Dr. Mihai Bran: «Pacienţii cu boli psihice suferă de stigmatizare»

1 2 jpg jpeg

Care este numărul aproximativ al românilor cu boli psihice?

Nu există, în momentul de faţă, un studiu care să arate prevalenţa tulburărilor psihice doar în populaţia românească. Datele oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) spun că, la nivel global, 1 persoană din 4 suferă de o boală mintală sau neurologică la un moment dat al vieţii sale.

Care sunt cele mai frecvente afecţiuni psihice în rândul românilor?

Cele mai frecvente afecţiuni psihice la nivel global (automat şi la nivelul populaţiei din România) sunt reprezentate de depresie şi de tulburările de anxietate. De exemplu, conform OMS, depresia a devenit în 2017 principala cauză de dizabilitate la nivel mondial, depăşind astfel bolile cardiovasculare sau oncologice

Ce tulburări mintale se pot trata la psiholog şi care la psihiatru?

Psihiatrul pune un diagnostic de boală psihică folosind cunoştiintele medicale, precum şi datele oferite de diverse evaluări complementare (analize, imagistică, evaluări psihologice) şi tratează respective afecţiune. Psihiatrul poate trata, printre altele, depresia, tulburările de anxietate, insomnia, tulburările de alimentaţie (bulimia sau anorexia), schizofrenia, tulburarea bipolară, demenţa (Alzheimer), tulburările de personalitate.

Tratamentul recomandat de medicul psihiatru poate include medicaţie specifică sau psihoterapie. Psihoterapia poate fi făcută atât de medici, cât şi de psihologi (în România, mai mult de psihologi) şi presupune o anumită pregătire. De exemplu, formele uşoare de depresie pot fi tratate exclusiv prin psihoterapie. Psihoterapia poate fi utilă şi în tratarea tulburărilor de anxietate, dar şi pentru probleme ce nu ţin neapărat de patologie, exemplul cel mai relevant aici ar fi cel al problemelor de cuplu. O altă indicaţie a psihoterapiei ar fi managementul stresului, atât de prezent în ultima perioadă în vieţile tuturor.

În momentul de faţă, serviciile de psihoterapie au devenit mult mai accesibile datorită apariţiei unor platforme care oferă psihoterapie online prin videoconferinţă (în România există www.atlashelp.ro).

Cum are grijă statul român de bolnavii psihic, ce lipsuri avem în sistem?

În România există spitale de psihiatrie, sanatorii unde pacienţii se pot recupera (de exemplu, la Predeal), secţii de psihiatrie în spitalele judeţene sau în spitalele generale, servicii de psihiatrie în policlinici, cabinete private…Majoritatea tratamentelor pentru bolile psihice sunt compensate sau chiar gratuite pentru cei care sunt asiguraţi. Probabil cea mai mare lipsă a sistemului în prezent este cea a medicilor (sunt foarte mulţi care preferă să părăsească ţara datorită condiţiilor din spitale şi a salarizării), iar a doua ar fi existenţa unui cadru legal mai coerent şi mai articulat.

Care este percepţia românilor faţă de cei cu boli psihice şi ce ar trebui să schimbăm?

Pacienţii cu boli psihice suferă de stigmatizare şi probabil aceasta este cea mai mare problemă a lor. Datorită stigmatizării au dificultăţi la angajare, dificultăţi de integrare în societate sau de accesare a unor servicii. Stigma este o problemă gravă care nu afectează doar bolnavii psihic sau minorităţile sexuale şi care poate fi stopată doar prin educaţie şi informare corectă.

Ce cred românii despre bolile mintale

Studiul „Atitudini şi percepţii asupra bolilor mintale în cadrul populaţiei României“ realizat recent de IMAS, care face parte din campania InoMed „AntiStigma”, arată următoarele:

- 2 din 3 români au o relaţie directă sau indirectă cu bolile mintale;

- 68,9% nu ar fi de acord să locuiască împreună cu o persoană care suferă de o boală mintală;

- 78,9% din români apreciază că un pacient care suferă de tulburări psihice şi de comportament poate să ducă o viaţă normală dacă urmează tratamentul potrivit.