Ligia Mircea, instructor vocal: ÔÇ×Emotivitatea ┼či stresul profesional pot declan┼ča r─âgu┼čealaÔÇŁ

1 2 jpg jpeg
2 jpg jpeg

Clicksănătate: Din ce cauză apar problemele cu vocea vorbită sau cântată?

Ligia Mircea: ├Än ultimul timp am observat c─â tot mai multe persoane din diverse medii ┼či cu diferite profesii au probleme vocale. Vocea reprezint─â sunetul produs de instrumentul uman, instrument viu, ├«n continu─â transformare. Ea se na┼čte ┼či pleac─â ├«mpreun─â cu noi din via┼úa aceasta. Are mai multe calit─â┼úi care o ├«nscriu ├«n r├óndul sunetelor muzicale. Acestea sunt: ├«n─âl┼úimea, intensitatea, timbrul ┼či durata. Pe m─âsur─â ce una sau mai multe dintre aceste calit─â┼úi sunt perturbate, vocea ├«┼či pierde muzicalitatea, acurate┼úea ┼či avem de-a face cu a┼ča-numitele ÔÇ×tulbur─âri de voceÔÇŁ sau disfonii. Atunci se pierde calitatea vocii ┼či scade randamentul vocal.

Clicks─ân─âtate: Odat─â instalat─â oboseala ┼či r─âgu┼čeala mai avem voie s─â folosim la maximum vocea?

Ligia Mircea: Tendin┼úa este s─â depunem un efort mai mare pentru a scoate aceea┼či calitate vocal─â cu un randament satisf─âc─âtor sau randament bun pe o voce obosit─â. ├Äncercam s─â o salv─âm pe una ├«n detrimentul celeilalte ┼či ├«ncet, ├«ncet ne d─âm seama c─â nu mai putem s─â gestionam lucrurile; intr─âm ├«ntr-un fel de cerc vicios.

Clicks─ân─âtate: Care sunt factorii declan┼čatori ai tulbur─ârii de voce?

: Se pleac─â de la o r─âceal─â banal─â, netratat─â, ├«n timpul c─âreia se recomand─â, pe l├óng─â tratamentul medicamentos, reducerea efortului vocal ┼či odihn─â ┼či se ajunge la suprasolicitare pe toate planurile pe un organism obosit.

Pe l├óng─â starea de s─ân─âtate (faringo-laringite acute, tuse frecvent─â) trebuie luate ├«n calcul ┼či cauzele fiziologice (v├órst─â, sex), factori de natur─â psihologic─â sau psiho-organic─â (emotivitate, stres profesional, st─âri conflictuale), viciile sau obiceiurile neadecvate (alimenta┼úie necorespunz─âtoare, fumat, alcool) pe care le-am dob├óndit de-a lungul timpului ├«ntr-o lume puternic industrializat─â, cu mult praf, zgomot, umiditate sc─âzut─â, intemperii, frig.

Clicks─ân─âtate: Cui ne adres─âm dac─â avem probleme cu vocea?

: Odat─â ce am con┼čtientizat c─â avem o tulburare vocal─â, este bine s─â ne ├«ndrept─âm c─âtre serviciul de foniatrie. Sunt cazuri mai u┼čoare (disfonie hiperfunc┼úional─â) care se pot rezolva cu un repaus vocal relativ ┼či un modul de exerci┼úii pentru voce, dar sunt ┼či tulbur─âri de voce (noduli vocali, polipi pe coarda vocal─â) care pot necesita o interven┼úie chirurgical─â.

Este mai bine s─â previi dec├ót sa tratezi, a┼ča c─â pentru a ne p─âstra vocea s─ân─âtoas─â, ├«n primul r├ónd, trebuie s─â ├«nv─â┼ú─âm s─â ascult─âm mai mult ┼či s─â vorbim mai pu┼úin, iar dac─â nu avem ├«ncotro, ar fi util s─â ├«ncerc─âm s─â reducem intensitatea ┼či s─â ne oprim din vorbit sau c├óntat c├ónd obosim. Nu trebuie s─â folosim vocea la extreme: atacuri glotice puternice f─âr─â antrenament vocal, strig─ât, dar nici s─â vorbim ├«n ┼čoapt─â ├«n mod constant.

Clicks─ân─âtate: Cum putem preveni afectarea vocii?

: Trebuie avut un regim de via┼ú─â echilibrat, care s─â includ─â: hidratare, odihn─â, alimenta┼úie corect─â, efort fizic ┼či vocal ├«n limitele normalului ┼či s─â se exclud─â prin ├«nlocuire obiceiurile nocive.

Clicks─ân─âtate: Pute┼úi s─â ne da┼úi c├óteva sfaturi practice de folosire a vocii ├«n a┼ča fel ├«nc├ót s─â nu ne ├«mboln─âvim?

: Iată câteva sfaturi de ţinut cont dacă nu vrei să ai probleme cu vocea:

- este bine s─â protej─âm vocea ├«n perioadele contraindicate, cum ar fi: laringite acute, traheite, viroze rebele, pe extenuare fizic─â ┼či/sau psihic─â asociate cu oboseala vocal─â.

- nu incepem niciun discurs verbal sau muzical, f─âr─â o acomodare cu spa┼úiul ├«n care urmeaz─â s─â ne desf─â┼čur─âm activitatea. ├Än cazul c├ónt─âre┼úilor, este necesar─â ┼či obligatorie ┼či o ├«nc─âlzire vocal─â, ├«n prealabil.

- nu este indicat niciun fel de abuz vocal: nici pe ambitus, nici pe nuan┼úele de intensitate, nici pe timbru. Sunt interzise ┼úipatul ┼či ┼čoptitul constante.

- ├«ncerc─âm s─â evit─âm s─â vorbim sau s─â c├ónt─âm ├«n spa┼úiile cu grad mare de poluare (fizic, chimic ┼či fonic). Este foarte indicat ca ├«n astfel de situa┼úii s─â respir─âm pe nas ca s─â ne protej─âm laringele de praf, usc─âciune, fum, frig, substan┼úe alergene.

- nu trebuie s─â acoperim zgomotul de intensitate crescut─â.