INTERVIU. Dr. Camelia Berghea: ÔÇ×Veninurile de insecte pot produce alergiiÔÇť

1 2 jpg jpeg

Click! Sănătate: De câte tipuri sunt alergiile?

Dr. Camelia Berghea: Reac┼úiile alergice sunt r─âspunsuri exagerate ale sistemului imun, declan┼čate de substan┼úe prezente ├«n mod obi┼čnuit ├«n jurul nostru ┼či pe care indivizii care nu sunt alergici le tolereaz─â.

Un astfel de r─âspuns alergic poate fi indus de alimente, medicamente, veninuri de insecte ┼či, cel mai frecvent, de alergenele aeropurtate de tipul prafului de cas─â, polenurilor, mucegaiurilor etc.

├Än func┼úie de timpul necesar pentru instalarea simptomelor, vorbim despre reac┼úii imediate (minute-ore de la expunere) ┼či reac┼úii tardive (ore ÔÇô zile). Formele de manifestare variaz─â de la suferin┼úe alergice ale pielii (dermatit─â atopic─â, urticarii), la afect─âri ale tractului respirator (rinit─â alergic─â, astm), ocular (conjunctivite), digestiv (esofagit─â eozinofilic─â, enteropatii, proctite, intoleran┼ú─â la gluten etc.) p├ón─â la afect─âri sistemice de tip ┼čoc anafilactic.

C.S.: Ce teste sunt necesare pentru diagnosticarea alergiilor?

Testele pentru identificarea sensibilizării la diverse alergene se pot efectua oricând există o suspiciune în acest sens, indiferent de vârsta pacientului.

Metodele utilizate sunt testele cutanate alergologice, analizele specifice de s├ónge sau chiar ambele. Spre exemplu, ├«n cazul alergiilor alimentare, un test cutanat pozitiv confirm─â sensibilizarea la o anumit─â protein─â, ├«n timp ce determinarea unor tipuri speciale de anticorpi ├«n s├ónge ajut─â la identificarea unor date de prognostic ┼či a unor posibile reac┼úii ├«ncruci┼čate ├«ntre alimente.

:

├Än func┼úie de v├órsta pacien┼úilor, predomin─â anumite forme de manifestare a bolilor alergice. Astfel, ├«n primii ani de via┼ú─â sunt foarte frecvente alergiile alimentare ┼či dermatita atopic─â.

├Än dinamic─â, alergiile alimentare se vindec─â, dermatita, de asemenea. Apar ├«ns─â rinitele alergice ┼či astmul, cu debut frecvent at├ót la copil, c├ót ┼či la adultul t├ón─âr.

:

O diet─â echilibrat─â ┼či un stil de via┼ú─â s─ân─âtos ajut─â la dezvoltarea unui sistem imun echilibrat. ├Än momentul de fa┼ú─â exist─â ├«n literatura de specialitate date ce sugereaz─â c─â introducerea devreme ├«n dieta copiilor la risc (┼či nu evitarea, a┼ča cum se recomanda clasic) a alimentelor cu poten┼úial alergenic, ar putea preveni dezvoltarea alergiilor. ├Än cazul ├«n care copilul deja sufer─â de o alergie alimentar─â, scoaterea din diet─â a alimentelor pentru o perioad─â variabil─â de timp (luni - ani) ajut─â la vindecare.

:

Termenul de rinit─â define┼čte o suferin┼ú─â inflamatorie a mucoasei nazale. Cauze de rinit─â sunt multiple: alergii, infec┼úii, medicamente etc. ┼či nu de pu┼úine ori se ├«nt├ólnesc asocieri de factori la acela┼či pacient.

:

La copii sunt frecvente otitele ┼či sinuzitele datorate rinitei alergice netratate;complica┼úii de tip sinuzit─â pot s─â apar─â ┼či la adultul cu rinit─â alergic─â sever─â, ├«n care predomin─â obstruc┼úia, ├«n formele de rinit─â cu polipi nazali. De asemenea, rinita alergic─â este considerat─â factor de risc pentru dezvoltarea astmului, evolu┼úia c─âtre astm put├ónd fi modificat─â prin terapiile de desensibilizare alergen specifice.

