Vocea medicilor: Cum ne p─âstr─âm calmul ┼či s─ân─âtatea pe durata pandemiei

1 medicii jpg jpeg

Tr─âim cu to┼úii de s─âpt─âm├óni bune momente contradictorii. Zilnic suntem asalta┼úi de sfaturi care promit vindec─âri spectaculoase ┼či de informa┼úii ├«n cascad─â despre evolu┼úia virusului Covid-19, care ne alimenteaz─â frica. Cum ne p─âstr─âm s─ân─âtatea fizic─â, dar mai ales pe cea psihic─â, ne spun speciali┼čtii.

Nimeni nu ┼čtie exact c├ónd se va termina aceast─â perioad─â ┼či, mai mult dec├ót at├ót, nimeni nu poate aprecia care va fi pre┼úul re├«ntoarcerii la via┼úa normal─â. ├Äns─â, pentru ca perioada aceasta critic─â s─â fie mai u┼čor de parcurs, speciali┼čtii vin cu o serie de g├ónduri bune, sfaturi avizate ┼či recomand─âri pentru s─ân─âtate, pe care v─â recomand─âm s─â le urma┼úi cu ├«ncredere.

1. Dr. Dana Stejar, medic specialist psihiatrie, competen┼úe ├«n psihoterapie integrativ─â, Clinica Provita, Bucure┼čti

ÔÇť├Än aceste momente, pe l├óng─â m─âsurile de igien─â pe care trebuie s─â le respect─âm pentru a ne proteja de coronavirus, avem nevoie s─â respect─âm ┼či o <<igien─â>> mental─â pentru a ne p─âstra cum putem mai bine echilibrul interior ┼či a face fa┼ú─â incertitudinii care ne ├«nconjoar─â. Este o pandemie nu numai de coronavirus, dar ┼či de fric─â. O fric─â existen┼úial─â, o fric─â fa┼ú─â de ce ne poate aduce ziua de m├óine. Iar frica nu ne ajut─â s─â trecem mai bine sau mai repede peste obstacole. Din contr─â, ne sl─âbe┼čte ┼či ne afecteaz─â judecata. ├Än aceste momente, frica devine mai toxic─â ┼či mai periculoas─â dec├ót coronavirusul. De aceea, c├ónd v─â sim┼úi┼úi cuprin┼či de fric─â, panic─â, preocupare, g├óndi┼úi-v─â c─â indiferent ce v─â aduce ziua de m├óine ve┼úi g─âsi ├«n voi for┼úa necesar─â pentru a reu┼či!ÔÇŁ. 

2. Psiholog psihoterapeut Keren Rosner, Bucure┼čti

2 keren rosner jpg jpeg

Pentru c─â lumea noastr─â interioar─â decide starea de bine general─â, spune psihoterapeutul Keren Rosner, se cade s─â o ├«ngrijim ┼či protej─âm. ÔÇťTrusa de urgen┼ú─âÔÇŁ folose┼čte resursele mentale ca instrumente de adaptare ┼či inteligen┼ú─â emo┼úional─â pentru reac┼úiile afective de rezilien┼ú─â.

ÔÇťAutodisciplina, grija pentru sine, relaxarea, exercii┼úile fizice, sim┼úul umorului, curiozitatea intelectual─â sunt elemente care ar fi bine s─â le activ─âm pentru adaptare. Dac─â e┼čti acas─â, ├«n izolare, ├«nseamn─â c─â E┼×TI S─éN─éTOS ┼či poti ├«n┼úelege ┼či accepta la nivel ra┼úional c─â obiceiurile ┼či rutina se schimb─â pentru o perioad─â determinat─â. Lucrurile esen┼úiale r─âm├ón cu tine ├«n izolare ┼či po┼úi s─â te ocupi de ele: via┼úa, rela┼úia cu tine ├«nsuti, familia, casa. Revizuirea lumii noastre interioare este deosebit de important─â. Eliberarea de ata┼čamentul fa┼ú─â de lucruri ┼či rutin─â poate s─â fie un beneficiu nepre┼úuit pe care putem s─â ├«l exploat─âm. Criza izol─ârii nu trebuie s─â cuprind─â criza iubirii ┼či a bun─âvoin┼úei. A┼ča po┼úi s─â te implici ├«n activit─â┼úi ┼či jocuri cu copiii, po┼úi s─â te apropii mai mult de partenerul sau parteneara ta cre├ónd o apropiere mai puternic─âÔÇŁ, spune psihoterapeutul. Keren Rosner consider─â c─â resetarea trebuie s─â fie centrat─â pe entuziasmul pentru ceea ce e┼čti ┼či po┼úi s─â fii, nu pe ceea ce ai. ÔÇťTrebuie ├«ncurajate activit─â┼úile profesionale sau tangen┼úial profesionale, ludice, de sus┼úinere moral─â a familiei ┼či activit─â┼úile meditative. Activitatea meditativ─â se refer─â la introspec┼úie, aprofundare filozofic─â ┼či religioas─â, rug─âciune sau medita┼úie care sporesc tonusul ┼či speran┼úaÔÇŁ, este concluzia specialistului.

