Noua generaţie de medicamente „inteligente“
Părintele medicamentelor nootrope este Corneliu E. Giurgea, care a introdus termenul nootrop în anul 1972. Substanţele nootrope mai sunt cunoscute sub numele de neurotrope, neurodinamice sau activatoare ale metabolismului cerebral Sulbutiamina redă energia psihică Sulbutiamina este un nootropic despre care se spune că îmbunătăţeşte funcţia cognitivă, concentrarea şi atenţia, fiind derivat din vitamina B1. Suplimentul este recomandat în astenie, cât şi pentru reducerea stresului şi anxietăţii. Sulbutiamina este utilă şi în cazul disfuncţiei erectile şi în tulburări de somn. Piracetamul, primul medicament nootrop Piracetamul este comercializat din 1970, fiind o substanţă despre care se afirmă că ar creşte rezistenţa creierului la diferite agresiuni şi ajută procesele de învăţare, potrivit prof. dr. Ion Fulga, în cartea sa „Farmacologie“.
La copii au fost semnalate unele rezultate bune în tulburările de comportament şi de adaptare la mediul familial şi şcolar şi în stările de întârziere a dezvoltării psihomotorii. Rar au fost semnalate şi reacţii adverse, precum agitaţie, agresivitate, insomnie. În timp au apărut derivaţi ai piracetamului, precum pramiracetamul şi fenilpiracetamul.
Tot din gama medicamentelor nootrope face parte şi lecitina, care poate fi utilizată pentru a ajuta la procesele de învăţare, la cei care suferă de nevroze, precum şi la cei cu ateroscleroză. Poate însă da insomnie şi modificări ale apetitului.
Extractele de ginkgo biloba îmbunătăţesc funcţiile cognitive atât la tineri, cât şi la vârstnici. Au însă şi efecte adverse, precum tulburări digestive, cefalee, erupţii cutanate.
„În ultimii ani, tot mai multor plante exotice li se atribuie proprietăţi nootrope. Este vorba despre plante precum Medhya Rasayana, Prosopis cineraria, Andrographis paniculata, Alfredia cernua, Celastrus paniculatus, unele din ele cunoscute inclusiv în practici antice precum practicile indiene Ayurveda“, explică Prof. Dr. Ion Fulga, în „Farmacologie, ediţia a II-a revizuită şi adăugită“.