Cum recuno┼čti un atac de panic─â ┼či ce e de f─âcut

1 2 jpg jpeg

De asemenea, ┼či tremurul sau trepida┼úiile, transpira┼úiile care nu au leg─âtur─â cu temperatura mediului ├«nconjur─âtor, frisoanele sau valurile de c─âldur─â, contracturile musculare, ├«ncle┼čtarea din┼úilor, senza┼úiile de sl─âbiciune, vertijul, dezechilibrul, durerile abdominale, senza┼úia de grea┼ú─â, v─ârs─âturile, frica de a nu ├«nnebuni, senza┼úia de furnic─âturi ┼úi-ar putea semnala prezen┼úa unui atac de panic─â.

Când îţi dai seama că treci prin asta?

Dac─â te-ai confruntat cu un astfel de episod ├«n care ai avut 4 sau mai multe dintre manifest─ârile men┼úionate, manifest─âri care s─â fi debutat brusc ┼či s─â fi atins intenstitatea maxim─â ├«n aproximativ 10 minute, atunci este foarte posibil s─â te fi confruntat cu un atac de panic─â.

Dac─â te-ai prezentat la medic ┼či ai f─âcut o serie de analize medicale, investiga┼úii (electrocardiogram─â, computer tomograf /RMN etc.) ┼či acestea nu au eviden┼úiat nicio problem─â la nivel somatic, atunci probabilitatea s─â fi suferit un atac de panic─â este foarte ridicat─â.

Ce e de f─âcut?

Medicamentele pot rezolva situa┼úia pe moment, dar, ele trateaz─â efectul ┼či nu cauza.

├Än aceste situa┼úii, se recomand─â psihoterapia. Aceasta nu are efecte secundare, are ├«n vedere identificarea cauzei, a factorilor predispozan┼úi, declan┼čatori, ├«nv─â┼úarea unui mod de g├óndire adaptativ (gra┼úie neuroplasticit─â┼úii care ne permite s─â ├«nv─â┼ú─âm informa┼úii ┼či comportamente noi).

2 jpg jpeg

Iulia P─âs─ârin ÔÇô psiholog clinician, psihoterapeut integrativ Website: www.iuliapasarin.ro Telefon: 0728.967.011