Florentina Ivancov Văcăreanu, cardiolog: „Inima poate fi afectată dacă tragi tare la sală 2 luni după care renunţi la mişcare”

1 2 jpg jpeg

Click! Sănătate: Ce simptome ar trebui să ne convingă de necesitatea unei vizite la cardiolog? Florentina Ivancov Văcăreanu: Dacă ţi se întâmplă să oboseşti după un efort minim sau să ai dificultăţi de respiraţie după o activitate pe care, până nu demult, puteai s-o realizezi fără probleme, acestea se întâmplă pentru că organismul încearcă să semnaleze existenţa unei probleme.

Poate fi vorba despre lipsa unei activităţi fizice regulate, la fel de bine cum poate fi o problemă cardiacă. De aceea este important să apelezi la un specialist care, după câteva investigaţii de specialitate poate pune un diagnostic corect sau poate să-ţi spună că ai o inimă sănătoasă tun.

Mersul la sală este sănătos şi recomandat de toţi medicii, însă tot ei avertizează că inima poate fi afectată în timp dacă tragi tare la sală 2 luni după care renunţi cu totul la mişcare.

Dacă nu eşti o persoană pasionată de sport şi simţi că vei renunţa la mersul la sală, este mai bine să începi uşor şi să faci mişcare regulat, nu să dai tot ce poţi într-o singură şedinţă.

Chiar dacă nu mănânci mult cantitativ, aproape la fel de nociv este să mănânci sărat sau alimente supra-procesate.

Mezelurile, alimentele de tip fast-food, dulciurile conţin sare în exces, pentru că aceasta este un potenţiator de aromă şi un bun conservant.

Consumată în exces, sarea duce la creşterea presiunii sângelui şi la boli grave de inimă.

Pentru a contrabalansa aceste obiceiuri nesănătoase, poţi mânca fructe şi legume proaspete. Riscul de a dezvolta boli de inimă se va diminua cu până la 50%.

Sforăitul poate fi consecinţa unor boli mai grave, care în timp afectează inima. Este vorba despre apnee, întreruperea respiraţiei în timpul somnului.

Această afecţiune nu numai că nu te lasă să te odihneşti, provoacă sforăit, dar creşte presiunea sângelui în creier şi afectează inima.

Nici băutul sau fumatul social nu-ţi fac bine la inimă. Multe studii susţin că un pahar de vin este bun, însă băutul social te face dependent.

Dacă ieşi cu prietenii zilnic la un pahar, chiar dacă nu ţi se pare că ai consuma mult alcool, de fapt, chiar o faci. Mai mult de un pahar mic de vin pe zi poate duce la boli grave.

2 jpg jpeg