Dr. Dana Zaciu: Experienţa naşterii este diferită pentru gravide în această perioadă
Naşterea reprezintă în continuare o urgenţă medicală. Ea nu poate să fie nici anulată şi nici amânată până ce trece problema pandemiei de coronavirus. Dr. Dana Zaciu, medic primar şi şef secţie terapie intensivă neonatala la Spitalul Regina Maria Băneasa, ne vorbeşte despre situaţia particulară a femeilor care trebuie să nască în această perioadă.
Care este cea mai mare presiune pe care o simţiţi pentru copiii de la terapie intensivă din secţia dvs.?
Dr. Dana Zaciu: Copiii născuţi prematuri sau cu probleme asociate care stau acum în terapie intensivă nu au legătură cu noul virus. Ei s-ar fi născut la fel şi ar fi întâmpinat aceleaşi greutăţi sau provocări cum le spunem noi. E greu însă pentru părinţii lor, care au pe deasupra şi această povară, o grămadă de restricţii, un factor de stres în plus. Oricum, în terapie intensivă accesul părinţilor este minim, aşa că cei mici petrec cel mai mult timp doar cu noi. Şi ştim că doar pe noi ne au. Ce am făcut noi dintotdeauna a fost că ni i-am “împărţit” şi le dăm porecle şi vorbim cu ei. Asistentele ştiu că până ajung în braţele mamelor lor, ele sunt şi mamă, şi tată.
Cum afectează virusul copiii născuţi din mame infectate de COVID-19?
Dr. Dana Zaciu: Vă pot spune doar din studii, în viaţă reală noi nu am gestionat niciun astfel de caz. Se pare că virusul nu trece prin placentă şi copiii nu se nasc infectaţi. Dar ce se poate întâmpla este ca ei să ia virusul prin contact. Cazurile cu nou-născuţii infectaţi, puţine de altfel, au mers bine. Asta nu înseamnă că ne aşteptăm ca un prematur sau cu alte afecţiuni medicale să meargă la fel de bine. Dar sperăm să nu fie nevoie să aflăm niciodată şi să fie feriţi cu toţii. Suntem pregătiţi să facem faţă chiar şi acestei provocări, toţi cunoaştem protocoalele în vigoare.
Sunt mai panicate mamele în această perioada? Care sunt temerile lor legate de copii?
Dr. Dana Zaciu: Fireşte că sunt. În primul rând, că îşi dau seama că nu pot să pună un glob de sticlă peste copil că el să nu fie atins de nimic. Apoi ne mai întreabă de vaccinare, cum să facă să evite expunerea, dar totuşi să îi vaccineze. Dacă alăptatul da imunitate copilului pentru coronavirus. Ce să facă să nu se îmbolnăvească etc.
Şi ce le sfătuiţi?
Dr. Dana Zaciu: Că alăptatul creşte foarte mult sistemul imunitar al copilului, dar pentru că ele nu au avut boală, nu au cum să îi transmită şi lui anticorpii. Că asta va ajuta pentru multe alte boli şi pentru o dezvoltare cât mai echilibrată. În ceea ce priveşte vaccinarea, ea nu trebuie amânată, sigur se găsesc soluţii astfel încât ea să aibă loc într-un cadru sigur. Oricum, primele şi cele mai importante vaccinuri se fac în maternitate, apoi la 2 luni. Sperăm să se mai liniştească lucrurile până atunci.
Ce este cel mai greu acum pentru munca unui neonatolog?
Dr. Dana Zaciu: Greu este pentru toată lumea, nu doar pentru noi. Pentru toţi medicii, pentru asistente, infirmiere. Suntem însă uniţi şi pregătiţi să ne sprijinim unii pe ceilalţi până vom trece de asta. Chiar am avut un moment zilele trecute în care m-am întâlnit cu o asistentă din secţie care mi-a spus: ”doamna doctor, sper să mai avem mâini până trece pandemia asta”. Apoi mi-a arătat mâinile ei. Erau identice cu ale mele şi ale altor colegi. Avem aceste “urme ale coronavirusului” care ustură. Însă nu avem voie să nu fim protejaţi.
Cu siguranţă, va urma o perioadă şi mai grea decât cea de acum. Dar ne vom face meseria în continuare. Ceva ce e greu însă e gândul la familiile noastre. Ne rugăm în fiecare zi să fim cât mai în siguranţă şi să ne protejăm cât mai bine ca să avem şi grijă de ei. Cu toţii avem şi copiii noştri sau părinţii noştri de care trebuie să avem grijă. Iar ce vedem că se întâmplă în jur, nu putem spune că nu ne afectează.
Chiar dacă experienţa naşterii este diferită în zilele noastre pentru toată femeile care aduc pe lume copii în această perioadă, preocuparea pentru siguranţa mamei şi a copilului este sigur cea care va face diferenţa în felul în care încep drumul aceste familii.