Cum ai grijă de piele dacă ai cuperoză

2 2 jpg jpeg

De ce apare

Cuperoza este o afecţiune dermatologică des întâlnită, caracterizată prin fragilitatea, dilatarea şi uneori ruperea vaselor capilare la nivelul tenului. În afară de aspectul estetic mai puţin plăcut, care creează disconfort, aceasta este cauzată de mai mulţi factori interni care trebuie luaţi în considerare. Predispoziţia de a dezvolta cuperoza este de cele mai multe ori ereditară. Boala afectează cu precădere pielea sensibilă, uscată sau seboreică, care devine roşiatică pe anumite porţiuni ale tenului, în special obraji şi zona nasului. Totodată, alimentaţia nesănătoasă, stresul, tulburările digestive, sedentarismul, dar şi fumatul şi consumul de alcool contribuie la apariţia ei. Totodată, dilatarea exagerată a vaselor de sânge poate fi şi o consecinţă a anumitor tulburări endocrine, care apar la menopauză sau a unor afecţiuni gastrointestinale, precum gastritele sau colonul iritabil. Stadiul superior al cuperozei este rozaceea, care necesită tratament complet.

Măsuri de adoptat

O înroşire superficială a tenului în condiţii de stres sau orice modificări la nivelul pielii trebuie analizate în primul rând de către un dermatolog. Acesta poate stabili cel mai bine dacă este vorba sau nu de cuperoză şi stadiul în care se află. Este bine ca vizita la medic să se facă cât mai devreme, deoarece boala poate avansa. Se recomandă evitarea schimbărilor bruşte de temperatură şi a expunerii la soare în orele nepotrivite si exerciţii fizice regulate, care ameliorează circulaţia sângelui. Trebuie ocolite mesele prea condimentate, grăsimile şi prăjelile în exces, băuturile prea calde, prea multă cafea. Fructele şi legumele proaspete trebuie incluse cât mai des în meniul zilnic, in detrimentul cărnii. De asemenea, un aport optim de lichide este necesar, precum şi cure ocazionale cu ceaiuri care au proprietăţi de curăţare a sângelui, cum ar fi cel de urzică, muşetel sau salvie.

Tratament

În funcţie de evoluţia afecţiunii, specialistul poate prescrie un tratament medicamentos sau aplicaţii locale cu diverse creme cu efect antibacterian şi antiinflamator. În stadiile mai avansate, aceasta poate fi tratată cu laserul sau prin electrocoagulare, la îndrumarea medicului. Laserul funcţionează pe principiul convertirii luminii în căldură, care este atrasă de tot ce are culoare, respectiv sângele din vase, nu produce leziuni şi în general singurul disconfort după terapie poate consta în uşoare sângerări nazale.

Bine de ştiut!

Medicii semnalează că această afecţiune poate trăda o fragilitate a capilarelor întregului organism, ceea ce poate duce şi la alte complicaţii la nivelul creierului, picioarelor sau inimii, de aceea nu trebuie neglijată. Sunt recomandate medicamente care tonifică vasele de sânge, pentru a preveni problemele grave, însă doar la îndrumarea specialistului.

Sfatul Specialistului

Prof. Dr. Anca Zbranca

O dată instalată, cuperoza este ireversibilă. Înlăturarea cauzelor vasodilataţiei nu aduce după sine şi reducerea rupturii vasculare. Există numeroase tratamente locale care ajută la reducerea roşeţii şi întărirea peretelui vascular, dar numai tratamentele de tip LASER Vascular pot scleroza structurile ectaziate şi albirea pielii. Persoanelor cu asemenea fragilitate capilară medicii le recomandă produse dermatocosmetice anti-roşeată (creme, loţiuni), evitarea expunerii la ultraviolete, evitarea trecerii bruşte de la frig la cald, a băilor de aburi, medicamente anti stress, pentru cei care au eritem pudic, sau antihipertensive pentru cei cu variaţii ale tensiunii arteriale. Rutina de îngrijire a pielii cuperozice ar fi una blândă, neagresivă prin ştergerea fără apărsare şi fără frecare a pielii cu loţiuni sau lapte de curăţare antiroşeaţă, evitarea la maxim a expunerii la aburi, dermabraziuni, iritaţii locale, frecare, ultraviolete.

Rutina de îngrijire

Se recomandă folosirea de produse cosmetice potrivite tipului de ten, de preferat cât mai naturale, fără alergeni, aceştia înrăutăţind aspectul pielii. Sunt de evitat toate loţiunile tonice şi demachiantele care conţin alcool şi toate săpunurile indiferent cât de blânde ar fi. Roşeaţa specifică poate fi agravată de spălatul feţei cu apă prea dură, prea caldă sau fierbinte. Există însă şi câteva remedii naturiste care vin în ajutorul celor care se confruntă cu această problemă, ameliorand aspectul estetic.

Mască cu turmeric

Se prepară dintr-o linguriţă de turmeric combinată cu o linguriţă de miere şi puţin lapte degresat, până se formează o pastă. Se aplică pe faţă timp de 10 minute şi poate fi curăţată cu ceai verde sau ceai de muşeţel.

Mască cu bicarbonat de sodiu

Se amestecă 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu cu apă filtrată, până se obţine o pastă. Se aplică pe tenul curat si se lasă să acţioneze 20 de minute. Demachierea se poate face cu ulei de jojoba sau apă filtrată, la temperatura camerei. Masca se recomandă de două ori pe săptămână.

Se opăresc 3-4 linguri de flori de muşeţel într-un litru de apă clocotită şi se lasă la infuzat 10 minute, într-un vas acoperit. Se lasă la răcit. Cu ajutorul unor dischete demachiante, se aplică pe zonele afectate ale feţei, lăsându-se să acţioneze 15 minute. Procedeul se repetă de două ori pe zi.

Uleiul de cocos extravirgin presat la rece

Acest ulei ameliorează multe afecţiuni ale tenului iritat şi chiar acneic, fiind folosit şi în cazul cuperozei. Poate fi utilizat în loc de cremă de faţă, având grijă să nu îl aplici însă în exces sau în combinaţie cu 2 capsule de vitamina E, 2 linguri de unt de cacao şi 4 picături de ulei esenţial de seminţe de morcov. Surplusul se şterge după 10 minute cu un şerveţel.

Se amestecă 1 linguriţă de miere, 1 linguriţă de ulei de măsline şi o jumătate de banană pasată şi se aplică masca obţinută pe toată faţa. Se lasă să acţioneze 15-20 de minute, clătindu-se cu apă călduţă.