Secretul lui Jamie Oliver: un singur ingredient, pentru o friptură suculentă

Poți pregăti acasă o porție de carne delicioasă, suculentă și fragedă, ca la restaurant. Secretul unei fripturi bine gătite constă în pregătirea corespunzătoare, prăjirea și odihna înainte de servire, iar conform lui Jamie Oliver, nu trebuie să cheltuiești o avere pentru a obține o porție gustoasă.

image

Secretul fripturilor suculente poate fi uleiul de măsline. Foto: SHutterstock. 

Chef-ul recomandă să optezi pentru o friptură „feather”, o variantă savuroasă de friptură, și spune că există un ingredient important care o va face incredibil de suculentă și gustoasă: uleiul de măsline!

Pașii pentru o friptură perfectă:

1.  Scoate carnea din frigider și las-o să ajungă la temperatura camerei timp de aproximativ o oră înainte să gătești. Dacă începi să gătești friptura când este încă rece, căldura din tigaie sau grătar nu va pătrunde eficient carnea.

2.  Încălzește bine tigaia înainte de a adăuga carnea. O tigaie foarte fierbinte ajută la „caramelizarea” cărnii, creând o crustă delicioasă.

3.  Unge friptura cu ulei de măsline. Jamie explică: „Freacă friptura în mod generos cu ulei de măsline,  sare de mare și piper negru. Acest pas nu doar că împiedică friptura să se lipească de tigaie, dar contribuie și la o textură mai fragedă și suculentă, prevenind uscarea cărnii în timpul gătirii.”

4.  Gătește friptura timp de 6 minute, sau după preferință, întorcând-o în fiecare minut pentru o gătire uniformă.

5.  Odihnește friptura timp de 2 minute pe o farfurie care să colecteze toate sucurile delicioase. Taie friptura cu un cuțit ascuțit și servește-o cu sucurile rezultate, turnate deasupra.

Friptură din carne roșie FOTO Shutterstock

„În timpul gătitului, încearcă duci friptura până la un grad mediu-rar sau mediu. Dacă o gătești mai mult, vei obține o bucată de carne tare. După gătit, las-o să se odihnească și unge-o cu puțin ulei de măsline extravirgin sau unt pentru o friptură incredibil de suculentă.”

Sursa: Express