Dr. Rodica Nanu: „Mâncăm mai multe metale grele decât cele din vaccinuri“

1 2 jpg jpeg

Click! Sănătate: Care este schema obligatorie de vaccinuri în ţara noastră? Dr. Rodica Nanu: Nu există vaccinuri obligatorii, deoarece nu este o lege prin care părinţii să fie obligaţi să-şi vaccineze copiii. Există, în schimb, o schemă a Ministerului Sănătăţii, care are consemnările hepatitei B, difteriei, tetanosului, tusei convulsive şi poliomelitei. În această schemă mai există şi vaccinarea împotriva unor boli rare, care se referă la pneumonie şi meningintă. Mai este inclus şi vaccinul împotriva tuberculozei, care se face în maternitate şi pe care mulţi părinţi îl refuză, cu toate că în România această boală este des întâlnită.

Click! Sănătate: Ce vaccinuri se fac în perioada şcolară şi care la maturitate?

Dr. Rodica Nanu: În perioada şcolară este bine să se continue vaccinurile diftero-tetanic-pertusis, cel antipoliomelitic şi, neapărat, cel împotriva rujeolei, rubeolei şi oreion, adică vaccinul ROR. Din păcate, mulţi părinţi refuză să facă aceste vaccinuri şi cazurile de copiii care suferă de aceste boli s-au înmulţit în ultimii ani.

În ceea ce priveşte vaccinul împotriva hepatitei B, acesta se face în maternitate şi se repetă la 3-6 luni, în funcţie de schemă. Însă, sunt multe cazuri în care copiii nu au făcut aceste vaccinuri în acea perioadă. În această situaţie, sunt mai ales cei născuţi după Revoluţie. Adolescenţii şi adulţii pot face vaccinul împotriva hepatitei B sau hepatitei A. Vaccinul împotriva hepatitei A nu este obligatoriu, deoarece boala nu este gravă, însă oferă imunitate pe o perioadă foartă lungă.

Click! Sănătate: Cum putem şti dacă suntem sau nu vaccinaţi împotriva hepatitei B sau a altei boli?

Dr. Rodica Nanu: Cel mai simplu este să facem analizele la spitalele de specialitate prin care să căutăm anticorpii. Dacă aceştia sunt prezenţi, este un semn că avem vaccinul făcut.

Click! Sănătate: Care este în prezent rata vaccinărilor în comparaţie cu cea din anii precedenţi?

Dr. Rodica Nanu: Este mai scăzută, deoarece mulţi părinţi refuză vaccinările. Nu este vorba de refuzul unui singur vaccin, ci a tuturor. De exemplu, eu am 74 de ani, iar în tinereţe, în spitalul în care lucram, erau şi 4 decese pe noapte cauzate de rujeolă. Asta se întâmpla înainte să apară vaccinul în 1976. De atunci nu a mai fost niciun deces. În 2005, nu a mai existat pentru o perioadă vaccin şi atunci s-au mai înregistrat câteva decese.

La finalul lui 2005, vaccinul a fost reintrodus şi din nou nu au mai existat decese. Acum avem 18 cazuri de decese cauzate de rujeolă, deoarece părinţii acestor copii au refuzat vaccinul, nu pentru că nu ar fi fost disponibil.

Click! Sănătate: Din ce cauză nu vor părinţii să-şi vaccineze copiii?

Dr. Rodica Nanu: La un moment dat, a existat o idee vehiculată de un medic, care ulterior a fost pedepsit, cum că vaccinul ROR ar fi fost vinovat de apariţia autismului. Acest lucru nu este adevărat, mai ales că acum se cunosc cauzele autismului, însă ideea a rămas şi părinţii refuză vaccinarea. Ei se informează din surse neautorizate, cum sunt forumurile, şi nu de la medicul care vede copilul.

Cei care se informează de pe forumuri greşesc grav. Pe lângă faptul că pun în pericol viaţa propriului copil, ei pun în pericol şi comunitatea din care acesta face parte. De exemplu, dacă un copil merge într-un loc public şi face pojar, nu este grav pentru el, însă dacă intră în contact cu sugarii, pojarul poate fi fatal pentru cei mici.

Click! Sănătate: De ce este importantă imunizarea în primul an de viaţă?

