Efectele adverse ale pastilelor: de ce să ţii cont
Raportul beneficiu – risc trebuie întotdeauna luat în considerare atunci când se prescrie sau se administrează un medicament, de aceea, efectele adverse trebuie luate în considerare. În majoritatea cazurilor, reacţiile secundare nu sunt grave şi reversibile. De asemenea, nu toată lumea reacţionează asemănător la acealaşi tratament medicamentos. În alte cazuri, reacţiile nu apar imediat, ci la o distanţă de 7-21 de zile.
Atunci când îţi indică un medicament, doctorul sau farmacistul trebuie să îţi comunice care sunt posibilele reacţii adverse. Pentru a reduce riscul apariţiei acestora, informează medicul ce alte tratamente urmezi, inclusiv naturiste (ceaiuri, tincturi) sau cu suplimente alimentare.
Orice reacţie adversă apărută în urma administrării unui medicament trebuie raportată medicului sau farmacistului. De asemenea, pe pagina web a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale – www.anm.ro - găseşti mai multe informaţii despre reacţiile adverse ale medicamentului, precum şi modul în care le poţi raporta.
De reţinut!
În cazul în care observi o reacţie adversă gravă, opreşte tratamentul şi mergi la medic. Ce reacţii neplăcute pot apărea Efectele adverse ale medicamentelor sunt variabile. Printre acestea, se numără:
- Efecte digestive: diaree, greaţă, stare de vomă, dureri abdominale;
- Reacţii urinare: retenţie urinară, urină colorată;
Probleme cutanate (roşeaţa pielii, eczeme, acnee) sau alergii manifestate sub forma unor zone roşii pe piele sau mâncărimi;
- Efecte neurologice, psihologice sau comportamentale: ameţeli, anorexie, agitaţie, confuzie, depresie, iritabilitate, insomnie, somnolenţă;
- Probleme vizuale: vedere înceţoşată;
- Tulburări sexuale;
- Căderea părului.
Info
Farmacovigilenţa este disciplina medicală care detectează, înregistrează şi evaluează reacţiile adverse ale produselor medicamentoase.
„O importanţă aparte în supravegherea medicamentelor se acordă siguranţei acestora, reacţiilor adverse pe care aceste medicamente le pot produce. Producătorul este obligat să acorde o atenţie deosebită reacţiilor adverse raportate fie spontan, prin sistemul de farmacovigilenţă (...), fie în cursul diverselor studii clinice pe care continuă să le efectueze.
În acest sens producătorul prezintă periodic (din 6 în 6 luni în primii 2 ani, anual în următorii 2 ani şi apoi din 3 în 3 ani) autorităţii competente rapoarte de reevaluare a siguranţei medicamentului (periodic safety update report, PSUR). De asemenea producătorul este obligat să prezinte autorităţii competente un plan de management al riscurilor (risk management plan, RMP) în care să prezinte atitudinea sa şi măsurile pe care le întreprinde pentru minimalizarea tuturor riscurilor fie ele bine stabilite, potenţiale sau pentru care nu există încă date suficiente.” (Fragment din cartea „Farmacologie“ de Ion Fulga, ediţia a II-a revizuită şi adaugita, Editura Medicală)