Pot suplimentele cu calciu să genereze pietre la rinichi?

Luate pentru a ajuta la construirea și menținerea oaselor și a a dinților puternici, suplimentele cu calciu sunt incriminate că ar putea crește riscul de a dezvolta pietre la rinichi.

Află dacă acest lucru este posibil și cum poți preveni riscurile, potrivit HealthNews.

Pietrele la rinichi sunt depozite mici, dure, care se pot forma în rinichi, provocând durere și disconfort pe măsură ce trec prin sistemul renal. Acestea sunt adesea alcătuite din oxalat de calciu, un compus care se poate acumula în organism atunci când există prea mult calciu în dietă. Suplimentele de calciu pot crește nivelul de calciu din organism și pot crește riscul de pietre la rinichi, în special dacă sunt luate în doze mari.

Studiile arată că se pot forma pietre de oxalat de calciu atunci când iei prea multe suplimente de calciu. Oxalatul este o moleculă incoloră găsită în multe alimente și produsă în organism ca deșeu ce trebuie eliminat. 

rinichi jpg

Oxalatul de calciu poate crea pietre la rinichi. Foto: Shutterstock

Prevenirea pietrelor la rinichi formate de oxalat de calciu poate fi diferită pentru fiecare individ, dar există linii directoare pe care toată lumea le poate urma.

Există recomandări pentru a ajuta la prevenirea acumulării de oxalat în timp ce iei suplimente de calciu, cum ar fi evitarea administrării suplimentelor înainte de culcare.

Un nou studiu descoperă că persoanele cu antecedente de pietre la rinichi pot avea un risc mai mare de recidivă dacă folosesc suplimente de calciu.

Un studiu realizat de Women’s Health Initiative a constatat o creștere cu 17% a riscului la femeile care iau 500 mg de calciu și 2000 UI de vitamina D3 de două ori pe zi, comparativ cu cele care iau un placebo. Un alt studiu a găsit dovezi similare și un risc crescut cu 20% la cei care iau suplimente de calciu.

Calciul din surse alimentare nu are același efect ca tabletele de calciu. Studiile sugerează că o dietă cu alimente bogate în calciu, cum ar fi produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, s-a dovedit că scade riscul de pietre la rinichi. Acest lucru sugerează că nu calciul este cel care provoacă pietrele, ci mai degrabă modul în care este absorbit și procesat de organism.

Pietrele la rinichi afectează aproximativ 1 din 11 persoane. Riscul pentru bărbați este puțin mai mare decât pentru femei și se știe că pietrele la rinichi îi afectează pe cei supraponderali sau obezi mai mult decât pe cei al căror IMC este în limitele ghidurilor recomandate.

Oxalatul de calciu este vinovat

Studiile arată că administrarea de suplimente de calciu mai mari decât cele recomandate poate crește riscul de a dezvolta pietre la rinichi de oxalat de calciu din cauza absorbției insuficiente a grăsimilor. Grăsimea se leagă apoi de calciu și lasă oxalatul pentru a fi excretat de sistemul renal.

Pietrele la rinichi de oxalat de calciu se formează atunci când există un exces de oxalat de calciu în urină. De obicei, calciul și oxalatul sunt eliminate prin organism prin urinare. Totuși, dacă există prea mult oxalat și lichid insuficient pentru a-l dilua, oxalatul poate începe să formeze cristale. În timp, aceste cristale se pot acumula și se pot dezvolta în pietre dure.

Oxalatul este o moleculă incoloră care se găsește în multe alimente și este produsă în organism ca deșeu. Este un tip de acid organic care se poate lega cu diferite minerale din organism pentru a forma cristale și se acumulează încet pentru a forma pietre la rinichi.

Unele alimente bogate în oxalat sunt: spanacul, sfecla, migdalele, ciocolata.

Unii oameni cu afecțiuni de bază sunt mai predispuși la cantități excesive de oxalat; cu toate acestea, majoritatea oamenilor pot elimina eficient oxalatul prin sistemul lor renal, cu o dietă și un aport de lichide adecvat.

Iată cum poți ajuta rinichii să rămână sănătoși

Bea multa apă. Bea multe lichide, în special apă, pentru a ajuta la eliminarea excesului de calciu și de oxalat din organism. Consumă cel puțin 8-10 pahare de apă pe zi.

Crește aportul de alimentele bogate în calciu. Produsele lactate se lega de oxalat în intestin și previn intrarea acestuia în sistemul urinar.

Reduc sodiul din dietă. Pietrele la rinichi se pot forma mai repede cu un aport crescut de sare. Reducerea sodiului poate ajuta la prevenirea formării pietrelor la rinichi.

Fă suficientă activitate fizică. Exercițiile fizice regulate pot ajuta la reducerea concentrației de calciu și oxalat din urină.

Limitează consumul de suplimente de calciu. Ia doar cantitatea zilnică recomandată de 1000-1300 mg, cu excepția cazului în care este indicat de un medic.

Menține o greutate sănătoasă. Studiile sugerează că excesul de greutate sau obezitatea crește riscul de a dezvolta pietre la rinichi.

Consultă medicul dacă este necesar. Dacă ai antecedente de calculi de oxalat de calciu, medicul poate prescrie medicamente și recomandări de modificări ale dietei pentru a-ți reduce riscul.

Ce se întâmplă dacă trebuie iei suplimente de calciu?

Pentru cei care sunt sfătuiți să ia zilnic cantitatea recomandată de suplimente de calciu, există recomandări pentru a ajuta la evitarea pietrelor la rinichi cu oxalat de calciu:

Ia suplimentele de calciu în timpul meselor. Luarea suplimentelor de calciu cu alimente poate ajuta la reducerea cantității de oxalat absorbită de organism.

Împarte aportul de calciu. În loc să iei tot calciul deodată, încercă să-l împărțiți în doze mai mici pe parcursul zilei.

Evită să iei suplimentele de calciu înainte de culcare deoarece pot crește cantitatea de calciu din urină și pot crește riscul de formare a pietrelor.

Persoanele care suferă de dureri în lateral, spate sau abdomen inferior sau urinează frecvent trebuie să solicite asistență medicală, deoarece acestea pot fi semne de pietre la rinichi.