Care sunt limbajele de iubire ale copiilor
Investirea copilului cu iubire, afecţiune, întelegere, formarea unui tip de ataşament sigur, dar şi responsabilizarea pentru propriile gânduri şi fapte, la care se adaugă învăţarea modului de a-şi exprima sentimentele şi de a-şi controla furia, iată doar câţiva dintre pilonii care stau la baza dezvoltării copilului dumneavoastră la un potenţial maxim. Cu siguranţă toţi părinţii îşi iubesc copiii, dar dacă copilul nu simte asta, dacă părintele nu îi vorbeşte în principalul limbaj de iubire pe care îl percepe micuţul, se poate întampla ca el să nu perceapă asta sau să nu se simtă suficient de iubit. Găsirea şi utilizarea limbajului principal de iubire al copilului dumneavoastră nu înseamnă că pe parcursul dezvoltării sale nu va mai avea acte de nesupunere, dar cu siguranţă faptul că se ştie şi se simte iubit va va fi util în creşterea lui pentru a-l ajuta să devină un adult responsabil. Aşadar, „iubirea este fundamentul”. Pornind de la acest principiu, s-a observat că exista mai multe limbaje de iubire, mai precis 5 şi anume: limbajul de iubire mângâierile fizice, limbajul de iubire cuvinte de încurajare, limbajul de iubire timpul acordat, limbajul de iubire darurile şi limbajul de iubire serviciile. Toate cele 5 limbaje de iubire trebuie să fie prezente şi sunt necesare în dezvoltarea copilului, dar unul dintre ele va deveni principalul limbaj de iubire, cel la care copilul va fi mai sensibil, cel la care se va constata că va reacţiona mai bine. Limbajul de iubire: mângâierile fizice
La micuţii al căror principal limbaj de iubire constă în mângâieri fizice constatăm importanţa pe care o dau aceşti copii îmbrăţişărilor, sărutărilor, atingerilor uşoare pe umăr, braţ sau creştetul capului.
Pentru aceşti copii, pe lângă cuvintele de afecţiune pe care părinţii le adresează, îmbrăţişarea oferită atunci când pleacă sau vin acasă, atingerea uşoară pe umăr atunci când fac o faptă bună, simpla mângâiere pe creştet este o confirmare a faptului că aceştia îi iubesc. Aşadar, îmbrăţişaţi-vă copilul!
Încărcătura emoţională a cuvintelor este receptată de copii încă dinainte a înţelege sensul acestora. Astfel, tonul vocii, blândeţea, atmosfera afectuasă sunt factori care comunică iubire şi căldură emoţională unui nou născut, de exemplu, precum şi copiilor cu vârste foarte mici care încă nu înteleg sensul cuvintelor.
O dată cu creşterea copilului şi întelegerea sensului cuvintelor, vorbele de laudă, de afecţiune, de tandreţe, de încurajare devin ca un „balsam pentru sufletul copilului” care îl hrănesc pe interior, oferindu-i sentimentul valorii de sine şi al siguranţei, copilul beneficiind de încărcătură pozitivă a acestor cuvinte toată viaţa. La opusul cuvintelor cu încărcătură pozitivă se află vorbele tăioase, criticile care pot afecta imaginea de sine a copilului şi pot pot arunca îndoieli asupra capacităţilor sale. Aşadar, gândiţi-vă cât de mult vă hrăniţi copilul pe interior spunându-i o vorbă bună sau un simplu „te iubesc”
Ceea ce este important pentru copiii care au ca principal limbaj de iubire timpul acordat este faptul că faceţi ceva împreună, că sunteţi împreună. Fie că vă jucaţi sau citiţi o poveste sau mergeţi în parc, important pentru copilul dumneavoastră este faptul că sunteţi doar cu el, că îi acordaţi atenţie doar lui, că vă petreceţi timpul doar cu el.
Timpul acordat presupune şi contact vizual pozitiv, plin de afecţiune, deci nu uitaţi să vă priviţi copilul şi să îi transmiteţi căldura, sprijinul şi iubirea voastră necondiţionată şi privindu-l.
Indiferent dacă principalul limbaj al iubirii copilului dumneavoastră este timpul acordat sau un alt tip de limbaj, nu uitaţi că toţi copii au nevoie de cât mai multă atenţie din partea părinţilor, de timp petrecut împreună cu ei. Un simplu „tati, mami, hai să ne jucăm” poate însemna „dacă vă petreceţi mai mult timp cu mine înseamnă că mă iubiţi”. Petrecerea timpului cu copilul dumneavoastră înseamnă să creaţi amintiri pe care el, dar şi dumneavoastră, le veţi avea toată viaţa!
Limbajul iubirii: darurile
Desigur că tuturor copiilor (şi nu numai) le face plăcere să primească daruri, dar pentru unii copii darurile sunt cele care le spun cât de mult sunt iubiţi. Într-un fel, aceşti copii măsoară iubirea în cadouri.
De multe ori darurile pot fi simbolice sau create de părinţi, fără a fi costisitoare, dar pentru copilul care are ca principal limbaj de iubire darurile, fiecare din cadourile primite se traduce prin iubire „mi-a făcut acest dar (cadou) pentru că mă iubeşte”. Sigur că toate cadourile din lume nu pot înlocui mângâierile, îmbrăţişările, cuvintele de afecţiune, timpul petrecut împreună cu părinţii, dar pentru copilul care are ca principal limbaj de iubire darurile, un cadou care poate fi de la o gumă de mestecat, un set de creioane de colorat sau o bicicletă echivalentul lui „te iubesc”.
Pentru copiii cu acest principal limbaj de iubire serviciile pe care părinţii lor le fac pentru ei reprezintă o formă de iubire. Unii copii consideră faptul când mama îi face supa preferată o dovadă de iubire, pentru alţii faptul că le face patul sau faptul că le coase nasturii sau că îi ajută la lecţii. Pentru ei serviciile făcute de părinţi este întărirea faptului că aceştia îi iubesc.
Cum puteţi descoperii principalul limbaj de iubire al copilului dumneavoastră? Prin atenţie şi observaţie. Pe măsură ce copilul creşte veţi observa că foloseşte în mod special un anumit limbaj de iubire.
Este vacanţă pentru copil şi concediu pentru dumneavoastră, deci mai mult timp pentru a-l petrece alături de copil, pentru a-l observa mai mult, pentru a învăţa să comunicaţi cu el în propriul lui limbaj de iubire.
Umpleţi-i rezervoarele cu iubire şi şansele ca el să se dezvolte frumos, armonios şi să devină un adult responsabil şi echilibrat vor creşte.
Iulia Păsărin – psiholog clinician, psihoterapeut integrative
Website: www.iuliapasarin.ro
Telefon: 0728.967.011