Dr. Alexandru R─âu: ÔÇ×Respira┼úia ur├ót mirositoare este un simptom al parodontozeiÔÇŁ

1 2 jpg jpeg

Ce este parodontoza?

Boala parodental─â, parodentita, sau parodontoza, cum este ea denumit─â popular, este o afec┼úiune cronic─â, inflamatoare a ┼úesuturilor de sus┼úinere a dintelui. Acestea sunt reprezentate de os ┼či de gingie.

Boala parodontal─â este strict bacterian─â. Doar prin apari┼úia anumitor tipuri de bacterii gingia se poate inflama ┼či osul se poate retrage.

Factorii de risc ├«n dezvoltarea bolii parodontale sunt: ├«n primul r├ónd o igien─â oral─â precar─â, detratajele care nu sunt realizate ├«n mod periodic, fumatul, diabetul, alte boli sistemice ┼či, desigur, mo┼čtenirea genetic─â.

Desigur. Dar, de obicei, persoanele cu v├órsta medie sau v├órsta a treia, dar ┼či cele care nu au o igien─â oral─â c├ót mai bun─â.

Simptomele bolii parodontale sunt ├«n primul r├ónd s├ónger─ârile, care pot ap─ârea ├«n timpul periajului, alimenta┼úiei sau pot ap─ârea chiar ┼či spontan. Alte simptome ar mai fi: retrac┼úiile gingivale, respira┼úia ur├ót mirositoare ÔÇô este un simptom specific pacien┼úilor cu boli parodontale, modific─ârile de culoare ale gingiei ÔÇô gingiile devin ro┼čii, umefiate, adic─â umflate ┼či sensibile ├«n momentul alimenta┼úiei sau spontan.

Gingivita este prima etap─â ├«n evolu┼úia bolii parodontale. Este singura care este total reversibil─â. Netratat─â corespunz─âtor, gingivita evolueaz─â ├«n felul urm─âtor: gingia, care are un rol de barier─â natural─â ├«mpotriva tuturor bacteriilor pe care noi oricum le avem ├«n cavitatea bucal─â, practic, se desprinde de pe suprafa┼úa dintelui. Astfel, ├«ntre dinte ┼či gingie p─âtrund toate aceste bacterii, bacterii care ajung├ónd la os ├«ncep resob┼úia osoas─â. Din acest moment, aceast─â faz─â nu mai este reversibil─â.

Diagnosticarea boli parodontale se face de c─âtre medicul specialist parodontolog. Diagnosticul se pune ├«n urma examenului clinic, a examenului radiologic ┼či a unei parodomentrii. Parodomentria este practic o serie de m─âsur─âtori care se realizeaz─â pe fiecare dinte ├«n parte.

Complica┼úiile bolii parodontale sunt: abcesul parodontal, retrac┼úiile gingivale, mobilitatea dentar─â ┼či, ├«n timp, pierderea din┼úilor. Din p─âcate, anumi┼úi oameni sau o parte din pacien┼úi consider─â c─â dup─â ce pierd un dinte acel dinte poate fi ├«nlocuit foarte u┼čor prin intermediul implantelor dentare. Din┼úii c├ónd sunt pierdu┼úi din cauza bolii parodontale, practic noi pierdem osul. Implantele au nevoie de os pentru a fi ├«nserate ┼či din aceast─â cauz─â de cele mai multe ori, din p─âcate, tratamentul este numai prin protezare mobilizabil─â.

Boala parodontal─â diagnosticat─â la timp poate fi tratat─â. Sunt dou─â metode de tratament: varianta clasic─â ┼či cea modern─â. ├Än cazul variantei clasice este practic o variant─â chirurgical─â; gingia este t─âiat─â, ├«ndep─ârtat─â de pe suprafa┼úa dintelui, pentru a se putea ajunge la os ┼či a se cur─â┼úa osul ┼či, astfel, ca s─â se opreasc─â boala parodontal─â. Desigur, ca orice variant─â chirurgical─â implic─â anumite riscuri ┼či neajunsuri.

Varianta modern─â, cea pe care o folosim noi ├«n cadrul clinicii noastre, se ajut─â de anumite lasere dentare. Tratamentul cu laser dentar este minim-invaziv, nechirurgical ┼či nedureros. Practic, noi folosim dou─â tipuri de lasere: pe unul din cele dou─â se realizeaz─â o sterilizare, fiind o boal─â bacterian─â ne intereseaz─â s─â omor├óm acele bacterii. Acest laser mai are ┼či un efect de biostimulare. Prin biostimulare noi practic ├«n┼úelegem gr─âbirea metabolismului celulelor. Celulele se divid mai repede, se refac mai repede, de aici recuperarea foarte rapid─â.

Cu cel de-al doilea laser practic noi trebuie s─â cur─â┼ú─âm toate ┼úesuturile care sunt infectate, inflamate, necrozate. Se cur─â┼ú─â toate suprafe┼úele r─âd─âcinilor, toat─â suprafa┼úa interioar─â a gingiei ┼či tot osul. Urm─ârim s─â cre─âm ni┼čte condi┼úii prin care osul s─â se remineralizeze, resob┼úia osoas─â s─â se opreasc─â din evolu┼úie, ┼či practic gingia s─â se reata┼čeze ├«napoi pe dinte. C├ót timp gingia este lipit─â ├«napoi pe dinte, alte bacteri noi care s─â ajung─â din nou la os nu au cum s─â mai fac─â lucrurile acestea.

Niciun efect advers nu poate fi realizat prin folosirea laserului, mai ales c─â noi putem folosi laserele ┼či f─âr─â anestezie de foarte multe ori.

Ca ┼či concluzie, ├«n primul r├ónd trebuie s─â ├«n┼úelegem c─â boala parodontal─â se poate trata, osul pierdut odat─â pierdut r─âm├óne. De aceea, este esen┼úial s─â diagnostic─âm ┼či s─â trat─âm c├ót mai din timp boala parodontal─â pentru a conserva/p─âstra c├ót mai mult stratul osos. Iar tratamentul bolii porodontare pe care noi ├«l realiz─âm cu laserul este un tratament nedureros, nechirurgical, minim-invaziv, un tratament ├«n care vindecarea este foarte bun─â.

2 png png