Efectele secundare ale ibuprofenului. Minusurile substanţei care ne ajută la durere
Ibuprofenul este o substanţă ce se foloseşte în diverse medicamente pentru combaterea inflamaţiilor, durerilor reumatice, durerile din urma unor traumatisme, precum contuzii, luxaţii sau alte traume operatorii.
Mai mult, ibuprofenul este folosit şi în medicamentele împotriva febrei, pentru toate vârstele, se foloseşte şi la extracţiile dentare, dureri menstruale, dureri de cap, amigdalită, sciatică şi boli articulare.
Efectele secundare ale ibuprofenului – greaţă, vomă, ameţeli, sunt unele dintre cele mai uşoare efecte secundare ale acestui medicament
În prospectul medicamentului care conţine ibuprofen există şi contraindicaţii. În primul rând, mare atenţie la supradozaj. Nu ar trebui să se consume mai mult de două comprimate pe zi, adică mai mult de 400 mg de ibuprofen. Sunt şi cazuri în care se admite administrarea de până la 1.200 mg de ibuprofen pe zi. Dacă apar simptome precum arsuri, erupţii cutanate, tulburări digestive sau dureri în capul pieptului, administrarea trebuie întreruptă şi consultat medicul. De asemenea, persoanele care au astm, insuficienţă renală sau hepatică, ulcer gastroduodenal sau antecedente hemoragice, ar trebui să evite tratamentul cu ibuprofen.
Femeile însărcinate şi cele lăuze nu trebuie să consume astfel de medicamente sub nicio formă. Ibuprofenul poate afecta fătul şi în cazul lăuzelor, ajunge în lapte şi se transmite la bebeluş.
Efectele secundare ale ibuprofenului – gravidele şi suferinzii de inimă sau cu boli de ficat nu ar trebui să îşi administreze această substanţă
Persoanele care ţin tratament cu anticoagulante orale ar trebui să evite administrarea acestei substanţe, deoarece creşte riscul sângerărilor. Ibuprofenul este metabolizat în ficat, deci cei care suferă de o boală cronică hepatică sau renală nu ar trebui să ia acest medicament. La persoanele cu afecţiuni ale inimii ibuprofenul poate cauza edeme gambiere, de aceea se recomandă ca acestea să nu îşi administreze medicamentul fără consultul medicului.
Printre alte efecte secundare, ibuprofenul mai poate da stări ca cefalee, ameţeli, depresie, meningită aseptică, somnolenţă. Alte reacţii adverse mai sunt şi: crizele de astm bronşic, edem Quincke, anemie, tromocitopenie, agranulocitoză, anemie aplastică, tulburări de vedere.
Efectele secundare ale ibuprofenului – poate contribui la dezvoltarea cancerului de sân dacă este administrat zilnic
Într-un studiu făcut pe 114 mii de femei sănătoase cu vârste între 22 şi 85 de ani, pe o perioadă de 10 ani, având ca scop identificarea factorilor care contribuie la dezvoltarea cancerului de sân, a reieşit că femeile care şi-au administrat foarte des ibuprofen timp de 5 ani au avut şanse de a face cancer la sân cu până la 50%.
Alte studii au arătat că în rândul celor care se tratează singuri cu ibuprofen de diverse dureri, cum sunt cele date de artrită, şi care îşi administrează 2.400 mg zilnic, incidenţa de atacuri de cord şi a hemoragiilor stomacale este mai mare. Persoanele cu tensiune mărită, cu colesterol mărit şi care fumează ar trebui să fie foarte atente când îşi administrează ibuprofen.