De ce îmi sângerează gingiile?

1 2 jpg jpeg

Atunci când vine vorba de medicul dentist şi de vizita în cabinetul său, o mare parte din oameni au o uşoară senzaţie de teamă sau panică sau pur şi simplu ar face orice doar să nu ajungă pe scaunul dentistului.

Cu cât amâni mai mult vizita într-un cabinet stomatologic cu atât mai greu ar putea să îţi fie. Astfel că medicul stomatolog, specialist în implantologie Alexandra Diroescu a transmis un mesaj pentru cititorii Click!Sănătate care se confruntă cu sângerărle gingivale.

Sângerarea anunţă instalarea paradontozei?

Sunt destul de frecvente întrebările pe care pacienţii le pun în legătură cu sănătatea gingivală. De obicei este singurul semn pe care îl au, boala gingivală având o evoluţie ”tăcută”. Când vine vorba despre o problemă medicală, de obicei asocierea se face cu durere, jenă, discomfort. Ei aflaţi că sângerarea gingiilor este primul semn al parodontozei şi uneori singurul. Odată instalată, parodontoza nu mai poate fi remisă, ci cel mult ţinută sub control. Finalul bolii parodontale este mobilitatea dinţilor şi pierderea lor.

Află mici trucuri pentru a te bucura de o dantură sănătoasă AICI

Când apare sângerarea?

La început sângerarea apare în timpul periajului, apoi, nerezolvată, problema se extinde şi în timpul mesei, la simpla clătire a gurii sau chiar spontan. Boala gingiilor denumită şi boala parodontală are foarte mulţi factori declanşatori locali, care ţin de igienă, tartru, fumat, consum de alcool în exces, carii sau lipsa unor dinţi, sau generali care se referă la boli asociate: diabet, tratament chimioterapic sau prin radiaţii, afecţiuni ale glandelor endocrine cum ar fi tiroida.

Despre moştenirea genetică nu s-a tras încă o concluzie clară. Cert este că structura dinţilor şi a gingiilor, componenţa salivei, diversele boli generale se moştenesc, ceea ce poate duce indirect la boală parodontală. Educaţia privind alimentaţia si igiena se preiau din familie şi pot influenţa apariţia problemele de această natură.

Cum previi acest simptom?

Dacă nu exagerezi cu periajul şi foloseşti o periuţă adecvată şi totuşi gingiile sângerează nu este normal. Trebuie să te vadă un medic dentist care va căuta cauza problemei tale. De cele mai multe ori cauza este tartrul format care irită gingiile şi nu permite igienizarea lor corectă şi completă. În acest caz soluţia este simplă: detartraj, periaj profesional şi air-flow urmate de folosirea unei ape de gură şi a unei paste de dinţi antiplacă. O pastă de dinţi complexă, ce conţine substanţe antiplacă îndepărtează bacteriile ce contribuie la inflamarea gingiilor şi aşa iritate de tartru. Gelurile speciale cu substanţe antiseptice sunt de asemenea indicate. Aţa dentară şi duşul bucal completează igiena ta zilnică şi te protejează de problemele gingivale.

Dacă după toate acestea problema persistă, cauza este în altă parte. Obiceiurile vicioase exagerate la care nu s-a renunţat, cum ar fi fumatul de ţigări, pipă, trabucuri, consumul de alcool în cantităţi mari, mai ales tării, consumul de droguri, pot fi o explicaţie. Ele acţionează prin iritaţie locală permanentă, scăzând imunitatea locală şi capacitatea de apărare a gingiilor. Deci haideţi să renunţăm la vicii!

Citeşte şi: 4 greşeli în îngrijirea danturii

Dacă tot nu am depistat sursa problemei, atunci trecem la investigaţii mai amănunţite. Putem analiza compoziţia depunerilor de pe dinţi, gingii sau limbă şi în cazul în care laboratorul de analize ne comunică existenţa unei bacterii nedorite, se poate face tratament cu antibiotice specifice. Dacă există o boală generală asociată, atunci nu putem decât să încercăm să ţinem sub control atât boala, cât şi problema gingivală. Pentru protecţia gingiilor avem la îndemână detartrajul, igiena corespunzătoare, apa de gură şi pasta de dinţi antiplacă, gelurile antiseptice.

Cât de des ar trebui făcut detartrajul?

Frecvenţa detartrajului trebuie sa fie de 2 ori pe an pentru a ajuta la realizarea igienizării zilnice corecte. Dacă ai în familie cel puţin o persoană cu sângerări gingivale, mergi la fiecare 6 luni la un control la medicul tău dentist. Nu este obligatoriu să ai şi tu aceeaşi problemă, dar poţi depista din timp o eventuală predispoziţie. Dacă ai o respiraţie cu un miros care te deranjează, mergi la medicul tău dentist şi nu te mulţumi doar să consumi dropsuri sau gumă de mestecat. Ea poate ascunde probleme gingivale care se pot accentua în timp.

2 jpg jpeg

Dr. Alexandra Diroescu,Bucureşti

Medic Stomatolog, Specialist în Implantologie

Contact: 0721.805.239