Cum să ai o memorie bună

1 2 jpg jpeg

Chiar şi articolul de faţă este unul dintre elementele care „asaltează” mintea ta dar, sper eu, să fie unul blând şi cu câştiguri pentru tine. Există nenumărate moduri în care îţi poţi antrena mintea şi memoria, pentru a le îmbunătăţi şi optimiza.

În acest articol voi prezenta 6 dintre acestea. Şase modalităţi dovedite prin teste şi studii astfel încât să te ajute să ai o încredere mai mare în ele şi drept urmare, să aibă un impact mai mare asupra ta.

Pentru a da şi mai multă greutate acestor informaţii, este bine de ştiut că unele dintre aceste metode au fost folosite de către Richard Feynman, câştigător al Premiului Nobel pentru fizică, unul dintre cei mai mari fizicieni contemporani. Fă ordine în lucrurile pe care nu le cunoşti Richard a luat un caiet pe a cărui copertă a scris „Lucruri pe care NU le cunosc” şi a trecut în el toate întrebările pe care le avea şi la care dorea răspuns. De asemenea, lua informaţiile pe care le avea la momentul respectiv şi le re-aranja, de fiecare dată altfel, pentru a putea să înţeleagă acele concepte din alte perspective.

Acest lucru ajută la sedimentarea informaţiei mult mai profund. Această „învăţare profundă” cum este ea numită, este esenţială atunci când vrei să înveţi ceva complex. Uneori poate părea foarte dificil să înveţi un subiect anume însă organizarea informaţiei este un prim pas vital în această direcţie.

Cal Newport, un „computerist” de la Universitatea Georgetown ne sfătuieşte să transpunem conceptele mentale şi imateriale în formă fizică. Această materializare a lor ajută la sedimentarea mult mai clară a acestor idei în structura noastră mentală şi psihică şi conduce la o mai bună înţelegere.

Începe prin a trece în revistă întregul material pe care vrei să îl studiezi. Frunzăreşte-l la început astfel încât să ai o idee largă, de ansamblu, chiar dacă este una vagă la început. Apoi, stabileşte un interval de timp la care să revii asupra acelei informaţii şi a o reciti. Începe acest proces imediat după ce ai primit informaţia.

Studiile arată că ai mult mai multe şanse să reţii o informaţie nouă dacă depui efortul a ţi-o însuşi atunci când ai avut cursul de fizică spre exemplu decât să te chinui să înveţi aceleaşi formule chiar înainte de examen.

Poate părea că e un pas înapoi şi poate că în lumea high-tech în care trăim ai arăta ca un dinozaur printre prietenii tăi însă priveşte această activitate ca şi cum ai materializa informaţia primită. Mai mult decât atât, atunci când scrii de mână, cu pixul pe caiet (sau pe ce apuci) mintea ta este activă şi forţată să selecteze, să organizeze şi să prioritizeze informaţia.

Aceasta acţiune de sortare este deja un mare pas înainte către a sedimenta acea cunoaştere la nivelele profunde ale minţii tale. În plus, orice aparat electronic este deja asociat de mintea noastră ca o posibil distragere de la informaţia primită.

Acest obicei este unul sedimentat adânc în mintea noastră şi re-ntărit de fiecare dată când facem ceva la computer sau pe telefon sau tabletă, prin notificările constante pe care le primim. Ecranele de fapt încetinesc viteza de citire şi îngreunează accesarea informaţiilor memorate.

Gândeşte-te la creier ca la un muşchi. Îl poţi antrena să crească în forţă şi putere dar dacă îl supra-solicţi va ceda şi nu mai intră nimic apoi. Una dintre variantele cele mai eficiente este să iei pauze scurte din oră în oră. Dacă acest interval este prea lung, scurtează-l şi ia pauze la fiecare 20 de minute. Tehnica Pomodoro este excelentă pentru asta.

La sfârşitul fiecărei sesiuni de învăţare, fie că eşti în clasă sau că studiezi singur acasă, fie că te uiţi la un video sau citeşti o carte, ia 30 de secunde şi scrie (de mână de preferat) cea mai importantă idee, cea mai importantă informaţie cu care ai rămas de la acea lecţie. Este Important să faci acest lucru imediat după ce s-a încheiat acţiunea respectivă (citit, vizionat, participat în clasă).

Concluzie: procesul de învăţare nu trebuie să fie unul chinuitor şi dificil. Din contră, cu cât este mai distractiv cu atât mai uşor vei reţine informaţia şi o vei putea accesa mai rapid pe viitor.

Sunt curios să îmi spui ce foloseşti tu pentru a învaţă mai repede şi mai uşor! Ce te ajută pe tine cel mai mult când vrei să înveţi sau să reţii ceva?

2 png png

Eugen Popa este Trainer Personal şi Profesional.

Sloganul său este Învaţă Creşte Dăruieşte. Eugen îşi împarte timpul între Cursurile pe care le susţine, consultaţii şi dezvoltare personală. Afli mai multe despre el dând click

.