Dr. Rodica Nanu: Vaccinarea trebuie să înceapă încă din primul an de viaţă pentru a se forma anticorpii. Mai târziu se fac rapelurile, în funcţie de schema hotărâtă de Ministerul Sănătăţii. Am avut zilele trecute un copil de 10 ani care s-a tăiat într-o sârmă.

Mama m-a întrebat dacă trebuie să-i facă vaccinul antitetanos, deşi avea rapelul făcut în luna octombrie. I-am spus că nu era cazul. Încă un lucru, tetanosul nu apare de la sârmă sau de la obiectele tăioase. El este cauzat de excrementele de cal sau de vacă, mai exact când rana intră în contact cu balegă de cal sau de vacă.

Click! Sănătate: Pe lângă deces, care sunt complicaţiile pe termen lung al acestor boli?

Dr. Rodica Nanu: Una dintre cele mai grave complicaţii este paralizia infantilă cauzată de poliomelită. Din acest motiv, este important ca vaccinurile să fie efectuate la timp.

Click! Sănătate: Există vreun vaccin care lipseşte momentan din România?

Dr. Rodica Nanu: În unele judeţe din România, vaccinul ROR s-a terminat şi asta pentru că părinţii au început să conştientizeze importanţa lui, însă am înţeles că stocurile vor fi suplimentate în scurt timp. Mai era o criză de vaccinuri împotriva hepatitei B, dar Ministerul Sănătăţii s-a înţeles cu producătorul şi va fi disponibil cât mai curând.

Click! Sănătate: Fiecare vaccin trebuie făcut la un moment bine stabilit sau poate suporta întârzieri?

Dr. Rodica Nanu: Deşi este important să se respecte schema de imunizare, un vaccin poate fi făcut şi 3-4 luni mai târziu. Nu este grav, atât timp cât imunizarea are loc. Singurul vaccin pe care eu îl recomand făcut mai târziu este cel împotriva varicelei. Dacă un copil a ajuns la vârsta adolescenţei şi nu a făcut vărsat de vânt, este mai bine să fie vaccinat, deoarece boala este mai greu de suportat la maturitate. Nu are complicaţii, dar se manifestă mai violent în cazul adulţilor.

Click! Sănătate: Care sunt reacţiile adverse ale vaccinurilor?

Dr. Rodica Nanu: Chiar şi banalul paracetamol poate cauza reacţii adverse. Vaccinurile sunt din ce în ce mai bine făcute, aşadar şi reacţiile adverse sunt mai rare. Atunci când există, ele nu sunt grave. Cel mai frecvent apare febra sau durerea la locul injectării. Este mult mai grav să nu fie omul vaccinat.

Click! Sănătate: De unde apare frica părinţilor faţă de vaccinare?

Dr. Rodica Nanu: Mulţi părinţi cred că dacă faci vaccinul te poţi îmbolnăvi de altă afecţiune, cum a fost ideea cu autismul. Acum se ştie că autismul apare în perioada intrauterină, dar părinţii nu sunt suficient de informaţi şi se sperie de ideea cum că copilul lor ar putea face autism din cauza unui vaccin.

Click! Sănătate: Ce conţine, de fapt, un vaccin?

Dr. Rodica Nanu: Vaccinul conţine virusuri vii atenuate. Acestea nu pot provoca boala, dar sunt de ajuns pentru a produce anticorpi. Atunci când intrăm în contact cu o persoană care are deja boala respectivă, organismul nostru este pregătit să acţioneze, deoarece avem anticorpi. Mai era o idee cum că vaccinurile conţin metale grele. Însă cantitatea este extrem de mică şi nu are importanţă.

Noi mâncăm mai multe metale grele decât cele existente în vaccinuri. Am făcut rost de două cărţi care militează împotriva vaccinurilor şi le-am citit pentru a vedea ce idei conţin. Astfel îmi este mai uşor să le combat atunci când părinţii vin la cabinet. Eu am prins atât vaccinul antivariolic, în perioada copilăriei mele, cât şi cel antiholeric şi chiar am fost într-o echipă care făcea astfel de vaccinuri.

