VIDEO: Suplimentele cu vitamine nu previn bolile

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â sus┼úin cu t─ârie c─â multivitaminele nu aduc beneficii s─ân─ât─â┼úii dac─â sunt luate cu scopul de a evita bolile cronice. Un raport care are la baz─â trei cercet─âri sugereaz─â c─â suplimentele cu vitamine ┼či minerale nu doar c─â nu previn aceste boli, ├«ns─â pot afecta ┼či s─ân─âtatea persoanelor care se hr─ânesc s─ân─âtos.

Concluzia speciali┼čtilor este c─â, ├«n loc s─â cheltuim banii pe altfel de produse, este mai bine s─â consum─âm multe fructe ┼či legume, nuci, lactate cu con┼úinut slab de gr─âsime, ┼či s─â facem mi┼čcare ├«n fiecare zi. Nu aduc beneficii inimii ┼či creierului Primul studiu a colectat date de la 6.000 de medici b─ârba┼úi, cu v├órsta peste 65 de ani, care au luat vitamine sau suplimente de tip placebo, timp de 12 ani. Cercet─âtorii au analizat efectul tratamentelor asupra func┼úiilor cognitive ┼či au descoperit c─â acestea nu aduc beneficii capacit─â┼úii de a memora ┼či de a ├«nv─â┼úa.

Al doilea studiu s-a bazat pe descoperirea propriet─â┼úilor multivitaminelor de a preveni bolile de inim─â ┼či cancerul. S-au g─âsit pu┼úine dovezi care s─â sus┼úin─â c─â administrarea lor regulat─â poate ajuta ├«n acest sens. Mai mult, s-a descoperit c─â un consum constant de betacaroten sub form─â de suplimente poate cre┼čte riscul de cancer pulmonar la fum─âtori.

Cel de-al treilea studiu a analizat rolul multivitaminelor ┼či mineralor ├«n prevenirea unui al doilea atac de cord. Au fost implica┼úi peste 1.700 de pacien┼úi, care au suferit un atac de cord. Participan┼úii au primit fie o doz─â mare, zilnic─â, de multivitamine, ori un medicament placebo, timp de 5 ani. Rezultatele au ar─âtat c─â, indiferent dac─â au luat vitamine sau placebo, starea pacien┼úilor nu s-a ├«mbun─ât─â┼úit, f─âr─â spitalizare ┼či medica┼úie specific─â.

Nutri┼úionistul Corina Zugravu, medic primar ├«n Igiena Alimenta┼úiei ┼či Nutri┼úiei, confirm─â rezultatele studiilor ┼či ne spune c├ónd este nevoie de administrarea multivitaminelor.

ÔÇ×Suplimentele nu se iau pentru a m─âri vitalitatea sau pentru a te feri de r─âceal─â sau pentru a-┼úi vindeca vreo boal─â. Ele se iau pentru a completa dieta sau pentru a o corecta, ┼čtiut fiind c─â majoritatea oamenilor nu reu┼česc s─â ├«┼či asigure, doar prin m├óncare, necesarul de substan┼úe nutritive. Cea mai bun─â surs─â de vitamine este m├óncarea. Dar azi m├ónc─âm pu┼úin sau incorect. ┼×i, de aceea, apel─âm la suplimente. Niciun studiu, niciodat─â, nu a ar─âtat c─â o vitamin─â adus─â ├«n cantitate mare, ├«n exces, previne vreo boal─â. Ci doar c─â men┼úinerea unui nivel optim din vitamina x sau y ajut─â s─â prevenim boli care ar fi favorizate de caren┼ú─âÔÇť, este de p─ârere dr. Corina Zugravu.