Primul ajutor în caz de electrocutare
Dintre tipurile de arsuri, cele cauzate de electrocutare sunt periculoase, mai ales că pot provoca leziuni interne mai mari decât cele externe. Este bine să ştii ce este de făcut în acest caz şi cum se acordă primul ajutor.
Se întâmplă deseori să fim victimele unui astfel de incident care poate apărea ca urmare a defecţiunilor de la aparatele electrocasnice sau de la instalaţiile electrice. În funcţie şi de intensitatea lui, un curent electric poate afecta mai mult sau mai puţin nervii, muşchii sau organele interne.
Primele măsuri
În primul rând, persoana trebuie îndepărtată de sursa de curent care cauzează electrocutarea. Important este să nu atingem persoana decât dacă avem în mână un obiect care nu este conductor de curent (lemn, plastic), astfel încât salvatorul să nu se transforme, la rândul său, în victimă. Persoana trebuie aşezată în poziţie culcat, pe o parte, şi acoperită cu o pătură. În primă fază, trebuie îngrijite arsurile, fracturile, apoi trebuie sunat la ambulanţă.
Citeşte şi: Ce trebuie să faci în caz de incendiu. Măsuri care îţi pot salva viaţa
Ce este de făcut când victima este inconştientă
Dacă victima nu este conştientă şi nu respiră, este necesară manevra de resuscitare cardiorespiratorie (masaj cardiac şi respiraţie gură la gură – respectiv cinci apăsări pe torace alternativ cu două respiraţii gură la gură). Manevra de resuscitare trebuie continuată până la sosirea echipajelor de prim ajutor.
Foto: Unsplash