Vaccinul antivariolic s-a scos, deoarece nu mai există boala însă în cărţile pe care le am, se combate importanţa acestui vaccin, deoarece a fost făcut de un chimist şi nu de un medic. Nu văd cum acest lucru ar afecta eficacitatea unui vaccin. Din păcate, multe din lucrurile care apar pe forumuri sunt nişte aberaţii care induc în eroare părinţii. Singura sursă avizată de informaţii a părinţilor ar trebui să fie medicul copilului. Dacă acesta nu este îndeajuns de convingător, atunci ar trebui schimbat.

Click! Sănătate: Cum ar trebui responsabilizaţi părinţii să accepte imunizarea?

Dr. Rodica Nanu: O soluţie ar fi campanile de informare, dar mult mai eficient ar trebui să fie apariţia unei scheme de vaccinare obligatorie, propusă de Ministerul Sănătăţii. Sau să se aplice aceeşi regulă ca în alte ţări, cum este Australia. Acolo dacă un copil nu are toate vaccinurile nu este acceptat la grădiniţă sau la şcoală. Autorităţile nu stau la discuţii cu părinţii.

Click! Sănătate: Cum ar trebui manevrate vaccinurile cumpărate din farmacii?

Dr. Rodica Nanu: Indiferent de vaccin, este important să se respecte lanţul frigului. Mai exact, trebuie transportate în cutii speciale, care să menţină vaccinul la o temperatură de câteva grade. Este cazul, în special, al vaccinurilor care sunt aduse din străinătate. De exemplu, am avut o familie care trebuia să facă un vaccin împotriva tuberculozei. Au cumpărat vaccinul din Belgia şi l-au adus în ţară într-o cutie frigorifică, pe gheaţă, pentru a se menţine la o temperatură sub 5 grade, aşa cum scria pe ambalaj. În caz contrar se alterează substanţele din vaccin şi acesta nu mai are niciun efect.

Click! Sănătate: Care ar fi efectele pe termen lung a unei eventuale epidemii la noi în ţară?

Dr. Rodica Nanu: Ar fi foarte grave. S-ar îmbolnăvi atât copiii, cât şi adulţii şi ar exista multe decese. O dovadă ar fi cele 18 decese de rujeolă din ţara noastră din ultima perioadă. Din cei 18 niciunul nu a fost vaccinat. Eu recomand întotdeauna vaccinurile.

Este bine să facem orice vaccin care este în schema ministerului. Trebuie să luăm în calcul că acum circulaţia de persoane între ţări este foarte mare. Vin fără probleme persoane din India sau Pakistan în România şi oricare din ei poate să aducă o anumită boală. În aceste ţări, rata de imunizare este foarte redusă, aşadar trebuie să luăm toate măsurile în ţară pentru ca persoanele să fie protejate. Nu trebuie uitate nici vaccinurile dacă ne deplasăm într-o ţară străină, unde acolo acestea sunt obligatorii.

Click! Sănătate: Există vreun caz în care nu este recomandat vaccinul?

Dr. Rodica Nanu: Singura excepţie pentru care nu recomand vaccinarea este boala autoimună. Mulţi cred că dacă un copil a făcut deja boala, atunci are imunitatea formată şi nu mai are nevoie de vaccin. Însă acest lucru nu este valabil în toate cazurile adevărat. Cunosc pe cineva care a avut în copilărie vărsat de vânt şi a mai făcut încă o dată boala pe când avea al doilea copil. Şi cel mic a luat boala, dar din fericire totul a fost bine. Dar acest lucru nu este o garanţie, deoarece în cazul ei, boala a fost cauzată de un alt virus de varicelă.

Vaccinul împotriva hepatitei B a început să fie făcut după Revoluţie. Persoanele care au în familie bolnavi de hepatită, ar trebui să meargă la doctor pentru a fi vaccinaţi. De obicei, virusul se ia prin contact sexual sau prin transfuzie de sânge. Dacă persoana purtătoare de virus este o femeie, atunci aceasta nu-şi poate alăpta copilul, deoarece şi prin alăptare se poate lua virusul, iar copilul este vaccinat imediat după naştere împotriva hepatitei B.

Medic primar pediatru;

Absolventă a Facultăţii de Pediatrie din Bucureşti în anul 1965;

A lucrat în cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu" (IOMC), din Bucureşti, din 1970 şi până în 2006;

A fost consultant UNICEF pe probleme de nutriţie.