Mituri frecvente despre vaccinarea anti-COVID-19. Poate cauza infertilitate?

1 shutterstock 1736168798 jpg jpeg

├Änc─â de la punerea lor pe pia┼ú─â, vaccinurile dezvoltate pentru a combate COVID-19 au st├órnit numeroase discu┼úii, iar scepticismul unora a fost alimentat de anumite mituri. Este bine s─â ├«┼úi iei informa┼úiile corecte de la speciali┼čtii ├«n domeniu.

┬źVaccinurile cu ARN mesager pot modifica ADN-ul┬╗

Vaccinurile dezvoltate folosind tehnologia ARN mesager, cum sunt cele de la Pfizer-BioNTech ┼či Moderna, nu au ├«n componen┼ú─â substan┼úe capabile s─â modifice ADN-ul. Potrivit informa┼úiilor Ministerului S─ân─ât─â┼úii, ARN-ul mesager din vaccin este o copie a unei mici p─âr┼úi din ARN-ul virusului SARS-CoV-2. Aceast─â molecul─â are rolul de a oferi celulelor noastre instruc┼úiunile necesare pentru a produce proteina Spike, protein─â la care sistemul imunitar va reac┼úiona prin producerea de anticorpi specifici. ARN-ul mesager este o molecul─â neinfec┼úioas─â, care nu se poate integra ├«n ADN-ul uman ┼či care este repede ├«nl─âturat─â odat─â ce ┼či-a ├«ndeplinit scopul, acela de a produce proteina Spike.

┬źVaccinul folose┼čte o versiune vie de coronavirus┬╗

Niciunul dintre vaccinurile anti-COVID-19 autorizate nu folose┼čte un virus viu, ceea ce ├«nseamn─â c─â prin imunizare nu po┼úi face boala. Tehnologiile folosite pentru acest vaccin utilizeaz─â tehnologii care ├«nva┼ú─â sistemul imunitar s─â recunoasc─â ┼či s─â atace noul coronavirus fie oferind organismului instruc┼úiuni pentru a sintetiza propriile proteine, la fel cu cele ale SARS-CoV-2, fie prin introducerea ├«n corp a unor fragmente din virus.

┬źVaccinul poate afecta fertilitatea┬╗

Nu exist─â date care s─â arate c─â vaccinul ├«mpotriva COVID-19 cauzeaz─â infertilitate. Potrivit medicului Virgil Musta citat de Mediafax, ÔÇ×acest ARN care este introdus ├«n organism r─âm├óne la nivelul fibrei musculare, unde este injectat ├«n organism. Nu este transmis ┼či nu p─âtrunde ├«n restul organismului. Din acest motiv, nu apare ├«n ovar, ca s─â poat─â influen┼úa fertilitateaÔÇŁ.

Se recomand─â ca femeile care doresc s─â r─âm├ón─â ├«ns─ârcinate s─â a┼čtepte 1 lun─â dup─â rapel p├ón─â ├«n momentul concep┼úiei.

┬źNu mai ai nevoie de vaccin dac─â ai avut COVID-19┬╗

Nu exist─â dovezi suficiente despre c├ót dureaz─â imunitatea natural─â dezvoltat─â dup─â ce o persoan─â a avut COVID-19. De aceea, se recomand─â vaccinarea inclusiv celor care au trecut prin boal─â. ├Än plus, potrivit unor cercet─âtori, imunitatea post-vaccinare ofer─â o protec┼úie mai bun─â ├«n compara┼úie cu cea natural─â. Cei a c─âror infectare a fost confirmat─â prin RT PCR se pot vaccina la un interval de minimum 4 s─âpt─âm├óni de la efectuarea testului, dac─â au avut o form─â u┼čoar─â. La cei care au avut o form─â moderat─â sau sever─â, vaccinarea se poate face dup─â 3 luni. De asemenea, vaccinarea post-infec┼úie poate fi am├ónat─â 90 de zile.

┬źNu se ┼čtie ce con┼úin vaccinurile┬╗

S-a vehiculat că vaccinurile anti-COVID-19 conţin microcipuri sau diverse dispozitive de urmărire. Aceste informaţii sunt cât se poate de neadevărate. Pentru vaccinurile autorizate au fost făcute publice listele de ingrediente.

┬źPo┼úi face COVID-19 dup─â vaccinare┬╗

Exist─â posibilitatea de a fi depistat pozitiv imediat dup─â vaccinare, ├«ntruc├ót anticorpii protectori apar la 10-15 zile dup─â administrarea serului. Sunt situa┼úii rare de ├«mboln─âvire ┼či la c├óteva luni dup─â vaccin, ├«ns─â este vorba despre o form─â u┼čoar─â, cu simptome diminuate.

┬źNu te po┼úi vaccina dac─â ai alergii┬╗

Vaccinarea este contraindicat─â persoanelor care au alergii la una dintre substan┼úele active sau la ingredientele men┼úionale ├«n prospect. Persoanele care au alergii severe este bine s─â cear─â sfatul medicului ├«nainte de vaccinare. Nu este recomandat─â vaccinarea la cei care au avut reac┼úii anafilactice sau alte reac┼úii alergice grave la prima doz─â. Anafilaxia este o reac┼úie alergic─â foarte rapid─â, care determin─â umflare ┼či dificultate respiratorie.

INFO

Sensibilitatea la locul inject─ârii, oboseala, durerea de cap, durerile musculare, frisoanele, durerile articulare ┼či febra sunt cele mai frecvente reac┼úii dup─â vaccinarea anti-COVID-19.