:

C.B.: ├Äntr-adev─âr, exist─â asem─ân─âri ├«ntre o rinit─â alergic─â ┼či o banal─â r─âceal─â ┼či nu de pu┼úine ori sunt confundate. Pacientul poate s─â b─ânuiasc─â o cauz─â alergic─â dac─â simptomele sunt repetitive, sunt corelate cu expunerea la un anumit alergen (ori de c├óte ori ┼čterg praful, ori de c├óte ori merg la bunicii care au pisic─â etc.), au evolu┼úie sezonier─â etc.

├Änt├ólnirea cu medicul de familie cu siguran┼ú─â este de folos ├«n orientarea c─âtre medicii speciali┼čti, care, prin investiga┼úii de specialitate pot identifica factorul declan┼čator al manifest─ârilor alergice ┼či pot confirma astfel natura alergic─â a suferin┼úei pacientului.

:

Aparatele de aer condi┼úionat pot fi surs─â de mucegaiuri sau de polen ┼či pot agrava, astfel, manifest─ârile alergice ale pacientului expus. Schimbarea periodic─â a filtrelor ├«nl─âtur─â acest poten┼úial dezavantaj.

Pentru un pacient alergic la polenuri este chiar de preferat utilizarea aerului condiţionat în locul ferestrelor deschise cel puţin în prima parte a zilei, pentru a împiedica pătrunderea polenului în casă.

:

Imunoterapia alergen specific─â este considerat─â singura form─â de tratament ce poate modifica r─âspunsul imun al pacientului alergic ├«n sensul de inducere a toleran┼úei fa┼ú─â de un anumit alergen. Tratamentul const─â ├«n administrarea repetat─â ┼či de lung─â durat─â (3 ÔÇô 5 ani) a unor extracte standardizate de alergen, selectate ├«n func┼úie de tipul de alergie de care sufer─â pacientul.

Posibil de administrat pe cale injectabil─â sau sub limb─â, tratamentul se ├«ncepe de obicei sub supravegherea medicului alergolog ┼či se continu─â acas─â, cu modific─âri ale schemelor de tratament pe parcurs, ├«n func┼úie de eventuale probleme de s─ân─âtate ale pacientului.

:

Exist─â particularit─â┼úi legate de zone geografice ┼či de obiceiuri culinare.

Teoretic, orice protein─â alimentar─â poate fi implicat─â ├«n declan┼čarea unei reac┼úii alergice, ├«ns─â alimentele cel mai frecvent implicate ├«n declan┼čarea unei reac┼úii alergice sunt proteinele din laptele de vac─â, ou, alune, arahide, soia, gr├óu, pe┼čte, fructe de mare.

:

?

├Än interiorul locuin┼úelor personale sau ├«n institu┼úii, suntem expu┼či, ├«n primul r├ónd, la acarienii din praful de cas─â. Adapta┼úi perfect la modul nostru de via┼ú─â, sunt imposibil de ├«nl─âturat complet, ├«ns─â o serie de m─âsuri de cur─â┼úenie (aspirare zilnic─â, utilizarea de huse impermeabile, substan┼úe acaricide, sp─âlarea lenjeriilor la temperaturi ├«nalte etc.) ajut─â la reducerea expunerii la acarieni.

Tot din categoria alergenilor de interior fac parte unele specii de mucegaiuri, riscul de expunere fiind redus prin păstrarea unor condiţii optime de umiditate, înlăturarea igrasiei, aplicarea periodică de soluţii anti-mucegai pe suprafeţele ce favorizează dezvoltarea fungilor (ex: instalaţii sanitare).

Dr. Camelia Berghea

CV

Medic primar alergologie

Doctor în medicină

Membru Societatea Rom├ón─â de Alergologie ┼či Imunologie Clinic─â

Membru Academia European─â de Alergologie ┼či Imunologie