu transmitere sexuală, pot provoca iritarea penisului.

Această problemă poate proveni și din contactul cu substanțe chimice de uz casnic, cum ar fi săpunul sau latexul din prezervative.

Tratamentul pentru iritația penisului include spălarea corectă a preputului și vârfului penisului cu apă caldă și poate include aplicarea de creme sau unguente medicamentoase.

Cel mai des, este rezultatul unei afecțiuni simple care va trece cu un tratament topic, dar poate fi o complicație a unei alte boli precum diabetul, infecțiile cu transmitere sexuală sau cancerul penisului.

Simptomele includ mâncărime (prurit), roșeață, umflare (inflamație), furnicături, durere, disconfort sau alte simptome în, pe, sau în jurul pielii penisului. Iritația penisului poate apărea pe gland (capul) penisului, prepuțul, iar tinerii se confruntă cu iritația penisului, la fel ca și bărbații.

În funcție de cauză, semnele iritației penisului mai pot include: descuamarea pielii, umflare sau durere pe capul penisului, roșeață sau umflare pe prepuț, secreție din penis, durere la urinare (de exemplu, în fimoză, o afecțiune în care prepuțul este prea strâns).

fractura penis jpeg

Cauzele iritației pot să fie medicale, dar și non-medicale. Foto: Shutterstock

Balanita

Descrie inflamația capului penisului. Este o cauză foarte frecventă a iritației penisului și poate afecta bărbații la orice vârstă. Ea poate fi cauzată de infecții bacteriene sau fungice, substanțe chimice, viruși sau alergii. Poate apărea și atunci când interiorul preputului nu este păstrat curat. Dacă ai mai fost diagnosticat cu balanită, dar aceasta continuă să revină, ia înm calcul și alte afecțiuni, cum ar fi diabetul.

Candidoza

Zona de sub prepuț este caldă și umedă, ceea ce oferă condiții care ajută microorganismele și fungii să se dezvolte. Candida albicans este o ciupercă prezentă în mod normal sub prepuț - dar când se înmulțește prea mult, poate provoca iritarea penisului. Infecțiile cu precum candidoza, tind să apară mai frecvent la bărbații care au prepuț, comparative cu ei circumciși.

Afecțiuni neinfecțioase ale pielii

Iritația penisului se poate datora uneori psoriazisului, o afecțiune care face ca pielea roșie și solzoasă să apară oriunde pe corp, inclusiv în zona inghinală. O erupție cutanată persistentă poate fi un semn de psoriazis. Alte afecțiuni neinfecțioase care pot provoca iritația penisului includ eczema și lichenul scleros (o boală rară legată de sistemul imunitar).

Infecții ale tractului urinar și cu transmitere sexuală

Majoritatea infecțiilor urinare sunt cauzate de bacterii care se răspândesc din sistemul digestiv în tractul urinar. Când acestea pătrund în tractul urinar se înmulțesc și pot provoca iritații și inflamații.

Iritația penisului ar putea fi și un semn al unei coli cu transmitere sexuală (BTS), cum ar fi herpesul genital, sifilisul, chlamydia sau gonoreea. Dacă bănuiești o posibilă BTS, evită contactul sexual și consultă un medic pentru a afla cauza exactă a iritației penisului.

Alte cauze

Iritarea penisului poate fi cauzată și de: frecarea din activitatea sexuală, o reacție a pielii la latexul din preservative, substanțe chimice de uz casnic găsite în săpun, îmbrăcăminte, detergent  de spălat, o erupție de la medicamente sau alergii la anumite medicamente și substanțe.

La copii, posibilele cauze ale iritației penisului includ: prea mult contact cu scutecele umede sau murdare, erupții cutanate la sugari, reacție alergică la reziduuri din săpun, traumatisme fizice de la retragerea forțată a preputului.

Cum se tratează?

Tratamentul pentru iritația penisului variază, în funcție de cauza de bază.

Îngrijire acasă constă în spălarea zonelor afectate ale penisului, inclusiv în interiorul preputului, cu apă caldă. După spălare și mers la toaletă, curățați și uscați capul penisului. Apa sărată poate ajuta la calmarea oricărei mâncărimi sau disconfort.

O infecție fungică, cum ar fi candidoza, va răspunde de obicei rapid la crema antifungică. Aceasta poate fi uneori combinată cu o cremă sau un unguent ușor de cortizon și este disponibilă pe bază de prescripție medicală.

Dacă medicul suspectează o reacție alergică, este posibil să aveți nevoie de teste suplimentare pentru a afla cauza exactă. Alte cauze ale iritației penisului pot necesita un tratament specific.

Iritația penisului poate fi un indiciu pentru a vă reconsidera unele dintre obiceiurile zilnice. În cele mai multe cazuri, este posibil să preveniți iritația prin practicarea unei igiene corecte, evitarea săpunului și gelului de duș și spălarea după sex.

Pentru copii

Erupția cutanată de scutec poate provoca înroșire și durere care se paote preveni prin schimbarea promptă a scutecelor umede sau murdare, lăsând copilul fără scutec pentru perioade scurte de timp (aerul proaspăt ajută la prevenirea erupțiilor cutanate), spălarea cu apă caldă și uscarea complete, după aceea.

Citește și Cum să reciclezi pliculețele de ceai?