Monturile pot fi corectate doar prin intervenţie chirurgicală
Monturile piciorului sau hallux valgus nu sunt, de fapt, o excrescenţă, aşa cum poate ar sugera denumirea de mont. Hallux valgus este o diformitate a antepiciorului, care constă în deviaţia către interior a osului de la baza halucelui (degetul mare), astfel încât capul acestui os proemină sub piele („montul”), în timp ce degetul mare este deviat către lateral, către degetele mici, pe care le împinge şi, ulterior, le forţează să se „încalece”.
Monturile sunt mult mai frecvente în cazul femeilor, iar principala cauză o reprezintă purtarea încălţămintei nepotrivite sau cu vârf îngust şi tocuri.Principalul factor favorizant este laxitatea ligamentelor, specifică femeilor, accentuată în anumite perioade biologice: pubertate, sarcină, menopauză.
Singurul mod prin care se poate corecta diformitatea deja apărută (şi astfel se pot înlătura problemele legate de aceasta: dureri, dificultăţi la purtarea pantofilor obişnuiţi etc.) este printr-o intervenţie chirurgicală. Orice alte metode pot cel mult să întârzie evoluţia deformării şi să ajute la atenuarea durerilor.
Intervenţia chirurgicală de corectare a monturilor este nedureroasă şi poate dura în jur de 45–60 de minute, iar pacientul se poate externa a doua zi şi îşi poate relua rapid activităţile cotidiene. Este necesară purtarea unei sandale ortopedice speciale încă din prima zi după operaţie, timp de minimum o lună de zile.
În cazul monturilor de la picior (hallux valgus), este important ca intervenţia chirurgicală să fie făcută cât mai devreme posibil.Cu cât diformitatea se accentuează, cu atât opţiunile de corectare sunt mai complicate, recuperarea este mai dificilă şi riscul de recidivă e mai mare.
Citeşte mai mult despre intervenţia chirurgicală de corecţie a monturilor.
Legendă foto: Pacientă, 43 de ani, profesoară de balet/balerină Înainte: Aspect clinic şi radiologic preoperator După: Aspect clinic şi radiologic la o lună de la operaţie.