Menstruație cu cheaguri? Când să te îngrijorezi!

Deși poate fi alarmant, este normal să apară cheaguri de sânge în timpul menstruației.

Majoritatea cheagurilor de sânge menstruale sunt normale. La începutul și la sfârșitul sângerării menstruale, acestea pot fi de un roșu aprins. Deoarece fluxul tău sanguine se mișcă rapid, sângele nu are timp să oxideze și să devină prea închis. De asemenea, poți vedea cheaguri de culoare roșu închis sau maro în primele zile ale menstruației, când fluxul sângerării începe să pornească.

De ce apar?

În timpul menstruației, hormonii din corpul tău fac ca mucoasa uterului să să se scurgă. În timpul acestui proces, vasele de sânge mici sângerează. Pentru a preveni pierderea de prea multă sânge, plasma și trombocitele lucrează împreună pentru a forma cheaguri de sânge.

„Cheaguri de sânge se vor forma oricând aveți o anumită cantitate de sânge care stă”, explică dr. Zanotti. „În cazul menstruației, sângerare se adună în uter și, pe măsură ce stă acolo, se va forma un cheag.

Poți simți că ai eliminat un cheag, de exemplu, după ce ai stat în pat și apoi te ridici”.

Colul uterin trebuie să se dilate pentru a trece cheaguri mari de sânge în timpul menstruației. Durerea poate fi puternică. Dacă ai un flux puternic și ai crampe, acesta este parțial motivul pentru care simți durere.

menstruatie  jpg

Dacă ai sângerări menstruale abundente, poate fi grav.

„Este posibil să aveți cheaguri foarte mici, care ar putea avea dimensiunea unui ban sau a unui sfert de ban, și asta este normal”, spune ea. „Este problematic ai cheaguri de mărimea unei mingi de golf și apar la fiecare două ore.”

De asemenea, ar trebui să te îngrijorezi dacă trebuie să schimbi tamponul la fiecare oră, dar dacă sângerarea abundentă are loc o dată în timpul unui ciclu și nu este repetitivă, nu este atât de îngrijorător”, explică dr. Zanotti.

Multe afecțiuni pot determina cheaguri de sânge anormal de mari sau un flux mai puternic decât în mod normal:

-Boala tiroidiană.

-Polipi uterini.

-Fibroame uterine.

-O tulburare de sângerare.

-Cancer de uter sau col uterin.

Dacă ești gravidă și ai cheaguri de sânge, contactează medicul sau mergi la cea mai apropiată cameră de gardă. Este posibil să ai un avort spontan sau o sarcină extrauterină, care poate pune viața în pericol.

Când trebuie să faci control?

Cheagurile de sânge ale menstruației sunt o parte normală. Dar atunci când observi orice modificări ale mărimii și cantității, ar putea indica o afecțiune de bază. Când vorbești cu medicul, oferă-i următoarele informații:

·     Cât durează de obicei menstruația.

·     Cât de greu este fluxul tău obișnuit.

·     Dacă ați sângerat între menstruații.

·     Dacă ați observat schimbări în timp.

·     Dacă ai avut dureri.

·     Dacă există șansa să fii însărcinată.

·     listă cu medicamentele pe care le utilizezi în prezent.

·     listă cu alte afecțiuni medicale.

Așteaptă-te ca medicul să-ți facă un examen pelvin. De asemenea, ar putea dori să facă un test de sânge, un test Papanicolau sau o ecografie.

Tipuri de tratament

După control, medicul poate prescrie următoarele

·     Contraceptive

·     Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

·     Acid tranexamic.

·     Terapia hormonală.

·     Interventie chirurgicala.

Sursa: Cleveland Clinic