Test de diagnostic: amniocenteza

1 2 jpg jpeg

Despre amniocentez─â ÔÇô cui ├«i este recomandat─â, ce presupune, dar ┼či care sunt afec┼úiunile pe care le poate confirma ÔÇô am stat de vorb─â cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetric─â-ginecologie, cu supraspecializare ├«n infertilitate.

Testele de screening ┼či de diagnostic sunt dou─â categorii de teste genetice ce pot ajuta la prevenirea unor probleme ap─ârute ├«n sarcin─â sau la diagnosticarea acestora, c├ónd exist─â suspiciuni, ne-a spus dr. Vythoulkas.

Amniocenteza este un test de diagnostic ┼či furnizeaz─â informa┼úii despre starea de s─ân─âtate a f─âtului folosind o cantitate (mic─â) de lichid amniotic. ├Än prima parte a investiga┼úiei, se efectueaz─â o ecografie pentru a observa cu exactitate pozi┼úia f─âtului ├«n uter, apoi medicul va introduce un ac lung ┼či sub┼úire prin peretele abdominal p├ón─â ├«n uterul mamei, pentru a extrage o cantitate mic─â de lichid amniotic.

Aceast─â ultim─â etap─â nu dureaz─â mai mult de 30-40 de secunde ┼či se efectueaz─â cu anestezie local─â. Pacienta poate resim┼úi disconfort sau u┼čoar─â durere ├«n timpul procedurii. Dup─â punc┼úie, lichidul este preluat de medicii laboran┼úi, iar rezultatele testului sosesc ├«n 10-15 zile.

De asemenea, dup─â amniocentez─â, pacientelor cu Rh-negativ ┼či parteneri cu Rh pozitiv, li se va efectua un tratament injectabil cu imunoglobuline Rh, deoarece ├«n timpul interven┼úiei exist─â riscul ca s├óngele mamei s─â se amestece cu cel al copilului, ceea ce va determin─â formarea de anticorpi anti-Rh ├«n s├óngele viitoarei mame.

Procedura este invazivă, iar principalul risc este cel de avort spontan, aproximativ de 1%, dar nu neapărat în timpul testului, ci în următoarele 72 de ore de la efectuarea intervenţiei, a continuat dr Vythoulkas.

Avortul poate surveni fie din cauza fisurării sacului amniotic, fie din pricina unor infecţii ce pot să apară. După procedură, pacientei i se recomandă repaos: fără efort, plimbări foarte lungi sau ridicări de greutăţi, raporturi sexuale, călătorii cu avionul sau deplasări prelungite cu autoturismul.

Semnalele de alarmă sunt febra, scurgeri de lichid amniotic sau vaginale, crampe abdominale puternice, cazuri în care gravida este bine să contacteze medicul care supraveghează sarcina.

A┼ča cum spuneam, amniocenteza este recomandat─â femeilor care ob┼úin sarcina dup─â 35 de ani, ne-a mai spus dr. Vythoulkas, dar ┼či ├«n alte cazuri:

ÔÇó

atunci când există antecedente în familie de afecţiuni genetice - mutaţii genetice identificate la rude de gradul I sau alte rude de sânge

ÔÇó

au fost înregistrate rezultate anormale la testul de screening pentru anomalii genetice din primul trimestru, mai cunoscut sub numele de bitest sau dublul test

ÔÇó

femeilor care au deja un copil cu o afecţiune genetică sau celor care au suferit în trecut de pierderea unei sarcini din cauze genetice.

Amniocenteza se efectueaz─â ├«ntre s─âpt─âm├ónile 16 ┼či 18 de sarcin─â, iar principalul s─âu scop este de a confirma sau infirma suspiciunea unei boli genetice sau anomalii cromozomiale.

Cu ajutorul acestui test invaziv, pot fi diagnosticate următoarele afecţiuni medicale:

ÔÇó

Malformaţii genetice precum sindromul Down, sindromul Edwards, boala Tay-Sachs, boala Hungtinton, fibroza chistică;

ÔÇó

Infec┼úii uterine ÔÇô toxoplasmoz─â, citomegalovirus, rubeola;

ÔÇó

Spina bifida

ÔÇó

Anencefalia

ÔÇó

Probleme apărute în urma incompatibilităţii de Rh.

2 jpg jpeg