Ce trebuie să știi despre injecțiile care „tratează” ridurile?

Fillerele injectabile pentru riduri îți pot oferi un aspect mai tineresc fără să fie invazive și fără să presupună o recuperare medicală de durată, așa cum se întâmplă în cazul liftingului facial.

image

Realizate la dermatolog și estetician, fillerele sunt proceduri sigure. Foto: Shutterstock

Soluțiile injectabile preparate pentru a umple ridurile au efect în mai puțin de 30 de minute de la injectare, iar rezultatele pot dura de la 4 luni la un an, scrie WebMd.

Fillerele cosmetice injectabile, adică aceste injecții care tratează ridurile, există de zeci de ani. În ultimii ani, progresele medicale au adus noi versiuni ale acestor tratamente antirad, unele dintre ele fiind de lungă durată, chiar semipermanente.

Ridurile apar când pielea, formată din trei componente critice: colagenul, acidul hialuronic și elastina, care formează o structură elastic și netedă ce suține pielea, își pierde din fermitate. Injectarea cu fillere cosmetice ajută la umplerea structurii subțiate și relaxate. Substanțele injectabile acționează prin faptul că îmbunătățesc țesutul de sub piele, micșorând ridurile. Pielea devine mai fermă, mai fină și mai tânără.

Spre deosebire de injecțiile cu Botox, care relaxează mușchiul de sub rid, fillerele umplu linia, pliul sau zona ridată cu substanțe care fac deniverările să dispară.

De asemeena, aceste fillere pot fi folosite și ca „volumizatoare”, împrospătând și ridicând obrajii, bărbia, maxilarul și colțul ochilor sau umplând buzele subțiri.

Potrivit WebMd, tratamentul este rapid și ușor. Dar toate substanțele de umplere pentru riduri au un dezavantaj, inclusiv riscul de reacție alergică și formarea de umflături mici sub piele. În unele cazuri, acele denivelări pot fi permanente. Și, uneori, apare o decolorare albăstruie a pielii cunoscută sub numele de efect Tyndall.

Potrivit WebMd, schimbarea culorii poate dura câteva luni, dar există tratamente disponibile. În cazuri foarte rare, celulele pielii pot muri dacă materialele de umplere a ridurilor nu sunt utilizate corespunzător. Au fost, de asemenea, raportate câteva cazuri de orbire, cicatrici și paralizie nervoasă. De obicei, substanțele de umplere a ridurilor care durează mai mult sunt cele mai susceptibile de a provoca efecte secundare.

Nu orice material de umplere a ridurilor este potrivit pentru fiecare tip de riduri. Cele mai puține riscuri și cele mai bune rezultate provin din utilizarea corectă a celui potrivit. De aceea, ar trebui să vi se injecteze materiale de umplere numai de către un dermatolog sau un chirurg plastician certificat de consiliu, cu pregătire continuă, specială.

Cel mai popular, acidul hialuronic

Cea mai populară categorie de substanțe de umplere a ridurilor este acidul hialuronic. Efectele secundare sunt rare, dar pot include roșeață, umflare și vânătăi la locul injectării. Fillerul poate să se vadă sub piele sub formă de umflături mici, dar acest lucru se corectează în timp. După injectare, rezultatele variază de la câteva luni la peste un an sau doi. Unele cercetări arată că injecțiile repetate pot ajuta la stimularea producției naturale de colagen a organismului. Acest lucru va ajuta la reducerea numărului de linii și riduri. Există, de asemenea, unele dovezi că este nevoie de mai puțin umplutură în timp pentru a obține același aspect.

Din materiale sintetice 

Această categorie mai mică de substanțe de umplere pentru riduri include substanțe fabricate în laborator care nu au legătură cu nimic care se găsește în mod natural în piele. Toate substanțele de umplutură din acest grup au efecte secundare similare, cum ar fi roșeață, umflare sau vânătăi la locul injectării. Alte reacții adverse, deși rare, includ noduli sau umflături sub piele care pot fi văzute și simțite și care, în cazuri rare, pot necesita o intervenție chirurgicală pentru îndepărtare.

Beneficiile includ un efect de lungă durată. Și cel puțin o umplutură oferă umplerea semipermanentă a liniilor și a cutelor. Dar, produsele cu efecte de durată sunt mai susceptibile de a provoca efecte secundare. Și atunci când nu sunt utilizate corect, materialele de umplere sintetice pentru riduri pot provoca desfigurare.

Umpleri cu colagen

Oamenii de știință au realizat primele materiale de umplere a ridurilor dintr-o formă purificată de colagen de vacă. Deși a funcționat bine și a oferit o umplutură a ridurilor cu aspect natural, rezultatele nu au durat mult. Cele mai multe injecții de colagen au început să se descompună încă la o lună după tratament. Deoarece aceste materiale de umplere a ridurilor au fost fabricate dintr-o sursă animală, au avut și o rată mai mare de reacție alergică și au necesitat teste de alergie în prealabil.

Noile moduri de procesare a colagenului au contribuit la reducerea riscurilor. În plus, noile forme de colagen sintetic fac aceste injecții mai sigure. Deși rezultatele nu durează la fel de mult ca alte substanțe de umplere pentru riduri, mulți spun că dau un aspect mai natural. Organismul descompune în mod natural colagenul injectat, așa că injecțiile trebuie repetate de două - patru ori pe an pentru a menține rezultatele.

Efectele secundare ale injecțiilor cu colagen includ un anumit risc de reacție alergică (mai ales pentru cei care folosesc încă surse de vacă), precum și vânătăi și roșeață la locul injectării.

Cu substanțe proprii corpului

Grăsimea este cea mai des folosită, fiind îndepărtată chirurgical de pe coapse, fese sau stomac, tratată, apoi injectată. Sunt necesare două proceduri (una pentru a îndepărta grăsimea și alta pentru a o injecta). Ambele proceduri pot fi efectuate într-o singură vizită la estetician. Grăsimea extinde pielea, micșorând ridurile. Rezultatele pot fi semipermanente, deși este posibil să aveți nevoie de o serie de reinjectări.

Injecțiile cu plasmă bogată în trombocite („liftingul vampirilor”) sunt un alt tip de volumizator autolog de riduri. Sângele este extras din braț, tratat, apoi injectat în față. Efectele pot dura 12-18 luni. Riscurile sunt similare cu alte substanțe de umplere pentru riduri, inclusiv vânătăi, roșeață și umflare la locul injectării.

Fillerele sunt printre cele mai sigure proceduri cosmetice utilizate în prezent dacă sunt realizate la dermatolog sau estetician.

Citește și În ce situații te salvează cărbunele medicinal