3. Oana Clătici, medic dermatovenerolog la Spitalul Universitar de Urgenţă, Bucuresti

4 oana clatici jpg jpeg

ÔÇťEste imposibil s─â dezinfect─âm permanent tot, pentru simplul motiv c─â nici nu avem la dispozi┼úie at├ót de mult dezinfectant. De aceea, e important s─â ne form─âm o rutin─â. Majoritatea dintre noi nu avem m─â┼čti, m─ânu┼či ├«n cantitate suficient─â pentru luni de zile. Deci, trebuie s─â ne adapt─âm la scenarii mai pu┼úin ideale. ┼×tim deja c─â acest virus este distrus cu ap─â ┼či s─âpun. Cea mai important recomadat─â pe care o pot da este sp─âlarea frecvent─â cu ap─â ┼či s─âpun, timp de 20 secunde. C─âldura tope┼čte gr─âsimea ┼či, de aceea este bine s─â folosi┼úi ap─â peste 25 de grade C pentru sp─âlarea m├óinilor .Dezinfectan┼úii pe baz─â de alcool (minimum 65% alcool) func┼úioneaz─â ├«ntr-un mod similar s─âpunului. Apa oxigenat─â ajut─â mult, deoarece peroxidul dizolv─â proteina virusului, dar utilizat─â ├«n stare pur─â poate afecta pielea. Nu v─â atinge┼úi fa┼úa (nu v─â atinge┼úi gura, nasul ┼či ochii cu ma├óinile) f─âr─â a v─â asigura c─â sunte┼úi sp─âla┼úi pe m├óini ├«nainteÔÇŁ, recomand─â medicul dermatolog.

4. Raluca Mihaela Gli┼čc─â, health coach & nutri┼úionist, Bucure┼čti

5 raluca mihaela jpg jpeg

ÔÇť├Än aceast─â perioad─â este foarte important s─â ne hidrat─âm, s─â avem mesele echilibrate ┼či la ore fixe. Astfel, putem evita s─â m├ónc─âm pe fond de plictiseal─â sau pe fond emotional pe parcursul zilei. Acum mai mult ca niciodat─â avem nevoie s─â facem alegeri con┼čtiente ┼či s─â alegem s─ân─âtatea ├«n detrimentul poftelorÔÇŁ, atrage aten┼úia consultantul ├«n nutri┼úie.

5. Vlad Ro┼čca, medic si nutri┼úionist la MedLife Genesys, Arad

3 vlad rosca home birou jpg jpeg

Vlad Ro┼čca este unul dintre medicii care asigur─â triajul epidemiologic ├«n vama N─âdlac. Acesta a explicat pe pagina sa de Facebook c─â mare parte dintre rom├ónii ├«ntor┼či ├«n ┼úar─â vor face s─â creasc─â infrac┼úionalitatea, iar pandemia va deveni din problem─â principal─â doar o problem─â asociat─â celor ce vor urma. ÔÇťSta┼úi acas─â! ┼×tiu c─â nu este u┼čor, dar este oportunitatea de a ne redescoperi pe noi ├«n┼čine, de a ne bucura de noi ┼či de familie. E ┼čansa de a ne r─âspunde la ├«ntreb─âri legate de sine ca apoi, dup─â toate acestea, s─â revenim pe str─âzi mai buni ┼či mai ra┼úionali!ÔÇŁ, este decara┼úia medicului Vlad Ro┼čca.

6. Doctor cardiolog Vasi R─âdulescu

Fondatorul Leap┼ča de S─ân─âtate ├«ncearc─â zi de zi s─â ├«ncurajeze oamenii prin post─ârile pe care le face pe pagina personal─â de Facebook.

6 vasi radulescu jpg jpeg

ÔÇťRecomand un consum minim de social media ┼či televizor, pentru c─â-n cea mai mare parte e un timp mort. Avem acum, ├«n confortul caselor noastre, oportunit─â┼úi grozave. Putem citi mult, ne putem reapropia de lucrurile simple, dar care conteaz─â at├ót de mult. Ne putem redescoperi hobby-uri pe care, din at├ótea ┼či at├ótea motive, le-am l─âsat sub un strat gros de praf. Putem s─â ne reset─âm priorit─â┼úile, s─â ne d─âm seama c─â raiul e peste tot ├«n jurul nostru, c─â fericirea oricum era ├«n noi, c─â nu aveam nevoie dup─â fugi materiale anoste, dup─â astupat de goluri interioare prin achizi┼úii absurdÔÇŁ, sunt doar c├óteva dintre mesajele de bine pe care le transmite medicul tuturor prin intermediul social media.

@Facebook, arhiv─â