Pericolul ascuns în tratamentul cu gentamicină

1 2 jpg jpeg

Administrarea de antibiotice într-un mod eronat produce efecte adverse destul de grave, mai ales în primii ani de viaţă când imunitatea abea se formează.

Gentamicina conduce la cazuri de surdo-mutitate

În mai mult de 65% din cazurile în care a fost administrată gentamicină celor mici pentru afecţiuni diverse s-a ajuns la apariţia surdo-mutităţii, fapt care are nevoie de un implant cohlear, ce implică alte costuri aferente bolii tratate iniţial.

„Spuneţi acest lucru în primul rând medicilor cu care veniţi în contact, pentru că una din marile probleme pe care le avem este problema cu doctorii pediatri care prescriu gentamicină la copii. Obţin acordul tacit sau activ al unui ORL-ist, farmaciştii nu spun nimic şi atunci se ajunge la astfel de drame... 50.000 de euro, acesta este preţul real al gentamicinei. Costul real implantare unilaterală este 60.000 de euro, iar costul real pentru implant bilateral 120.000 euro. Acesta este costul dacă nu facem ce trebuie, cum trebuie, cui trebuie. Iar acest cost este unul subestimat”, a declarat dr. Marian Stamate în cadrul unui simpozion la care au fost prezenţi peste 160 de farmacişti.

Consecinţele antibioticelor sunt teribile

În momentul în care te confrunţi cu o afecţiune este bine să mergi la medic, însă este recomandat să reduci cât mai mult consumul de antibiotice deoarece în timp organismul va deveni imun la ele. În plus consecinţele unui astfel de tratament pot fi nefaste pe toate planurile.

Află cât de nociv este consumul de antibiotice în copilărie AICI

„Din păcate nimeni nu măsoară cu foarte mare acurateţe impactul, este un termen pe care nu ştim încă să îl aplicăm foarte bine la noi, dar vedem consecinţele acestor utilizări de antibiotice nejustificate în apariţia de microbi multirezistenţi. Din păcate vedem din ce în ce mai des că pacienţii care ni se adresează au infecţii cu germeni multirezistenţi. Vedem efectele acestei utilizări abuzive a antibioticelor, vedem că este din ce în ce mai greu să tratăm pacienţii cu antibioticele pe care le consideram până acum standard”, a punctat dr. Andreea Moldovan, medic primar Boli Infecţioase.

Modalitatea de prevenire a administrării de antibiotice

- alimentaţie sănătoasă, care să te ajute să obţii o imunitate puternică

-sportul, pentru a menţine sistemul cardiovascular în parametri optimi

-odihna, pentru a-i da posibilitatea organismului să se refacă

-consumul de fructe, legume şi plante cât mai des cu puţinţă.