Ligia Mircea, instructor vocal: „Emotivitatea şi stresul profesional pot declanşa răguşeala”

1 2 jpg jpeg
2 jpg jpeg

Clicksănătate: Din ce cauză apar problemele cu vocea vorbită sau cântată?

Ligia Mircea: În ultimul timp am observat că tot mai multe persoane din diverse medii şi cu diferite profesii au probleme vocale. Vocea reprezintă sunetul produs de instrumentul uman, instrument viu, în continuă transformare. Ea se naşte şi pleacă împreună cu noi din viaţa aceasta. Are mai multe calităţi care o înscriu în rândul sunetelor muzicale. Acestea sunt: înălţimea, intensitatea, timbrul şi durata. Pe măsură ce una sau mai multe dintre aceste calităţi sunt perturbate, vocea îşi pierde muzicalitatea, acurateţea şi avem de-a face cu aşa-numitele „tulburări de voce” sau disfonii. Atunci se pierde calitatea vocii şi scade randamentul vocal.

Clicksănătate: Odată instalată oboseala şi răguşeala mai avem voie să folosim la maximum vocea?

Ligia Mircea: Tendinţa este să depunem un efort mai mare pentru a scoate aceeaşi calitate vocală cu un randament satisfăcător sau randament bun pe o voce obosită. Încercam să o salvăm pe una în detrimentul celeilalte şi încet, încet ne dăm seama că nu mai putem să gestionam lucrurile; intrăm într-un fel de cerc vicios.

Clicksănătate: Care sunt factorii declanşatori ai tulburării de voce?

: Se pleacă de la o răceală banală, netratată, în timpul căreia se recomandă, pe lângă tratamentul medicamentos, reducerea efortului vocal şi odihnă şi se ajunge la suprasolicitare pe toate planurile pe un organism obosit.

Pe lângă starea de sănătate (faringo-laringite acute, tuse frecventă) trebuie luate în calcul şi cauzele fiziologice (vârstă, sex), factori de natură psihologică sau psiho-organică (emotivitate, stres profesional, stări conflictuale), viciile sau obiceiurile neadecvate (alimentaţie necorespunzătoare, fumat, alcool) pe care le-am dobândit de-a lungul timpului într-o lume puternic industrializată, cu mult praf, zgomot, umiditate scăzută, intemperii, frig.

Clicksănătate: Cui ne adresăm dacă avem probleme cu vocea?

: Odată ce am conştientizat că avem o tulburare vocală, este bine să ne îndreptăm către serviciul de foniatrie. Sunt cazuri mai uşoare (disfonie hiperfuncţională) care se pot rezolva cu un repaus vocal relativ şi un modul de exerciţii pentru voce, dar sunt şi tulburări de voce (noduli vocali, polipi pe coarda vocală) care pot necesita o intervenţie chirurgicală.

Este mai bine să previi decât sa tratezi, aşa că pentru a ne păstra vocea sănătoasă, în primul rând, trebuie să învăţăm să ascultăm mai mult şi să vorbim mai puţin, iar dacă nu avem încotro, ar fi util să încercăm să reducem intensitatea şi să ne oprim din vorbit sau cântat când obosim. Nu trebuie să folosim vocea la extreme: atacuri glotice puternice fără antrenament vocal, strigăt, dar nici să vorbim în şoaptă în mod constant.

Clicksănătate: Cum putem preveni afectarea vocii?

: Trebuie avut un regim de viaţă echilibrat, care să includă: hidratare, odihnă, alimentaţie corectă, efort fizic şi vocal în limitele normalului şi să se excludă prin înlocuire obiceiurile nocive.

Clicksănătate: Puteţi să ne daţi câteva sfaturi practice de folosire a vocii în aşa fel încât să nu ne îmbolnăvim?

: Iată câteva sfaturi de ţinut cont dacă nu vrei să ai probleme cu vocea:

- este bine să protejăm vocea în perioadele contraindicate, cum ar fi: laringite acute, traheite, viroze rebele, pe extenuare fizică şi/sau psihică asociate cu oboseala vocală.

- nu incepem niciun discurs verbal sau muzical, fără o acomodare cu spaţiul în care urmează să ne desfăşurăm activitatea. În cazul cântăreţilor, este necesară şi obligatorie şi o încălzire vocală, în prealabil.

- nu este indicat niciun fel de abuz vocal: nici pe ambitus, nici pe nuanţele de intensitate, nici pe timbru. Sunt interzise ţipatul şi şoptitul constante.

- încercăm să evităm să vorbim sau să cântăm în spaţiile cu grad mare de poluare (fizic, chimic şi fonic). Este foarte indicat ca în astfel de situaţii să respirăm pe nas ca să ne protejăm laringele de praf, uscăciune, fum, frig, substanţe alergene.

- nu trebuie să acoperim zgomotul de intensitate crescută.