Suplimentele pentru a preveni albirea părului chiar funcționează?

Părul alb apare pe măsură ce îmbătrânești, dar alți factori, cum ar fi anumite medicamente și afecțiuni de sănătate, influențează, de asemenea, cât de mult încărunțești.

Părul alb este o parte naturală a îmbătrânirii și, în unele situații, s-ar putea reduce la genetică, a spus dr. Jonathan Zippin, dermatolog la Weill Cornell Medicine, pentru Verywell.

„Albirea este cu siguranță ereditară și dacă părinții tăi au încărunțit devreme, probabil că vei albi și tu devreme, deși aceasta nu este o regulă.”

image

Părul alb se datorează geneticii, dar și factorii de stil de viață au o influență. Foto: Shutterstock

În timp ce experții au identificat unele dintre cauzele albirii, nu au modalități eficiente de a o încetini sau de a o opri, a spus dr. Michele Green, dermatolog din New York, „Din păcate, în prezent nu există nicio modalitate de a opri încărunțirea”, a spus ea.

Cu toate acestea, pe măsură ce suplimentele au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, au devenit disponibile mai multe pastile „anti-albirea părului” fără prescripție medicală.

Ce cauzează albirea?

Părul gri este uneori rezultatul unor procese chimice care sunt activate de îmbătrânire, a spus Green. Pe măsură ce îmbătrânim, o enzimă din corpul nostru numită catalază devine mai puțin eficientă, a explicat ea.

Această enzimă ajută la controlul nivelurilor de peroxid de hidrogen din organism. Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru poate produce mai mult peroxid de hidrogen, deoarece catalaza încetează să funcționeze la fel de eficient ca odinioară.

„Pe măsură ce crește nivelul de peroxid de hidrogen, sinteza melaninei este inhibată, iar pigmentarea părului scade”, a spus Green. Aceasta înseamnă că, pe măsură ce îmbătrânim, procesul care dă culoarea părului nostru, sinteza melaninei este întrerupt, determinând părul să devină gri.

Dar acest efect secundar natural al îmbătrânirii nu este singurul lucru care poate provoca părul gri. „Genetica, tipul de piele, stresul, tulburările medicale și dieta sunt doar câțiva factori care influențează cât de repede o persoană încărunțește”, a spus Green.

Unele boli autoimune și alte afecțiuni de sănătate care au fost legate de părul cărunt includ:

·     Fibroză chistică

·     Boala celiaca

·     Hipertiroidismul

·     Hipotiroidismul

·     Vitiligo

·     Alopecia areata

·     Unele afecțiuni genetice, inclusiv sindromul Werner, sindromul Louis-Bar, sindromul Waardenburg și sindromul Griscelli

·     Deficitul în următoarele vitamine și minerale a fost, de asemenea, legat de părul gri: vitamina B12, vitamina D3, calciul, fierul, cuprul.

Consumul unei diete vegetariene și atopia - o afecțiune care provoacă sensibilitate la alergeni specifici - pot contribui, de asemenea, la creșterea părului gri.1

Așa cum oamenii nu îmbătrânesc în același ritm, ei nu încărunțesc la aceeași vârstă.

„În mod normal, părul începe să dea semne de albire în jurul vârstei de 35 de ani, deși unele persoane pot prezenta semne de albire mai devreme ca urmare a unor factori genetici”, a spus Green

Ce ingrediente compun suplimentele anti albirea părului?

O serie de elemente precum:

·     Vitamina B6

·     Vitamina B5

·     Biotina

·     Zinc

·     Cupru

·     Saw Palmetto

·     Seleniu

·     Acid para-aminobenzoic (PABA)

·     Catalaza

·     L-tirozină

Unele dintre aceste ingrediente,  inclusiv vitamina B6, biotina, zinc, cupru și saw palmetto – sunt „ingrediente excelente pentru sănătatea și creșterea părului”, a spus Green.

Scopul includerii L-tirozinei și catalazei în formulări este de a „preveni decolorarea părului și de a stimula producția de melanină”, a adăugat ea. „Cu toate acestea, nu există dovezi clinice actuale că suplimentele cu catalază și L-tirozină pot preveni sau inversa albirea.”

Seleniul și vitamina B5, ambii antioxidanți, ajută la prevenirea stresului oxidativ, care provoacă părul gri. Dar nici ele nu au fost legate de oprirea sau prevenirea albirii.

În cele din urmă, a spus Green, nu există dovezi care să sugereze că vreunul dintre aceste ingredient, sau suplimente „anti-îmbătrânire”, în general, funcționează cu adevărat. „Deși formulele lor pot fi benefice pentru sănătatea generală și creșterea părului, aceste suplimente nu pot preveni sau reface părul devenit gri”, a spus Green.

Există și alte modalități de a preveni albirea?

În prezent nu există modalități cunoscute de a opri albirea, dar țintirea afecțiunilor de bază care pot provoca albirea, cum ar fi deficiențele de vitamine, poate ajuta unii oameni care se confruntă cu albire prematură, a spus Green.

„Dacă este rezultatul stresului cronic, al unei tulburări tiroidiene sau al deficienței de vitamina B, părul tău poate reveni la pigmentarea normală după ce aceste probleme sunt corectate”, a explicat ea.

Prin urmare, luarea unui supliment care conține vitaminele B esențiale poate ajuta, a adăugat ea.

În afară de aceasta, nu există soluții fără prescripție medicală pentru părul alb, dar merită să vorbești cu un medic despre modalități eficiente de a gestiona stresul și orice alte afecțiuni cronice de sănătate pe care le ai.

Deși cercetările evoluează, domeniul este încă relativ nou, și nu au existat încă studii ample la oameni care să poată explica de ce unii oameni ajung să aibă părul alb mai devreme și alții mai târziu, în afara de moștenirea genetică.

„Există cu siguranță o componentă legată de stres, dar nimeni nu știe exact care este stresul: nu este clar dacă este vorba de stres neurologic, stres metabolic [sau altceva]”, a explicat specialistul.

Sursa: Very Well