Supa longevității. Așa o prepari

Consumată de cei mai longevivi oameni din lume este  simplă și perfectă pentru zilele în care ai nevoie să te energizezi.

Este un fel de mâncare despre care se crede că este consumată în fiecare zi într-una dintre cele mai faimoase Zone Albastre din lume (unde rezidenții trăiesc adesea peste 100 de ani) și nu este deloc costisitoare, ci din contra, ieftină și gustoasă.

image

Supa minestrone poate fi secretul longevității. Foto: Shuttesrtock

Există doar cinci Zone Albastre în lume, ai căror rezidenți sunt cunoscuți pentru că trăiesc de peste 100 de ani datorită dietei lor sănătoase și stilului de viață relaxat. Acestea sunt Ikaria în Grecia, Okinawa în Japonia, Peninsula Nicoya în Costa Rica, Loma Linda în California și întreaga provincie Ogliastra din Sardinia, Italia.

Oamenii de știință cred că rezidenții acestor zone ajung la vârste impresionante datorită dietei lor predominant pe bază de plante. Potrivit Very Well Health: „Aportul zilnic de alimente al oamenilor care trăiesc în Zonele Albastre este de aproximativ 95% legume, fructe, cereale și leguminoase. Ei nu mănâncă multă carne, lactate, alimente sau băuturi dulci și alimente procesate”.

Dan Buettner este autorul seriei The Blue Zones și spune că supa minestrone este „un fel de mâncare bogat care este mâncat în fiecare zi la prânz de unele dintre cele mai longevive familii din Sardinia”. Supa italiană are multe variante și nu are o rețetă fixă, dar conține o grămadă de legume și paste.

Așadar, iată rețeta delicioasă și consistentă a lui Jamie Oliver, care durează doar 30 de minute, pentru supa minestrone, potrivită pentru vegani.

Rețeta de minestrone a lui Jamie Oliver

Ingrediente (8 porții)

·     roșii prunișoare (400 g)

·     cannellini sau fasole unt (800g)

·     paste uscate (100 g)

·     2 cepe mici

·     2 morcovi

·     2 batoane de telina

·     2 frunze de dafin proaspete

·     2 pumni mari de verdeață de sezon (varză, varză, etc.)

·     1 catel de usturoi

·     1 cub de supa de legume

·     1 lingura ulei de masline

·     ulei de măsline extra virgin

·     parmezan, de servit

·     pine care are crustă, de servit

·     sare si piper pentru a asezona

Curăță și taie mărunt ceapa și usturoiul. Apoi, încălzește o lingură de ulei de măsline la foc mediu-mare într-o tigaie mare. Adaugă usturoiul, foile de dafin și ceapa.

Taie morcovii și țelina în bucăți de 1 cm, adăugându-i în tigaie pe măsură ce îi toci. Scoate tulpinile de la verdeață, toacă-le mărunt și adaugă-le în tigaie.

Lasă-le pe foc 10-15 minute, amestecând regulat. Legumele trebuie să se înmoaie și să înceapă să se caramelizeze.

Se bune bulionul și se toarnă roșiile, apoi un pahar de apă.

Toarnă fasolea și condimentează cu sare de mare și piper negru.

Taie verdețurile rămase și presară-le în tigaie. Completează cu 600 ml de apă clocotită și apoi adaugă pastele. Acoperă și lasă vasul să fiarbă timp de 10-15 minute sau până când pastele sunt fierte.

Condimentează cu mai multă sare și piper dacă este nevoie și servește cu parmezan și un strop de ulei de măsline extravirgin, precum și cu o bucată groasă de pâine care are crustă.

Așa se face o supă hrănitoare pe care o poți prepara în cel mai scurt timp. Dacă ai rămas fără paste, le poți înlocui cu ușurință cu orez sau chiar bucăți mari de pâine.

Sursa: Mirror