Cum recunoşti un atac de panică şi ce e de făcut
De asemenea, şi tremurul sau trepidaţiile, transpiraţiile care nu au legătură cu temperatura mediului înconjurător, frisoanele sau valurile de căldură, contracturile musculare, încleştarea dinţilor, senzaţiile de slăbiciune, vertijul, dezechilibrul, durerile abdominale, senzaţia de greaţă, vărsăturile, frica de a nu înnebuni, senzaţia de furnicături ţi-ar putea semnala prezenţa unui atac de panică.
Când îţi dai seama că treci prin asta?
Dacă te-ai confruntat cu un astfel de episod în care ai avut 4 sau mai multe dintre manifestările menţionate, manifestări care să fi debutat brusc şi să fi atins intenstitatea maximă în aproximativ 10 minute, atunci este foarte posibil să te fi confruntat cu un atac de panică.
Dacă te-ai prezentat la medic şi ai făcut o serie de analize medicale, investigaţii (electrocardiogramă, computer tomograf /RMN etc.) şi acestea nu au evidenţiat nicio problemă la nivel somatic, atunci probabilitatea să fi suferit un atac de panică este foarte ridicată.
Ce e de făcut?
Medicamentele pot rezolva situaţia pe moment, dar, ele tratează efectul şi nu cauza.
În aceste situaţii, se recomandă psihoterapia. Aceasta nu are efecte secundare, are în vedere identificarea cauzei, a factorilor predispozanţi, declanşatori, învăţarea unui mod de gândire adaptativ (graţie neuroplasticităţii care ne permite să învăţăm informaţii şi comportamente noi).
Iulia Păsărin – psiholog clinician, psihoterapeut integrativ Website: www.iuliapasarin.ro Telefon: 0728.967.011