VIDEO: Suplimentele cu vitamine nu previn bolile
Oamenii de ştiinţă susţin cu tărie că multivitaminele nu aduc beneficii sănătăţii dacă sunt luate cu scopul de a evita bolile cronice. Un raport care are la bază trei cercetări sugerează că suplimentele cu vitamine şi minerale nu doar că nu previn aceste boli, însă pot afecta şi sănătatea persoanelor care se hrănesc sănătos.
Concluzia specialiştilor este că, în loc să cheltuim banii pe altfel de produse, este mai bine să consumăm multe fructe şi legume, nuci, lactate cu conţinut slab de grăsime, şi să facem mişcare în fiecare zi. Nu aduc beneficii inimii şi creierului Primul studiu a colectat date de la 6.000 de medici bărbaţi, cu vârsta peste 65 de ani, care au luat vitamine sau suplimente de tip placebo, timp de 12 ani. Cercetătorii au analizat efectul tratamentelor asupra funcţiilor cognitive şi au descoperit că acestea nu aduc beneficii capacităţii de a memora şi de a învăţa.
Al doilea studiu s-a bazat pe descoperirea proprietăţilor multivitaminelor de a preveni bolile de inimă şi cancerul. S-au găsit puţine dovezi care să susţină că administrarea lor regulată poate ajuta în acest sens. Mai mult, s-a descoperit că un consum constant de betacaroten sub formă de suplimente poate creşte riscul de cancer pulmonar la fumători.
Cel de-al treilea studiu a analizat rolul multivitaminelor şi mineralor în prevenirea unui al doilea atac de cord. Au fost implicaţi peste 1.700 de pacienţi, care au suferit un atac de cord. Participanţii au primit fie o doză mare, zilnică, de multivitamine, ori un medicament placebo, timp de 5 ani. Rezultatele au arătat că, indiferent dacă au luat vitamine sau placebo, starea pacienţilor nu s-a îmbunătăţit, fără spitalizare şi medicaţie specifică.
Nutriţionistul Corina Zugravu, medic primar în Igiena Alimentaţiei şi Nutriţiei, confirmă rezultatele studiilor şi ne spune când este nevoie de administrarea multivitaminelor.
„Suplimentele nu se iau pentru a mări vitalitatea sau pentru a te feri de răceală sau pentru a-ţi vindeca vreo boală. Ele se iau pentru a completa dieta sau pentru a o corecta, ştiut fiind că majoritatea oamenilor nu reuşesc să îşi asigure, doar prin mâncare, necesarul de substanţe nutritive. Cea mai bună sursă de vitamine este mâncarea. Dar azi mâncăm puţin sau incorect. Şi, de aceea, apelăm la suplimente. Niciun studiu, niciodată, nu a arătat că o vitamină adusă în cantitate mare, în exces, previne vreo boală. Ci doar că menţinerea unui nivel optim din vitamina x sau y ajută să prevenim boli care ar fi favorizate de carenţă“, este de părere dr. Corina Zugravu.