Suplimentele ,,prietene” ale femeilor
Magneziul, mineralul care are grijă de sistemul nervos
Organismul femeilor are nevoie de magneziu pentru o serie de ,,activităţi”: menţine ritmul cardiac echilibrat, ajută la funcţionarea normală a sistemului muscular şi a celui nervos, întăreşte sistemul imunitar şi păstrează oasele puternice. În plus, un nivel normal de magneziu în organism ,,contribuie” la ameliorarea crampelor musculare, menţine în limite normale tensiunea arterială şi reduce impactul stresului asupra organismului.
Din alimentaţie: spanac, seminţe de dovleac, fasole, ciuperci.
Indicat este ca femeile să ia magneziu la recomandarea medicului, în dozele stabilite de acesta. În exces, magneziul poate provoca stare de greaţă, scăderea tensunii arteriale şi retenţie urinară.
Acidul folic, ajutor de încredere în sarcină
Esenţial pentru sănătate, acidul folic (formă a vitaminei B) este parte importantă când vine vorba de următoarele procese din organism: ajută la formarea de noi celule, luat în timpul sarcinii previne apariţia defectelor congenitale (spina bifida, anencefalia) şi are un rol cheie în menţinerea sănătăţii cardiace.
linte, fasole, năut, spanac, pătrunjel, salată verde, mazăre.
De regulă, femeile care nu au probleme de sănătate au nevoie de 0,4 - 0,6 miligrame de acid folic in fiecare zi, iar cele însărcinate au nevoie de 0,8 miligrame, chiar 1 miligram pe zi de acid folic. În cazul femeilor care alăptează sunt recomandate 0,5 miligrame de acid folic zilnic.
Biotina, necesară pentru frumuseţea pielii
Cunoscută şi sub denumirea de vitamina H, biotina aduce nenumărate beneficii sănătăţii: asigură metabolizarea corectă a zahărului şi grăsimilor din organism şi păstrează sănătatea pielii şi a părului. Rezultatele studiilor recente au arătat că biotina ajută la ameliorarea diferitelor tipuri de diabet.
soia, lapte, nuci, carnea de pui şi de miel, morcovi.
La îndemnul medicului, femeile pot lua suplimente de biotină, doza zilnică fiind între 30 şi 80 de micrograme pe zi. Femeile însărcinate pot lua suplimente de biotină numai la indicaţia medicului supraveghetor.
Vitamina B12, aliat al sănătăţii creierului
Când vorbim de sănătatea creierului, automat aducem în discuţie şi vitamina B12. Printre multe ,,activităţi” ale vitaminei în organism se numără: prevenirea problemelor cardiace şi a accidentului vascular cerebral, păstrarea celulelor nervoase şi a sângelui, îmbunătăţirea capacităţii de memorare şi de concentrare şi prevenirea anemiei. La fel de necesară este vitamina şi în timpul celor nouă luni de sarcină. Specialiştii sunt de părere că vitamina are un rol extrem de important în dezvoltarea fătului, prevenind apariţia defectelor de tub neural.
sardine, carne de vită, iaurt, cod, lapte de vacă, ou fiert.
Doza zilnică recomandată în cazul femeilor este de 2,4 micrograme, a celor însărcinate este de 2,6 micrograme, iar a celor care alăptează este de 2,8 micrograme.